Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 30.6.2015 14:33:13
LoveableMe RR
Skopjance, многу ми е жал, се знае ли барем причината за вашиот стерилитет досега?
Една надеж во оваа твоја бременост гледам, штом еднаш биднало, пак ќе се фати пробувајте природно или ИВФ ама на природен циклус без стимулација и ти посакувам да бидеш што поскоро
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.7.2015 16:03:19
skopjance
Fala mnogu za podrskata. Ova mi bese 6 ivf i dade gospod uspesno za prv pat uspesno ama kratko trease. Mi otkrija deka imam genetski mutacii i so terapija odma uspeav da ostanambremena. Planiram na esen da probam ivf na priroden ciklus pa da vidiem sto ke napravime malku sum istrosena so jajce kletkite a i godinite igraat uloga. Kako ke dade gospod.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.7.2015 19:07:04
Melanija RR
skopjance на есен да се вратиш во темава а напролет со
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.7.2015 0:03:16
Despinka
Zdravo, jas sum nova vo forumov, pred edna nedela doznav deka sum trudna i bev na lekar mi rekoa deka sum 5 nedela i nekolku dena, za 10tina dena treba da odam za utvrduvanje na srceva reakcija....
Sakav da ve prasam, malku se isplasiv so toa sto zdobiv plik vo ustata i pocna da me boli krajnikot i kaciv malce tempratura, dali imam potreba za strav, ili ke pomine :) prva bremenost mi e malce se plasam... Ve molam za sovet
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.7.2015 9:38:20
Kvisko
Bea душичке знам потполно како ти е. И јас бев комплетно упаничена пред првото ехо. Ама се ќе биде во ред верувај ми. Ти немаше ни крварењо ни ништо значи очекуван две бебчиња со толку висока бета.
Despinka и јас имав пред три дена многу болки во грлото и со препорака на матичниот гинеколог земав прополис и се смири. МИ рече во бременост може прополис. Сепак јас сум 13 недела па може затоа и можеше да земам прополис. Инаку ми кажа дека во бременост е нормално да имаш малку зголемена температура и ми рече ништо да не пијам ако температура е под 38. За да бидеш сигурна сепак јави се на лекар.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.7.2015 10:09:59
/mare/
Dobro utro, Vo 9ta nedela sum veke, do sega ednas imam otideno na ginekolog za srceva akcija i fala Bogu se e ok , sega imam namera zdravje ako se e kako treba da odam posle 12 ta nedela toa e kraj na mesecot. Mojata mn dobra drugarka isto e bremena 4 nedeli sme razlika , ona na sekoi 2 nedeli odese do 12ta nedela -taka trebalo i rekol nejziniot ginikolog iako se e ok i so nea. Pa sega vo slucajov jas sum bila nesovesna sto ne sum odela na lekar i neznam sto da pravam sega sube mi e. Da ne se urocam super si funkcioniram osven sto mi se spie malce poveke ok sum si stvarno.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 6.7.2015 15:52:46
bitolcanka82
zdravo RR eve i jas da pisham na temata cekav denes sum 6nedela bremena so bliznaci posle ivf. Denes slushnav srceva reakcija na dvata plodovi presrekna.. Pozz i sekoe dobro na site
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 7.7.2015 12:05:00
baby 27
Zdravo RR, jas vcera bev na kontrola, trebase da se vidi srceva reakcija, no se uste ja nema...inaku sum 7 ned + 6 dena i veke trebase da ima...prethodniot pat koga bev na kontrola (koga d-r utvrdi bremenost - na 4 ned. +6 dena) bese se vo red i rece na kontrola za 3 nedeli.Od togas plodot e malku porasnat, bese 0.9 mm, a sega e 3.7 mm...., no d-r veli posle edna nedela povtorno da me vidi pa da kaze za sigurno, no ne e bas optimist...ve molam,mozebi postot ne e za tuka, no dali nekoj imal slicno iskustvo, a inaku i ehoto pokazuva pomala bremenost kako da e 6 nedela....ke si puknam od maka....
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 7.7.2015 21:25:56
LenaNela
Baby27 немој пред време да се разочаруваш,можеби си покасно останата бремена,јас сум исто така бремена и сум 15 недела,срцева реакција прв пат слушнавме во 8 недела и 3 дена,така да само опуштено и не му прави стресови на се ке биде ОК. Bitolcanka87 имај си лесна и школска бременост гушки до двете
Mare не се замарај со тоа,сигурно дека си совесна,нема потреба од толку мн прегледи,ехото и не е така добро за бебето,битно е ти да си супер и бебушко,тоа што ти се спие е Ок,на сите трудници во почеток им се спие,а еве и јас на прегледи сум скоро секои 3-4 недели,нека си растат како што треба по книга а за контролите си знаат д-р кога треба .
< Поракaта ја уредил LenaNela -- 7.7.2015 21:32:06 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 7.7.2015 22:52:28
Melanija RR
Колку многу тазе трудници сите да си имате убави бремености
Despinka добре дојде на Рингераја како што пиша и Квиско до 38Т е во ред но ако е толку и не се чуствуваш добро тогаш на лекар,дозволено е парацетамол но ќе ти каже лекарот
/mare/ прегледи се прават на 4 недели, а почетно кога ќе покаже тестот се оди на ехо,потоа за утврдување на срцева акција и потоа во 12 недела за скрининг и брисеви.ПОвеќе можеш да прочиташ ТУКА
bitolcanka82
baby 27 не треба за 1 недела оди за 2-3 дена ,а повеќе искуства има ТУКА
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 8.7.2015 12:44:58
Bea
Мили мои, само што се вративме од ехо и ја видовме нашата среќичка :) Едничко е, јуначе на мама, има срцева акција Пресреќна сум! Остнатото се е во ред, за 2 недели сме повторно на контрола. Ве гушкам сите најмногу!!!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 8.7.2015 20:31:57
lanicka30
Super bea sega uzivaj vo bremenosta imas li nekoja promena vo terapijata...jas u ponedelnik sum na vtororo eho i edvaj cekam da gi vidam moite bebulinja mnogu sum srekna iako imam mogu macnini povrakanje zdriganje znam deka e normalno no nekoj sovet da se ublazat...bea imas li ti macnini.ppzz do site rr
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 8.7.2015 22:33:03
Bea
Prodolzuvam so istata terapija kako i po transfer - utrogestan, aspirin i folna. Dva pati go prasuvam doktorot za vitamini, mi vika da ne zemam za sega. Nemam nekoi izrazeni simptomi. Gradite mi se zgolemeni i na periodi bolni, pupkite osobeno, a macnini nemam. Ponekogas se cuvstvuvam kako prejadena i tolku. E mnogu se izmoruvam brzo, popladne osobeno i mi se spieeeee, site me zezaat po doma, samo si pridremnuvam :)
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 10.7.2015 8:30:09
Bea
Фала девојки за убавите желби. Понекогаш не можам да поверувам дека после толку време ова навистина се случува!
Туку сакав да ве прашам, околу водењето на бременоста. До кога ќе ме води IVF докторот? Јас ќе одам кај матичната за основните работи, но сакам да имам уште едно мислење од лекар. Имате ли препораки за добар доктор за следење на бременоста?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 10.7.2015 10:04:02
nadez vera ljubov
bea mene seuste me vodi petanovski remedika vo ponedelnik ce bidam 33 nedela jas i za poroduvanje se dogovoriv so nego vo slucaj da ne e tuka od 10 do 20 avgust e na odmor mi rece ce me prati kaj efremov toj da me sledi tie 10 dena deka e najdobar.si odam jas i kaj maticniot za ispituvanja sto treba da nedavam pari bez otreba vo remedika i maticniot me gleda na eho ama petanovski mi e posiguren.site kontroli dvata skrininzi i zdravje poroduvanj um vo remedika
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 10.7.2015 10:09:01
Kvisko
Bea јас на првото ехо бев кај Димитров потоа тој самиот ми рече второто ехо за две недели е опционо па отидов кај матичната само да ме види. Потоа бев на скрининг ехо (тоа во 12 недела) кај Адамова бидејќи таа и Петрова во Ремедика ги прават тие скрининзи. Сега за во 16-17 недела се мислам пак да одам кај матичната. После 20 недела да си тргнам пак кај Димитров за да ме следи до породување. Сите испитувања ги правев кај матичната. Инаку мислам дека прашуваше и за витамини и јас до 12 недела пиев само фолна. Потоа на скрининг Адамова ми кажа кои витамини за трудници да ги пијам и што од терапијата да прекинам. Не беше сигурна за метформинот па за тоа се јавив на сестрата и таа го праша Димитров па тој ми го прекина.