Tinchule -> RE: Во кое училиште учи вашето дете и дали сте задоволни? (20.10.2012 15:25:51)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Силвер Оваа година ќе имам прваче, најблиско школо ми е Владо Тасевски. Ќе ја запишам во целодневна бидејќи сме цел ден на работа, до 16.30. Но, колку што знам во целодневна родителите немаат никаков увид во книгите и домашните на децата. Сепак се плашам дали тоа е најдобар избор за моето дете бидејќи приметувам дека е доста мрзеливо за учење и не сака да си го замара мозокот ама воопшто. Си мислам уште ако не се учителките соодветни и без моја контрола ќе ја утнеме работата со школо. Дали знаете какво школо е Владо Тасевски генерално, или можеби кои учителки треба да ја водат следнава генерација? Инаку досега многу слабо сум работела со неа, повеќе ја оставам самата да истражува, купувам книги материјали за работа, но не ја форсирам да учи ништо посебно, освен тоа што учат во градинка. Ја носев и на дополнителни активности цртање, балет итн., но никаде не се покажала нешто особено заинтересирана или посветена и тоа го препишувам на тоа дека е сеуште мала. Не сум амбициозна да е најдобра или најпаметна но сакам да направам се што треба за да си го најде својот пат низ школските клупи. Што мислите? Вашите искуства дали треба да го спремам детето за во школо и како? Super od tvoja strana shto ne sakash da ja forsirash i da ja trupash so nekoi raboti ili aktivnosti koi ne ja interesiraat. Megutoa neka ne ti bide izgovor deka e mala pa e nezainteresirana. Znachi ne mozete luge da chekate samo od vospituvachite i nastavnicite da rabotat i da go obrazuvaat vasheto dete. Ako ne ste vo tek so programata shto ja uchat i ako doma ponekogash ne najdete vreme da sednete i da porabotite so toa dete, bar polovina chas vie vo negovite ochi deluvate nezainteresirano. Toa dete ne go svaka vasheto razmisluvanje deka samoto treba da si go pronajde svojot pat, toa go gleda toa kako nevnimanie od strana na mama i tato. Mnogu polesno ke dopresh do nejze i ke otkriesh zashto e mrzeliva i nezainteresirana dokolku porabotish na ona shto go uchi i treba da go sovlada. Neka ne bide toa ostaveno samo kako aktivnost koja treba da ja izvrshuva vo uchilishte. Ke si imash mnogu problemi so nea ponataka. Za mala ne e mala, malo e dete od 0-2 godini potoa veke samite prashuvaat i se interesiraat za mnogu raboti. Odnesuvanjeto nashe kako vozrasni pred decata e odnesuvanje koi oni go primaat i se poistovetuvaat so toa. Mislam razmisli si ubavo za seto ova bidejki mozebi e takva zatoa shto gleda od tebe koga ke zapochnesh edna rabota ne ja zavrshuvash dokraj, i ostavash na nea samata da odluchi a ponekogash toa e mnogu za dete od taa vozrast. Nea i treba nekoj da ja vodi i da ja posochi na odreden pravec pa potoa mozesh da ja ostavish sama da odluchi kako ke gi izvrshi tie raboti. Vlado Tasevski kako shkolo spored mene e edno od najdobrite drzavni uchilishta. So tekot na godinite mnogu se podobri,kako i kadarot na nastavnici koi stvarno se grizat za uchenicite. Sega toa e moe mislenje i moe iskustvo. Mojot komentar e najdobronameren ne sakam pogreshno da me svatish. Pozdrav
|
|
|
|