mosa -> RE: Дали вашето дете знаеше да чита пред да тргне во I одделение? (14.6.2013 0:35:12)
|
Моето не ги знаеше буквите (знаеше само некои, името и сл.) пред да тргне прво одделение, во градинка ме убедуваа дека не треба да ги учи, дека за него е подобро да ги научи на школо, и тоа можеби е така, ама кај нас испадна лошо. Во одделението имаше неколку дечиња кои читаа и наставничката буквално ги форсираше што побрзо да се описменат, до тој степен што буквите печатни и ракописни ги учеа паралелно и тоа со многу брзо темпо и кај детево се јави отпор едно време заради големиот стрес. А наставничката не убедуваше дека така мора, дека нема децата што знаат да страдаат заради оние што не знаат и дека и тие што не знаат ќе си научат одеднаш се, може со поголема мака, ама ќе научат. Добро, женава си беше терсене, не е секаде така. На другарка моја детето е генерација со мојот и учеа многу поинаку, полека и без форсирање, па имаа многу помалку стресови. Од овој аспект, јас малку повеќе би описменила дете пред да тргне на школо. Јас ги слушав советите од страна кои иако беа добронамерни ни направија проблем. Со бројките немаше проблем, си ги знаеше уште од градинка, ама опсименувањето ни беше стрес на сите, за жал. Oktavia koga ja postaviv temava tokmu ova i me interesirase. Vo eden nevrzan razgovor so majka na detence koe godinava zavrsi I oddelenie taa samata kaze deka mnpgu bzo gi ucele bukvite i tokmu istiot muabet go slusnav i od nejze deka parralelno gi ucele 1 bukva i kirilica i latinica kako se pisuva.I bas i so nejze razgovaravme deka treba da go naucam sin mi podobro da gi prepoznava bukvive,a taa mi rece deka nema potreba polesno ke mu bilo ako gi uci na uciliste.Sepak se plasam deka nema da ima docvolno vreme da bide vo tek so dugite decinja.Znaci toj sega znae nekoja bukva nekoi i da gi napise tie sto se poednostavni na pr kirilica G i T.Jas za pokazuvanje mu gi pokazuvam ama ne go forsiram mnogu. Samo toa mi e starf dali mozebi ke mu bide polesno ako gi znae bukvite pred da trgne vo uciliste .Ne sakam da zaostanuva zad drugite decinja.Bidejki i nego ke mu bide potesko.
|
|
|
|