Mila na mama -> RE: Спикерите во Македонија? (12.3.2010 9:50:24)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny Кога веќе зборуваме за спикерите,треба да се направи разлика меѓу новинар и спикер.Професионалните спикери кај нас ги има многу малку.Мене Ивона Талевска ми е одлична како новинар,успева да ми го задржи вниманието,природна е за разлика од многу извештачени.Добар е и Валентин Николовски. Апсолутно се согласувам дека мора да постои разграничување меѓу новинар и спикер-презентер, како и разлика меѓу уреднички( како на Сител) и презентерски вести ( речиси сите останати). Јас лично сум за презентерски вести ама презентерот мора да биде вкусно облечен, без впечатлив накит, никако во бело посебно не светкаво бело, без свадбарска фризура и пренесувањето на веста да биде неутрално и ненаметливо. Би ја издвоила како пример Дебарлиева најубав и најисполнет кадар имате а ги исполнува сите горенаведени критериуми. И Љубица од Канал 5 Ми се допаѓа. Анита Петровска од МТВ никогаш не се помачила да се исчешла, а Ана Здравковска е како за на маскембал. Е сега за Ивона. Пребрзо чита, зборува полунасмеана како да се потсмева на тоа што ви го кажува, премногу коментира и наметнува свој став што е непрофесионално но донекаде форматот на уреднички вести и го дозволува, а вкус за облекување нема.
|
|
|
|