Тања РР -> RE: Најчесто препишувани лекови на нашите деца (26.9.2011 23:20:47)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue пошто не најдов тема за Ventolin / Salbutamol, а не знам зошто ја нема веќе опцијата да си отворам нова тема, ве молам ако има некој искуство со леков да пише - посебно за нус појави....Знам дека се дава за отворање на дишни патишта и како превенција од опструкции, дека го пијат деца со астма и никогаш не сум го сметала за некој „тежок“ односнос трашен лек. Една пријателка ми вика - никако то ане давај на деца, ама не ми објасни зошто па ме збуни...Може ли некој да пише искуство, а Тања ако има време нек пише за што е точно леков и кој му се нус појавите ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR Филип пиеше Салбутамол два пати до сега. Првиот пат за бронихт. Единствена нус појава (ако воопшто може така да се нарече) е што имаше пролив и повраќање. Ама па така го исфрлаше шлајмот и мноооогу му помогна. Мене ми рече матичната дека тој не смее подолго од 4-5 дена да се дава. Обично се прави пауза или се препишува друг сируп ако треба да продолжи лечењето. Инаку, прва пат го пиеше кога имаше неполни 5 месеци. Не знам зошто не би се давал на мали деца? Се дава, само нормално, во соодветна доза. ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR Нина пиеше Вентолин на 1,5 година кога имаше бронхитис. Некоја нус појава како пролив и повраќање немаше. Пиеше само 5 дена. ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue абе мене ми рече 3 до макџимум 4 дена да го пие за да не направи опструкција пошто очигледно нешто и предизвикува алергија со кашлање и шалем, има некои треви изгледа сега баш се цветаат или шо праат...Ама прв пат чуве дека „никако“ на деца...баш ќе ја прашам пријателкава зошто е толку против вентолин/салбутамол ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo Salbutamolot predizvikuva tahikardii i srcebienje. ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue абе мене ми рече 3 до макџимум 4 дена да го пие за да не направи опструкција пошто очигледно нешто и предизвикува алергија со кашлање и шалем, има некои треви изгледа сега баш се цветаат или шо праат...Ама прв пат чуве дека „никако“ на деца...баш ќе ја прашам пријателкава зошто е толку против вентолин/салбутамол и ствара зависност при долготрајна употреба. од она што ми е познато за салбутамолот е дека е најчесто лек за хронични болести како астма и хобб, а не баш за бронхититс. Јас лично би го избегнувала освен ако навистина има вистински опструкции а не свиркање, крчење или слично. Во некои земји салбутамолот не се препишува воопшто кај пациенти со акутен бронхитис со образложение дека нема доказ дека е воопшто потребен и помага. Салбутамолот се наоѓа на листата на забранети супстанци кај спортисти. Ако салбутамол и допинг е исто тогаш е повеќе од јасно дека не баш нај нај препорачлив. јас порано на Бобо му давав, ама само 3 дена по пола лажиче. Инаку и Бобо има алергија на есен наместо на пролет, па еве ги вода им тече од нос и кашлаат, а Јана во саботата во парк се утепа од кивање... ИЗВОРНА ПОРАКА: Тања РР Салбутамолот е бронходилататор, што значи дека овозможува ширење на дишните патишта и на тој начин го олеснува дишењето. Е сега, бидејќи спаѓа во групата наречени бета агонисти, делува преку бета рецепторите кои ги има не само на бронхиите туку и на срцето па истовремено предизвикува забрзана работа на срцето. Вообичаено, не се препорачуваат на деца под две години. Не е ништо страшно да се даде салбутамол на дете кое нема никакви проблеми со срцето и не е алергично на лекот, се разбира. Освен како сируп го има и во форма на капки кои се користат со електрични инхалатори и како спреј за инхалирање и таблети (за возрасни).
|
|
|
|