Saturn -> RE: Анемија за време на бременост (2.11.2009 11:24:11)
|
Првата бременост кон крајот и јас пиев Тотема, не ми претставуваше проблем на желудникот ама забите ми поцрнеа. Мислам не беа буквално црни туку таму каде схто се допираат два заба некако си се таложеше и железото и 4 дена пред да се породам бев и на забар да ми ги исчистат. А оваа бременост пак некако на долна граница ми падна хемогобинот (железо секогаш имам во доволни количини, дури и премногу) и одбив тотема и пијам Фероглобин. Само нешто ми е сомнително. И првиот пат кога ми беше паднат хемоглобинот на две места вадев крв во размак од една недела и имаше различни резултати, дури количината на железото беше на висока граница (ни многу железо не е на арно) 25,6. А сега повторно во рок од 10тина дена на две места имам сосема различни резултати прво во Систина ми излезе 101 (што е премалку, ама ми беше сомнително бидејќи претходно (пред 3 недели) ми беше 113 и почнав да пијам Фероглобин уште од тогаш. И направив за 10 дена (после тоа во Систина) на поликлиника и ми покажа 122, со 18 железо, а немав пиено или зимано нешто дополнително за хемоглобин. Многу ме нервира што се добиваат вакви различни податоци од различни места. Не е само за крв и за други работи е така во нашево здравство. Од каде да знам јас кое е точно, од каде да знам кој ортопед е во право, од каде да знам кој педијатар е во право, сите знаат да кажуваат различни работи, препораки и совети. Еден ми збори едно друг друго, секој убеден во своето и поради тоа мора да висиш на инртернет и да се правиш квази медицинар да видиш што и како се прави во светот за да донесеш одлука, и секако да се водиш по сопствена интуиција. А да не правам муабет што мои блиски на еден гинеколог имаат и ХПВ вирус и Цин 2-3 а на друг гинеколог имаат сосема чисти резултати, без ништо. Но ова е за отварање друга тема.
|
|
|
|