Џесика -> RE: Децата како јазични иноватори (19.2.2013 19:00:02)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: masa Ние сега научивме да ја кажуваме буквата Р,во некои збориви сосема правилно,некаде ептен нагласено,а некаде,особено на почеток на збор неможе да ја изговори..многу е симпатична и интересна,а посебно што некаде почна да и го менува местото на буквата Р во зборот: Тобра-торба Друго ново во последно време е што понекогаш ми ги замачкува зборовите и на крај на именките става У Стави ми водУ во чашУ Ќе облечам јакнУ,капУ Незнам дали од градинка има слушнато или од некое друго место,зошто малку личи како да повторува некој што зборува на дијалект. На почеток ја поправав постојано,но сега несвесно ќе ја повторам зошто ми делува интересно...знам дека некои деца и си измислуваат сопствен јазик,понекогаш и зборува неразбирливо,ама мислам дека е од што гледа цртани на сите можни јазици па и е испомешано се [sm=smiley36.gif] masa, I mojov isto so u se naucil, I site pesnicki si gi prepejuva so u na kraj... I sega ja vezbame R I mu tempiram zborovi za da vezba. Mu vikam kazi trojka, trajko, treva, on mi vika trojku, trajku, trevu.... a vnuka mi se umisluvase deka zboruvala srpski pa na se stavase u. " ke odum vo gradinku, ke pejum, kje igrum, pa domu kje spijum " abe cirkus.... definitivno izvodat nesto, interesno im e.
|
|
|
|