LoveableMe RR -> RE: Православни обичаи (16.9.2014 11:06:18)
|
Меланија, убаво што отвори ваква тема, јас сум исто верник и би сакала да споделам сопствено мислење за православните обичаи. Ако тргнеш по жени и баби да прашуваш како одат обичаите, сигурно ќе добиеш 101 мислење како треба, а нема да си начисто кое од нив е правилно, бидејќи сите ќе ти тврдат тоа е правилно. Ретко кој знае дека за да се помолиш, не мора да одиш во црква и да палиш свеќа ако не си во можност, доволно е дома со бројаница да се помолиш во мир. Мој совет е, барем јас така правам, најчесто се консултирам со свештено лице за се што ме интересира и секогаш биле љубезни и ми објаснувале како треба, тогаш знам дека нема да згрешам и дека сум направила правилно. Во однос на овој голем празник на Пресвета Богородица, сметам дека најдобро е претходно да се договориш во црквата во која ќе одиш за сите детали и за погачата, оосбено што Богородица е многу моќна и "казнува" за непочитување (случајот со Берово манастирот кога удри гром). Па потоа сподели со нас што ќе ти кажат. [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|