anaana -> Мајчинство vs. татковство (6.10.2015 10:37:57)
|
Ne znam realno kako da ja krstam temava, ako imate popameten naslov slobodno, ama veke podolgo vreme me nerviraat statiite niz socijalnite mrezi a i sekade, kade se velici samo majkata. Kade se zboruva samo za majkata vo zivotot na deteto, kako najgolema sigurnost za deteto da se pregratkite na majkata... Nikade vo tie statii, komentari, statusi i sto i da e ostanato ne se spomenuva tatkoto. Se dobiva vpecatok deka deteto ne bi bilo sigurno ako spie edna vecer so tatkoto (ova kako primer), deka deteto ako ima problem treba da go kaze na majkata, bidejki neli samo ona moze da go zastiti i da mu pomogne vo zivotot. I nikako ne mozam da razberam zosto site kako da go zaobikoluvaat tatkovstvoto na smetka na majcinstvoto. Tocno e deka majkata go nosi deteto, vo ragja i verojatno custvata se razlicni, ama pa toa dete ima tatko, treba da ima tatko. Sekade se spomnuva pa ti si mu majka, ti treba da znaes, ti si majka... majka e .... edna e majka..... majka.... A tatko, pa neli e eden i tatko? eden covek go napravil toa dete, na ist nacin na koj edna majka go rodila... Ne pamtam da sum procitala nekoja "misla" na socijalnite mrezi, od one kratki misli ama poucni, kade e nesto napisano za tatkoto. Ima nekolku statii sto tatkoto i poracuva na svojata kerka, deka soprugot treba da pomaga doma, ama nikade nema nesto poveke od toa. ima samo sto se slucuva koga tatkoto ostanuva doma so svoite deca, i toa e najcesto nekoj haos... nikade nema primer za tatko koj tocno znae sto mu treba na NEGOVOTO dete, kade go gushka, kade go neguva, kade go gleda dodeka spie i sl.. Site nezni momenti so decata kako da mora da se prepusteni na majkata... Ne sakam da bidam svatena pogresno, iako moze ke dobijam kritiki deka sum bescustvitelna ama navistina mi e preku glava od toa velicenje na majkata vo zivotot na deteto za smetka na tatkoto. I posle se ocekuva vklucenost na maskoto vo odlgeduvanjeto na deteto. Kako sami da go isklucuvame mazot, i posle toa go barame nazad. Ne znam ama strasno pocnuvaat da me nerviraat tie tipovi na misli, statii i sto i da se.
|
|
|
|