kikicka
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR После долгогодишно присуство на форумов а и на доста други, не можам а да не забележам дека некои работи се сфаќаат пре-лично, дека "сајбер" пријателствата се идеализираат, дека ако еднаш се поддржи нечиј став се очекува дека тоа ќе биде така и со сите следни, контра одговорите на постовите се гледаат како личен напад над одреден член итн... Од моја гледна точка можам да кажам дека форумот воопшто не ми се преклопува со реалниот живот, со луѓето со кои понекогаш имам сосема спротивни ставови пијам кафе и имаме супер муабет, иако се "препукуваме" на одредени теми. Секогаш реплицирам на пост а не на личност. Мислам дека многу малку луѓе ова го сфаќаат и разграничуваат. Што мислите вие на оваа тема? ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR Форумски и реален живот никако не може да се спореди. Нормално дека некогаш некого ќе поддржам, некогаш со истата личност ќе имам спротивно мислење. Нели е така и во реалниот живот? Зарем со пријателките и комшиките секогаш и за се имате исти ставови? А и јас лично не би сакала доколку не сум во право за нешто, моите форумски пријателки да ме поддржат само колку да не мислам дека се против мене. Со тоа сметам дека и не ми прават услуга туку штета. Треба јасно да се разграничи што е форумско, а што реално. ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR Сум се сретнала со коментари и пораки од типот, епа зошто така па мислев дека си ми пријателка, зборувам за мене или за некој X, тоа мене воопшто не ми е логично... ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana RR И јас сакам кога ме исправаат во ставовите, некогаш и самата сум свесна дека грешам, па си барам мислење од други. Во однос на контрирање, јас контрирам да, но не ми се допаѓа кога некој вреѓа. За идеализирање сајбер пријателства...па свесна сум за моите маани, како и за доблестите, и јасно ми е дека не секогаш може да го видат луѓето доброто во мене. Да се истакнувам немам желба, освен ако некој не изјави дека сака подобро да ме запознае. А можеби некој не ни сака да знае повеќе од мојот став, па останувам на тоа. Сума сумарум, не може сите да те сакаат, а не ни треба, реално. Е сега сакам да се искажам , макар тоа било и контра аргумент или став. Но сум против коментари од типот, ајде оди си не ни треба твоето мислење. Е па како некој сака да го искаже своето мислење, а му брани на другиот да си го каже своето мислење бидејќи е спротивно?! Се на се, здрава комуникација и во реален живот и на форум подразбира искреност, контрирање, споделување искуства, и взаемно почитување на правата на личностите/членовите. Не е исто, има многу недоразбирања во форумска комуникација, но ако успеат да се надминат, тогаш форумот може да биде основа за прекрасни пријателства и корисни информации во реалниот живот. ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany Вистина е дека на форумот, јавни групи и сл. има сешто да се прочита, сите сме различити, различито мислиме итн. Мене искрено ми смета, а гледам тоа се почесто, дека обично секаде се оформи како некој клан и си се подржуваат меѓусебно членовите. И ако случајно се појави некој кој сака да си искаже своето мислење, а различито е од нивното, дури и ако е подобро, тогаш се случува тоа што Икана спомна: ајде оди си, не ни требат такви. Тоа е безвезе. Има изузетоци наравно и разумни што можат да согледат реална слика без да им удри на егото. Инаку, тешко можеш некого вистински да запознаеш преку постовите. Треба да поминеш време со една особа, да го видиш очи во очи, да му ја гледаш мимиката на лицето додека зборува, како се однесува... Лесно е по форумиве да си се претставиме сите убави, совршени и паметни, а многу често гледам дека сме всушност суетни. Ама има исто така ретки преку чии постови можам да речам, еве ова особа е оваква и во стварниот живот. И тоа се особи со цел да помогнат, да посоветуваат, да споделат и никогаш не влегуваат во препирки, ако имат различито мислење секогаш е искажано на мудар начин без некој да нападнат, осудат и навредат и без да го наметнуваат некому. А јас? Мислам дека никогаш не сум во некој клан , секогаш си кажам мислењето ако сакам, ако не ме мрзи да пишувам итн. Признавам дека многу пати се откажав од пишувањето баш поради причината да го избегнам напрегањето, само оти ме мрзи после да се објаснувам и тоа трае во недоглед. ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe82 ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany Мене искрено ми смета, а гледам тоа се почесто, дека обично секаде се оформи како некој клан и си се подржуваат меѓусебно членовите. И ако случајно се појави некој кој сака да си искаже своето мислење, а различито е од нивното, дури и ако е подобро, тогаш се случува тоа што Икана спомна: ајде оди си, не ни требат такви. Тоа е безвезе. Има изузетоци наравно и разумни што можат да согледат реална слика без да им удри на егото. Е заради ова што го кажа јас веќе не ни пишувам толку многу, а не го ни читам форумов. Порано секој ден цел ден гледав што се пишува, совети, дискусии, а сега... Како да има околу 10-тина члена и само тие си пишуваат, си се подржуваат, а некој поразличен дојде оп сите против него. Ова баш се однесува на една дискусија, можам да кажам и виртуелна караница што ја прочитав со Јами-мами, каде сите ја нападнаа, освен Миана, и жената сигурно веќе нема желба ни да пишува. Сум читала и други вакви напаѓања, и воопшто не беше убаво да се читаат тие коментари, а не пак да се навлегува во истите. И гледам се повеќе има некои нови членови со по 5-6 поста, колку нешто да си прашаат и толку. Некако како да се изгуби убавината на овој форум, не знам ... ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR Не верувам дека има 10 ина луѓе кои си се поддржуваат , можеби се со исто мислење. Според мене суштината на форумот е таа, различни мислења, различни ставови, секој има право да си го каже своето мислење и став , секако без навреди кон другите. Не може секој со секого да се сложува, ниту па да го убедува дека не е во право. Форум си е форум, живот си е живот. ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR Не верувам дека има 10 ина луѓе кои си се поддржуваат , можеби се со исто мислење. Пепелашка, еве ти со оваа твоја изјава веќе се вброи во тие десетмина Па се разбира дека како дел од Рингераја ќе си кажеш нешто во одбраната. Јас ете си го кажав своето мислење од мојата точка на гледиште и ти сега ни викаш, не бе грешка си, веруваш ли ти на мене или на своите очи. А инаку, јас со мојот пост мислев генерално на сите форуми, групи на фејсбук и сл. Јас со мојот пост не сум негативна, не сакам и не можам да ги променам работите, само кажувам моето запажање. Да, форум си е форум, ама на многуте им е и живот. На мене ми е дел од секојдневието, значи дел од животот, и штом не се претставувам нешто што не сум значи дека ми е живот, не друг живот или имагинарен свет каде бегам од реалноста. ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe82 ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany Пепелашка, еве ти со оваа твоја изјава веќе се вброи во тие десетмина . Па се разбира дека како дел од Рингераја ќе си кажеш нешто во одбраната. ПОТПИС Истото си го помислив и јас. ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR Не значи дека ако не си дел од РР , немаш право на нешто и слично.Тука сите сме еднакви , ама баш еднакви по вера, националност, материјално , физички , психички и секако. Жално е ако се мисли дека само одредени членови во случајов модератори, се поддржуваат. Ако седнеш да читаш на сите теми ќе видиш дека има и спротивности и помеѓу нив. А ако мислиш нешто лично за мене слободно отвори на мојот профил и читај постови па кажи ми дали сум нападнала нечие мислење и став? И мислам дека сепак форум и општо виртуелен свет не треба да ни биде замена за вистински живот. ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany Пепелашка, не се разбираме очигледно, а ме мрзи да се објаснувам пошто веднаш гледам залудно ќе биде. Ти не се пронаоѓај веднаш, не земај лично, што може некој да има против тебе? ... Ете, за овакви случки е темава. Чист пример. Ама морам да додадам, воопшто не разбирам таа фраза виртуелен живот не е замена за вистинскиот живот. Не може да биде замена колку и да сакаш, ама е дел, штом поминуваш време и трошиш време на него, без разлика колку минути или саати во денот, значи дека е дел, нели? ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR Добро бре луѓе што е со вас? Може ли некој да ми ги наброи тие 10тмина што се подржуваат, заговараат, се здружуваат против останатите? Досадно е веќе да се чита едно те исто. Кажете јасно и гласно! Плус очигледно некој го чита тоа што сака да го чита и како што сака да го чита. Како прво немаат сите ист начин на изразување и тоа мора да се прифати. Некој е поостар, некој е помек. Тоа е тоа. Искрено ако сметам дека сум во право, и те како ќе се борам за својот став па кој како сака нека го сфати тоа. Оставам простор и другите да го направат истото. Искрено жалам за овој овчичка синдром, еден пишал нешто и одма сите - Ејјј да бе во право си! И јас така мислам. Која е поентата на форумот ако нема различни мислења, ставови? Па и караници од некој вид? Ако успееме на крајот да донесеме некој добар заклучок, зошто да не? Само што најчесто суетите се преголеми за да се признае или смени мислење. И со овие постови напишани погоре само се потврдува она што веќе го напишав, сите работи се сфаќаат многу лично, а не би требало ИЗВОРНА ПОРАКА: niki tema so ist naslov no poinakov prv post imavme veke ednas odamna a jas moram da si priznaam deka sum golem seirdjija i molam otvarackata na temata da me upati sto ja inspirirase da ja otvori, pretpostavuvam deka sum propustila nekoe letanje perduvi denovive dur me nemase i lubopitnost ke me ubie ili moderatorite po obicaj azurno veke izbrisaa se i jas moram da bidam osudena na neznaenje inaku nemam sto da kazam osven deka ponekogas imam vpecatok deka premnogu licno se sfakaat diskusiite imam vpecatok deka se ocekuva ovca sindrom i toa me iritira imam vpecatok deka citiranjeto na post se sfaka negativno, i ne razbiram zosto imam vpecatok deka na napisani dva tri posta na ista tema vo kratok rok se gleda negativno i kako nepozelno odnesuvanje i ova isto ne mi e jasno nemam vpecatok deka stari clenovu ne pisuvaat, pisuvaat na novi temi, ne ocekuvam nesto sto e predjvakano postojano da im bide aktuelno i interesno i ne mi e jasno zosto se provlekuva idejata deka forum i realnost za nekogo e edno isto ili postojano se potencira deka nekoj na forum se pretstavuva realno ili nerealnao, neznam sto se ocekuva, ako izneses mislenje da prilozis i slika kako dokaz li ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany Не е секој форум исти, ниту со иста намена, цел, ниту секој форум посетува ист тип на луѓе. Ово е семеен форум и се знае кој го посетува, луѓе семејни или што планират да засноват семејство. Како таков форум ме изненадуват такви изрази и прозивки дека некој има синдром на овцичка. Според мене, тоа е навреда на личноста (бидејќи преку нашите постови ние претопуваме нашите мислења, размислувања, нашето јас) и вооппшто не ми личи на здрава комуникација. Посебно неприкладна бидејќи е дадена од некој кој е администратор на форумот, самиот администратор го гради имиџ на форумот според својата личност. На нас членовите е да избереме дали ни се допаѓа таков начин на "Водство" или не. Јас сум сепак повеќе за форумот да пружа почит, подршка и помош ако е веќе семеен Ако одам на некој тинејџерски форум, нормално дека некои работи и изразувања нема да сфатам сериозно (иако не се добри), ама некако ќе ги очекувам на такво место. Пак велам, не пишувам ова со негативни мислења, ова е само моето размислување, во реалниот живот е исто нормално да сите имаме различити мислења и ставови, и со најблиските не секогаш се сложуваме за се, тоа нема што да се расправа, и со најблиските се караме, а не па на форумот дека не треба да има караници? Се е тоа нормално, само додека да бидат во оквирот на здраво, може и караница да има добар исход, ама ако е без лични навреди и прозивки. И сите сфаќаме лично бидејќи ако сум во право и ако си го бранам своето, го бранам оти е моето ЛИЧНО, па го сфаќам за лично и не можеш да останеш рамнодушен. А поентата на мојот првиот пост не беше во десетммина луѓе, тоа беше покасно извадено од контекст, па и се нашалив со Пепелашка, мојата поента беше дека пречесто читам коментари: е што му давам чоколадо, ајдееее ние сме несовесни мајки (и тука се створи еден клан и сите се тапшат по рамиња и се подржуваат), а го избркаат оној кој се залага за нешто здраво (знаеме сите да е подобро). Не дека јас на моето дете не му давам чоколадо, ама имам почит спрема оној кој сака да му дава уште нешто што е поздраво. Или пример: е а како ние одраснавме и што ни фали, здрави , прави. И пак се створи некој клан на друштво каде се сите меѓусебно појаки , па ги напаѓаат поразумните итн. Ете, не ме мрзеше да се објаснам сега. Пепелашка, ништо лично ИЗВОРНА ПОРАКА: Ring Не сум којзнае од кога на форумов , не цела година...и се изначитав се и сешто. Не знам зашто ве лути ако некој се согласи со нечие мислење...т.е ако пише потпис...немаме право на исто мислење ??? е ајде ке пишуваме исти работи само филувани на различен начин, па ќе повтараме исти работи по 100 пати и ќе се докажуваме ! може така ќе бидеме попаметни до овчички Според мене треба форумот да се користи рационално ...како и во реалниот живот нешто да се проќути, нешто да се зема со резерва, некогаш да се признае грешката и на крај краева не може ништо да се идеализира, ни на форум , ниту во реален живот...ако тоа се прави тогаш има некој проблем подлабоко во самата личност...не можеш да очекуваш дека некој кој еднаш ти помогнал со некој пост да мислиш е сега ми е супер френд од форум , и да се вреѓаш ако те изруга во друга тема... Треба да си стоиш на твојот став и да си го браниш аргументирано . ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka Ajdeeeeeee sega i ovci ispadnaa RR-ki?????? Tuku Forumov neli bese za site,a ne za 20-30 lugje...od koj polovina od tie nekako go tupaat forumov so nivnite realni kompleksi ili pak cekaj ke pisam da se dokazam nekade zatoa sto vo realnost nemozam.......ajj tapa e veke!!