RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Fiao -> RE: Прва нова храна на бебето (20.6.2012 18:23:51)

Lele i Angelina prviot pat koga i dadov cela doza za nejzina vozrast se utepa od povrakjanje, so pedijatarot zaklucivme deka ne go podnesuva bas dobro ad mlekoto, i taa me sovetuvase da i dava po malku i porazredeno. Znaci za 6m tamu pisuva 120ml, jas davam 60ml baby first pap i uste 60 stavam nekoja ovosna. od togas navamu ne sme imale problem. probajte mozebi vaka ke uspee
ИЗВОРНА ПОРАКА: ane.d

Aj jas da prasam od koga pocnavte da davate puding i kazete nekoja kasicka da mu ja davam pred spienje samo da ne e od gotovite kasi so adaptirano mleko oti a.d mleko ne go podnesuva povraka od nego

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето (20.6.2012 19:53:49)

Фиао, ние уште ја превриваме водата, и планирам така до некаде годинка да ја превривам, откај ги знам како ја точат и што се не.....
За интегралниов ориз, сакав да те прашам, зошто не и дадеш обичен, нејзе и требаат сите калории сега....и со млеко кога ќе почнете или јогурт треба полномасни да бидат....а ако е за проба чисто онака, и јас многу го сакам интегралниот[sm=smiley36.gif]

ivoni4ka -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2012 9:16:06)

fiao kako mislis gluten proba mislse na orizot ili nesto drgo si dala ako si mislela na orizot toa nee gluten se sto e od pcenica i pcenicno brasno ima gluten za orizot ikana e vo pravo treba obicen ne integralen ili pak orizni snegulki (ekspandiran oriz)
ane.d jas ke pocnam da voveduvam 3 obrok navecer znaci ke bi de mlecna kasa jas se vodam po gotovite po nivniot sostav a gi pravam doma znci zitarici so mleko tvoe ili ad plus ovosje

Fiao -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2012 9:56:10)

Ne Ivoni4ka znam deka orizot ne sodrzi gluten [sm=smiley1.gif], tuku i dadov kasicka so griz - nokjna. Inaku za integralniot oriz se odluciv bidejki e mnogu pozdrava varijanta od beliot, a sepak sodrzi dovolno kalorii za taa da bide najadena. Inaku i na vkus e mnogu poprivlecen kako varijanta za bebe, po blag e nekako.

ane.d -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2012 10:17:45)

A da prasam meso po kolku pati nedelno mu davate na[sm=duda.gif]

Fiao -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2012 11:46:54)

A samo edno prasanje: Kakva vrska imaat kaloriite so integralniot oriz? Pa integralniot oriz e vo sustina istiot bel oriz koj go jademe samo obvitkan so luspa koja gi sodrzi najvaznite vitamini koi gi ima orizot... Taka sto ako zboruvame za kalorii ovoj e i pokaloricen od beliot, no najcesto se preporacuva poradi odrzuvanje podobar balans na metabolizmot i poradi toa sto namaluva rizik od razni bolesti, a namnogu e poznat po toa sto sprecuva pojava dijabetis. I bas poradi toa sto e mnogu pozdrav od beliot (koj e cisto brasno) go preporacuvaa za osnovna hrana za doenjcinja [sm=smiley1.gif]
A vodata i jas planiram da ja pravrivam uste samo cisto me interesirase do koga
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Фиао, ние уште ја превриваме водата, и планирам така до некаде годинка да ја превривам, откај ги знам како ја точат и што се не.....
За интегралниов ориз, сакав да те прашам, зошто не и дадеш обичен, нејзе и требаат сите калории сега....и со млеко кога ќе почнете или јогурт треба полномасни да бидат....а ако е за проба чисто онака, и јас многу го сакам интегралниот[sm=smiley36.gif]

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2012 11:51:37)

Па тоа сега гледав, само за мене, за црн и бел леб, калориски тука се некаде, само нели црниот поздрав е...истото претпоставувам и за оризот важи....секој со својот избор[sm=smiley36.gif]
п.с. Ориз од брашно?????

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2012 11:53:49)

Интегралниот ориз е далеку подобра варијанта од белиот, и јас го давам, не секогаш, ама се трудам почесто. Не е со помалку калории, напротив, ама содржи и доста влакна кои помагаат во регулација на столицата - за разлика од белиот ориз, интегралниот не ја стега столицата, само ја регулира.

Водата престанав да ја превривам уште некаде од 6 месец, сега веќе давам од чешма, филтрирана.

Ане.Д, месо во почетокот (околу 6 месец) давав три пати неделно, после зголемив, кога ги воведов сите видови што може да ги јаде малиот (телешко, пилешко, мисиркино и риба) - секој ден давав месо до 14 месеци, сега малку олабавив со месото, повеќе давам риба, не е тешка и мрсна за жештиниве.

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2012 14:32:48)

Темава веќе ја наполнивме со постови и се испишаа повеќе од 100 страни, па повелете да продолжиме со дискусија на новата тема.

http://www.ringeraja.mk/forum/m_255028/mpage_1/key_/tm.htm#255028

Страница: <<   < Претходна страница  96 97 98 99 [100]