Anushka -> RE: однос кон хендикепираните (24.6.2010 13:43:36)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: beki За жал кај нас свеста на луѓето е на многу ниско ниво.Треба кампањи дури и за да не се фрла ѓубре насекаде, туку на точно одредени места за тоа.Да не ти се верува. За докторите што да кажам.Уште кога ќе се роди дете со некаков проблем, првиот совет што го даваат е да го оставиш детето.Нормало ли е тоа?! Дали со тоа што ќе го остави човек детето тоа дете ќе престане да постои?! Дали со тоа ќе му го олесни животот?!Кога се роди Ана, јас имав страшна бура во мојот живот.Притисоци од сите страни, да не се врзувам за детето, да го оставам.Затоа често го препорачувам заводот за ментално здравје од скопје.Тие беа единствените кои ми помогнаа вистински, ми дадоа совети и информации кои мене и тоа како ми користеа. Државата е таква каква што е,но ние можеме да смениме нешто.За жал, не се најде јунак да ги поведе родителите и да предизвика вистински промени.Се што се случува се повремени искри, кои со тек на време ги снемува и се останува само на зборови. Драга Беки, не ми се верува тоа што ти се случувало... луѓево се тотално луди. Како да живееме во времето на Спарта, па ај, ако нечини, фрли го од провалија. Крвта ми се смрзнува кога те читам. Неможам ниту да замислам низ что си поминувала. Каде соочување со реаноста, уште и соочување со медиокритети. Мојата ќеркичка од раѓање имам проблем со бубрежето. Кога зборувам за тоа, сите ми викаат: „ма што збориш за тоа на глас, ќути таму, сите ќе те разберат...“ ете тоа е нашиот менталитет. Сокриј го, значи не постои. Така е за се`: ако мажот има швалерка, се` е во ред дур` не се дознае, ако детето учи слабо, тоа се крие како змија нозе, ако е болно, заковај го дома... Како да се смениме?!
|
|
|
|