Bethany
|
Абе Ники, во случајов многу драматизираш, дури смешно ми дојде кога кажуваш дека детето може да е "осамено во светот на верувачи". Ама ајде, нека ти биде. Интересни информации се што ги сподели Квиско, ама се народски преданија, легенди, не се потпираат и не настанале од Библијата, не е библијска приказна. Јас ги сакам таквите, ете ги сакам библиските приказни и сега што? Има секакви легенди, има легенда и за Гроф Дракула, безвременска е, па сега не знам дали треба да веруваме или не. Јас не сум никаков фрик, ниту му наметнувам на моето дете нешто на сила, ниту од религиски аспект, јас сум му родител, и тоа сум јас, тој тоа не може да го промени, јас го учам и му пренесувам дел од себе, бидејќи тој е дел од мене. Ама ми е интересно како се створи слика и се извртат муабети во насока да се има дискусија, каде веќе немам што да кажам. Ниту правам драми од Дедо Мраз, ниту го водам детето со превез преку очите и ушите да не го гледа или слуша приказните за дедо мраз, уште кажав дека ќе го пратам во градинка (а сега не оди) токму кога ќе доаѓа дедо мраз, бидејќи тоа ќе им биде новогодишна представа за сите деца, ама битно е да верува во тој некој лик и јас да го условувам со него и тој да стрепи од него, за да биде дете, за да биде ко други, нели?