RE: Витамини на децата (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Деца

Порака

deluxe -> RE: Витамини на децата (2.10.2013 21:00:50)

Ne znam tocno kolku mg sleduvaat,no davaj gi na pola,no sepak ne e nisto strasno ne postoi opasnost od predoziranje na C vit.Sepak konsultiraj si se za sekoj slucaj

zzaa -> RE: Витамини на децата (3.10.2013 1:22:09)

Киви е овошје со најмногу витамин Ц

Киви е овошне полно со витамин Ц, но и повеќе видови витамини. Во споредба со лимонот, кој има 40 милиграма Ц витамин, во кивити има дури од 100 до 400 милиграми Ц витамин во 100 грама плод. Во кивито исто така застапени се и витамините А, Б1, Б2. Богат е и со многу минерали, а посебно со калиум.

Ова овошје, раѓа по 40-тина килограми плод на еден корен во континетални услови. Една од добрите особини на кивито, е што може добро да се чува, иако зее исе бере во септември, го има во целата година.

Ова повеќе годишно растение, има и друга предност, може да поднесе ниски температури и до -15 степени. И уште едно може да се истакне за ова вкусно и богато со витамини овошје, а тоа е што, векот на дрвото е 40 години. Затоа кивито почна да се сади и на места каде што не знаеле како изгледа.

sandriana RR -> RE: Витамини на децата (3.10.2013 10:17:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR

Сега јас со дилема за вит Ц.[sm=smiley36.gif] Денеска земав за М, и баш и посочив на аптекарката дека за дете 3 и пол годни и таа ми даде едни за шмукање, кога дома гледам 240 мг. Нели е тоа многу за дете? Јас погоре пишав дека давам и по две, ама од 50 мг. Значи вкупно 100, или плус и витамиснки сируп да и дадам, пак до 150 мг максимум. Затоа овие ми изгледаат како многу. Планирам да и ги кршам на пола, и така да и давам. Што велите?

Felly, 15-25 mg дневна доза за деца од 1-3 години. Максимална граница, при настинки или недостиг од Вит.Ц е 400 мг/дневно. Мислам дека 100-150 мг дневно се сосем доволни за дечиња за овој период од годината.

vezilka RR -> RE: Витамини на децата (3.10.2013 11:38:27)

Ние не користиме баш многу суплементи. Вчера ни даде едно сирупче Wellkid® Baby & Infant. Тоа содржи витамин Ц, Д и А како дел од палета на 14 витамини и минерали. Ни рече доволно ни е. И тоа лани само една доза од едно сирупче, за годинава не знам, ќе видиме.

miana -> RE: Витамини на децата (3.10.2013 12:26:29)

Jas na maloto dete mu davam Pikovit IQ,i acerolla po edna tabletka na den ( gi obozava acerolata )
a na golemoto dete davam dr.Leo omega 3 i acerolla.

Bethany -> RE: Витамини на децата (3.10.2013 14:05:45)

Јас на мојов не му давам ништо се уште, ама добро тој па не оди во градинка, па и не му е потребно до толку.
Можеби наскоро да почнам со Др.Лео омега 3, тие содржат сите витамини и минерали или тоа е само како рибино масло?

sandriana RR -> RE: Витамини на децата (3.10.2013 14:23:44)

Можеби наскоро да почнам со Др.Лео омега 3, тие содржат сите витамини и минерали или тоа е само како рибино масло?

Едно е мултивитамински сируп на Др.Лео (тој содржи и витамини и меинерали), а перлите на Др.Лео се само вит.А +Д3 (наместо АД капки или вигантол).

mommy_angels RR -> RE: Витамини на децата (3.10.2013 19:26:04)

ајде еден совет,нели летото ги прекинавме Вигантолот и сега е веќе време за АД ,што да и дадам и кои се најдобри....ќе си се консултирам јас и со ортопед оти ни е време за контрола,ама еве закажав и прв термин ми дадоа 27 ноември,па дотогаш некако не ми се чека за витамините

AnnaMolly RR -> RE: Витамини на децата (6.10.2013 13:28:18)

Имам прашање ако некој има искуство да ми одговори. Досега му давав од Пливит витамин Ц на Филип, ама се мислам дали да земам Ацерола. Со оглед на тоа дека цената им е поскапа, мислам околу 280 денари е ацеролата, а витаминот Ц е 50 денари, сакам прво да слушнам дали е нешто посебно ацеролата подобра од обичниот витамин Ц.
Јас мислам дека може да е малку подобра од обичниот витамин Ц?

sandriana RR -> RE: Витамини на децата (6.10.2013 15:14:05)

Еднаш негде пишав, сепак мислам дека Ацеролата е пред се маркетинг - вит.Ц е секако вит.Ц, и дозата му се знае, и за дневна употреба, и при настинки и недостиг на истиот, така да за мене е "фенси" производ. Не сум ја користела лично, другарка дава на ќеркичката и е задоволна. Но и јас сум си задоволна од обичниот вит. Ц од 50 денари [sm=smiley1.gif]

zzaa -> RE: Витамини на децата (6.10.2013 15:34:49)

Jas nemam davano ni acerola ni Plivit vitamin c, samo kapki vitamin c (zimoto).I sega bas se rastraziv na net najdov nesto za acerola eve gi stranite pa procitaj si
vitaminc.
[img]http://www.klinfo.hr/modules/mod_category/data/5/4f38ff7a7f8ce.jpg[/img]
I moe mislenje e deka nema nekoja razlika(samo vo cenata), znajaki deka najbogata e farmacevskata industrija, pa mora da se ismisluvat novi nesta i da se zema pari od lugeto.

Модератор: Надворешни линкови не се дозволени

eli07 -> RE: Витамини на децата (7.10.2013 16:53:30)

Devojki sakam da prasam sto mislite za Kinderimun?Sestra mi go kupi na malata zasto i bese mnogu cesto bolna i mi go falese dosta.Mene pak vo Kozle doktor pedijatar me sovetuvase da ne davam nisto na ovaa vozrast (15 meseci) posto sega navodno imunitetot ne im e oformen uste i deka im se ojacuval preku nastinkive i bolestite i deka toa bilo normalno[sm=zmeden.gif] [sm=zmeden.gif]Kako be normalno e dete da mi bide bolno so meseci...od 10 meseci glava ne mozam da krenam od antibiotici. Trebalo priridno preku ishranata neli...da se ojacuva imunitetot.M jade zelencuk,ovosje se sto treba, go cuvam ,go pazam i pak nema fajde....

Cooper -> RE: Витамини на децата (7.10.2013 18:18:47)

eli jas ti go preporacuvam immuno-b na erba vita okolu 470 denari e.za imunitet e specijalno.i se dava od 0 meseci.jas mu davam na moeto i kindervital 17 meseci e..toa e kako dodatok vo ishranata ,vitamini i ekstrakti ..

Felly RR -> RE: Витамини на децата (7.10.2013 20:34:27)

Еli07 и Cooper, Постовите ви ги префрлив ТУКА.

Annet -> RE: Витамини на децата (9.10.2013 13:01:16)

Сега и давам Бронховаксом и Мулти витамол На доктор Таис.Засега е ок.ке видиме зимава како ке мине.А потоа планирам Имунобор Кидс,ај искуство ако имате со овој сируп??

mamita83 -> RE: Витамини на децата (9.10.2013 13:54:09)

Jas pocnav da i davam na kerka mi SPIRULINA Pacifika, ja kupiv od zegin, a sega doznav deka ja ima i vo biokult recisi duplo poeftina, pola lazicka od prasokot rastvaram vo ceden sok od sokovnik nasabajle. Epten bila dobra za zajaknuvanje na imunitet a e 100% prirodna (mikroalgi). I mene Smokovska mi kaza da ne i davam nikakvi multivitaminski sirupi do 2 godini.

Felly RR -> RE: Витамини на децата (9.10.2013 23:04:03)

Аннет, за имунобор имам посочено линк погоре.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR

Еli07 и Cooper, Постовите ви ги префрлив ТУКА.

marchi -> RE: Витамини на децата (23.3.2014 2:54:45)

nie imame godinka i 2 nedeli i osven vitamin C nisto dr ne konsumirame.vsusnost nas pedijatarot ne sovetuvase deka sirupcinja za imuniet i vitaminski se preporacuvaat posle 2rata god.e sega sto mislite vie za toa?koga E vreme za davanje dopolnitelni vitamini?

Defne90 RR -> RE: Витамини на децата (23.3.2014 12:02:23)

Па јас почнав и на помалото да му давам сирупчиња за имунитет од навршена 1 годинка.Нам пак матичната ни рече дека слободно можеме да му даваме.И така 4 месеци без прекин си пиеше витамински сирупчиња односно во текот на зимскиот период.

marchi -> RE: Витамини на децата (26.3.2014 1:48:12)

pa obicno se preporacuvaat bas za zimskiot period.i jas smetam deka se potrebni dopolnitelno

pepuska -> RE: Витамини на децата (12.7.2014 23:34:40)

Веќе подолго време борба водиме со се и зеленчуки овошје јаде само сув леби евентаулно некој кроасан . Денес купив пиковит IQно в озегин ме информураа како веќе немало да се произведува знае некој нешто за ова ?

Defne90 RR -> RE: Витамини на децата (12.7.2014 23:48:35)

Првпат слушам а и мене баш ме интересира,јас и на двајцата им давав без прекин четири месеци.А којзнае зошто нема да се произведува веќе,да нема некои штетни ефекти или последици од него.

Felly RR -> RE: Витамини на децата (13.7.2014 8:47:43)

пепушка, јас вчера барав Пиковит пребио, и во аптека ми кажаа исто - дека тој веќе не се произведува, сега истиот се вика Пиковит Имуно. Немам од стариот за да го споредам составот, ама рекоаа дека е истиот. Може ќе биде исто и со IQ.

pepuska -> RE: Витамини на децата (14.7.2014 11:45:58)

И мене ми ја понудија истата замена за IQ и она што имаше на рафт беше обичен Пиковит, Пиковит Пребио, Пиковит Имуно, имуното има саmо олигофруктоза а не ДХА и ЕПА што ги има воIQ то

marchi -> RE: Витамини на децата (14.7.2014 15:55:19)

nie pa koristime od dr.theiss multivitamol nad edna godina.super si e zadovolna sum ima i vitamin D vo sostavot.mislam sega ne mu davam tolku cesto kako vo zima no koga ima period kade poslabo jade a posebno ovosje ili zelencuk e togas mu davam

Страница: <<   < Претходна страница  11 12 13 [14] 15   Следна страница >   >>