emma1 -> RE: Вработените мајки и доењето (13.9.2010 9:27:42)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly Законот ни дозволува многу работи, ама работодавецот не секогаш ни ги дава истите права. Јас еве иако имав право да одам на породилно боледување, ни еден ден не поседов дома откако се породив. Директорот ми рече: „Ако сакаш да ја задржиш работата треба одма да се вратиш, или ако сакаш да седиш дома со бебето, да примиме некој друг, па ти барај врски за од септември, да се вратиш.“ Јас одма се вратив, зошто мм не е вработен, и нормално мораше од некаде да земаме пари, ама затоа пак годинава, во септември кога почнавме, од полно работно време лани, годинава останав на третина. Значи толку од правата наши. Ќе се мачиш, ќе правиш како што ќе ти речат, и што ... тоа се важи за тековната година, другата година тоа не е битно. Инаку да појаснам, вработена сум како наставник во основно училиште. aman be Felly ova e strasno, jas mislev po privatnite firmi e poloso. pa kade e ministerstvo za obrazovanie, kakov direktor na skolo ke bese toj, pa so deca raboti. stvarno mi e zal mozam da zamislam kolku ti bilo tesko. jas pa se plasev da ne me izvikaat porano, ama eve pominaa 6m uste nema takvo nesto fala bogu, sakam da si iskoristam do kraj pogotovo so ogled na toa deka nemam nekoj od familija da go cuva, dodeka najdam zena pa dodeka on se navikne. a taa pauza za doenje i da mi ja dozvolat nemozam da ja iskoristam, premnogu mi e daleku plus i ne vozam, malku mi se saat ipol samo da odam i da se vratam
|
|
|
|