Tinchule -> RE: Моето дете е секогаш во право (22.10.2012 14:30:55)
|
Lele mami daj boze da razmisluvaat site kako tebe, znaesh kolku ke mi se olesni rabotata. Vo gradinka nikogash ne sum imala problem so decata, sekogash mi se smeea koga ke me prashaa zashto pochnav da se zanimavam so ovaa rabota, kaj najde pa ti sega toa da go rabotish (vospituvach), sekogash vikav poubavo so dete ke se razberam otkolku so vozrasen chovek.Dete kako dete dali e potemperamentno, dali bara poveke vnimanie, ili red drugi raboti, sepak e dete, cucki koi tek doprva svakaat nekoi raboti. Nachinot na koj se vospituvaat treba da trgne od doma. Znachi osnovno vospituvanje, pochituvanje, razbiranje, a tek vo gradinka i vo shkolo toa se dovospituva i doobrazuva. Znachi se zavisi so kakov stav i odnesuvanje ke trgnat roditelite kon deteto od doma. Ali odi dokazi go toa na nekoj roditel, ke ti ja rastropa glavata a ne razmisluva deka toa dete on moze i go srami pred drugarchinjata, deka go gleda kako nezainteresiran roditel kako kavgadzija, neznam...Mislam imav primer za „LOSHO DETE“(6godini) vo gradinka, od koe site roditeli i deca plachea i se zalea od nego, ama koga vidov mamica kakva e jasno mi beshe kolku e saat.(nezainteresirana, moeto dete sekogash e vo pravo ama nemam vreme sega da razgovaram za toa) Toa„LOSHO DETE“ placheshe za vnimanie, ljubov i podrshka, otkako pochnav da pristapuvam kon nego so toj stav deteto se smeni na pozitivno. Neznam ama nekoi roditeli mi deluvaat kako nivna obvrska da e daj mu pari, telefon kupi mu i prati go vo shkolo.Pa posle koga ke izleze problem ej pa vie nishto ne znaete pa toj e super pa vaka pa taka... A ja poodrzuvam i mami koga vika deka ima i nastavnichki koi samo kudat edno odredeno dete, pa ke mu se stuzi uchenjeto na toa dete. Ne e nachin ti sekoj den da go pokazuvash so prst i samo toj da bide primer za neuchenje, neodnesuvanje i t.n.I jas da sum i jas ke go branam pred nea pa posle doma moze ke go iskaram.
|
|
|
|