vezilka RR -> RE: #ДајтеидевојканаЕлса (25.5.2016 12:59:39)
|
Моето мислење е дека ако воопшто ставаме сексуална ориентација во приказната, тогаш може таа да биде во сите насоки. А во сите приказни има сексуална ориентација., секаде има пронцеза и принц. Јас сметам дека треба да има ликови со поинаква сексуална ориентација во цртаните и прикаските и на тој начин на децата тоа нема да им биде чудно и табу. Уствари цртаните се толку полни со стеротипи врз кои децата ги градат своите идентитети, што мене ми е иритирачки. На пример, малтене сите принцези се претставени како тенки, високи убавици. Значи уште од таа возраст им се сугерира некој идеал. Па ако се машки ликови тогаш мора да бидат силни, бестрашни хероишта. Тотално безвезе. Истото е и по ова прашање. Кога веќе си се згнал да претставуваш врска, покажи им ја целата вистина. Треба да бидеме малку реални, Светот се менува. Правилата навигра се менуваат. Се повеќе информации им се достапни на децата. Така да дали ќе го видат тоа во цртаниот или на интернет, некаде ќе го види, и ќе му треба објаснување, е што потоа..Тука сме ние родителите понатаму одговорни. Тоа што ние ќе му го всадиме, таков став ќе изгради понатаму.
|
|
|
|