Hopeful RR -> RE: Семејства со едно дете (27.7.2016 12:03:43)
|
Јас сум порасната во такво семејство и никогаш не сум осетила никаков притисок, се си беше најнормално. Моите сакале второ дете, но не можеле, и тоа е тоа. Веројатно моите прекратувале такви коментари и никој ни нема ништо искоментирано. Имам и пријатели кои се исто едно дете и ништо страшно, не знам од каде тоа дали може да се живее нормално... Нема муабет. Другата перспектива, на дете растено без брат или сестра, е посериозна - лично јас цел живот имам празнина заради тоа и постојано сум им завидувала на сите мои другари и другарки што имаат некого. Секогаш имале некој покрај себе, некој ист како себе, со исто потекло, но сепак различен, некој со кој ќе споделиш се што се случува во семејството, што е дел од истиот контекст и комплетно те разбира... и плачки и караници и тепања, се ми недостигало, не само како мала, туку и сега. Сега пак, кога гледам како стареат моите, и многу повеќе ми недостига брат или сестра. Не се мешам, секој одлучува за себе, сите си ја знаат својата семејна приказна, но доколку се има можност, волја и љубов, мислам дека за секое дете е подобро да има брат или сестра.
|
|
|
|