Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Мајките кои работат се посреќни 22.1.2010 13:23:35
mis.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Еца
Не се работи само за уживање или егзистеницја, тука е и фактот кој кажува дека жените кои работат се посреќни.
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz
Taka e Eca se soglasuvam so tebe. Mislam deka so rabotata zenata se razviva pshicki.
ИЗВОРНА ПОРАКА: zami
A be, jas poveke od tri dena doma se zbudaluvam, neznam sto so sebe, vaka dur sum na rabota, se druzam so vas, so drugi, si rabotam, si zimam pari i super e. E da imam dekoj tri deca ili poveke, togas doma ke si sedam i drzavata ke me plaka kako da sum na rabota
ИЗВОРНА ПОРАКА: profesorica
да така е вработените мајки ем се чувстувваат поубаво, ем се релаксираат ем тоа сепак носи пари.а некој има и работа за уживанција да не го заборавиме тоа.лесна работа, дреме игра покер а зима плата-КЛАТИ ВРАТА
ИЗВОРНА ПОРАКА: pacuvce
Нема ништо поубаво од тоа жената да работи...Јас барем се чувствувам исполнета на тој начин...Мислам дека тоа е начин да му покажете на светот колку сте значајни...Без оглед на професијата која ја работите...За мене поделби не постојат...Секоја работа е важна и тешка на свој начин...
ИЗВОРНА ПОРАКА: BEBICA
ИЗВОРНА ПОРАКА: profesorica
да така е вработените мајки ем се чувстувваат поубаво, ем се релаксираат ем тоа сепак носи пари.а некој има и работа за уживанција да не го заборавиме тоа.лесна работа, дреме игра покер а зима плата-КЛАТИ ВРАТА
Profesorice ova go mislese za sebe neli Covek da ti pozavidi malku.Ako uzivaj si
RE: Мајките кои работат се посреќни 22.1.2010 22:30:23
mother 29
jas pak koga nema rabota na rabota ,dosadno mi e.....koga ima rabota pobrgu minuva denot,ucis novi raboti,poveke luge -poveke komunikacija.....se custvuvam poispolneto!
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 14:50:01
Bitolcanka
Не сум мајка, но се пронаоѓам во темата и тврдењето. Кога сум поактивна, имам повеќе обврски, се чувствувам подобро, покорисно, поубаво, поенергична сум, исполнета, порасположена (иако некогаш ми треба одмор и сум под стрес). И обратно, кога имам време на претек се чувствувам мрзоволно, бескорисно, времето ми поминува онака, неорганизирано, често сум негативна.
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 16:18:06
Матеа
Имам едно прашање до сите мамички. До кога вака ќе трпите и ќе си велите ај ништо не се 4 часа работа, па има кој да ми го чува детето вака барем ќе си работам.... и ред други изговори. Се знае дека секоја мајка треба да биди со своето до 9 или 12 месеци и тоа треба да и следува на секоја мајка. Е сега да прашам ако оди Наташа 5 на работа нека се еве и 4 часа, значи дека таа на работа оди неспремна така? А тоа што ќе станува навечер, ќе биди ненаспана, растргната меѓѕ работа и на кое ќе нема ни време да му се израдува? Ако е наставничка не значи дека само 4 часа работи. Има тука многу работа која треба да се земи во предвид. Луѓе самите си правиме да ни биди тешко поради тоа што свеста ни е на многу ниско ниво и никако да разбериме дека треба да се избориме за онаа кое ни следува а породилно и следува на секоја мајка и тоа е само изговор што го кажувате па ќе земам пари, местото ќе си биде мое. Е поради овие причини и безброј други Македонија тапка в место а народецот си трае и трпи затоа што мислат дека не можи ништо да се промени.
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 16:34:32
mami
Матеа морам да те побијам овде..Наташа незнам кога ке го види ова па бидејќи и ја знам ситуацијата ке ти одговорам- ако таа останеше доам цели 9 месеци со Јана- што е една цела училишна година, ке го изгубеше своето работно место. И сите оние мајки кои тргнуваат порано на работа(меѓу кои и јас) сигурна сум дека имаат многу добра причина. ЈАс да не ја прифатев работава кога Лука беше 4 месеци, којзнае каде ќе бевме сега, сеуште во долгови и ке крпевме крај со крај. Во денешно време на никој не му е сигурна работата, освен на оние во државните институции и дел од оние кои се пријавени на неопределено. Можам да ти набројам еден куп случаи кога трудница добила отказ, само за да ја откачат што се вика. Не верувам дека на било која мајка и е екстра да го остави бебето на чување и да работи додека сеуште и тече млеко од градите и да го пропушти најважниот дел од неговото растење. МАлку е надвор од темата ама морав да го пишам
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 16:49:27
Матеа
Мами тоа и сакам да кажам дека такви работи не смеат да се дозволат, луѓето се без решенија се со цел да можат во секое време да ги откачат. Тоа воопшто не е хумано, дури и жалосно е за сите мајки кои треба да бираат меѓу своите деца и парите. Е сега треба мајките малку да се ангажираат и да дејствуваат а не вака само да се забошотува проблемот.
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 17:14:21
mami
Тешко дека ние мајките, како и ило кој друг во земјава може да смени нешто што е веќе одлучено. Земи го само примерот со неработењето на кафулињата вчера. Додека некој штрајкуваше и не работеше, некој работеше со цел да ќари повеќе. И тоа е единство?? останува да си се помириме и да си продолжиме понатаму
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 17:18:00
jovanka
Fakt e deka majkata treba da raboti i da pridonesuva za dobroto na semejstvoto kako i mazot no sepak ima momenti koga majkata osven porodilnoto koga se vo prasanje decata ne i se dozvoluva koristenje na drug vid boleduvanje t.e za potrebite pred se na decata najcesta pricina e koga deteto e vsusnost bolno.Togas ima komentari sega li najde da koristi koga imame rabota a nemame dovolen broj na soodveten kadar ili eve ja ovaa pak na boleduvanje kako majkata da saka namerno da go zema ili ke ti recat ako si nemazena koga planiras da se mazis i kolku deca ke planirate?ednostavno bi gi narekla surovi prasanja.Drzavata sepak treba da izgradi edna strategija koja ke se poklopi so kampanjata za poveke deca i na nekoj nacin ke gi zastiti poveke majkite od privatniot sektor.Pa nemaat site doma babi,ili sretstva paricni za da se zeme zena za cuvanje na decata. Sekoja majka ke bide kompletno ispolneta kako licnost dokolku odi na rabota.
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 17:21:23
beki RR
Откако завршив факултет дури не се роди Ана сменав 7 училишта , сегде работев на замена,некаде неколку месеци некаде цела година.Кога и да останев без работа, запаѓав во депресија и навистина многу се секирав.Едноставно сакав да работам.Откако се роди Ана, се откажав од мојата професија и се посветив на Ана.И некогаш си велам,видиш како си се секирав за глупости.Работата не е глупост, затоа што значи егзистенција, значи исполнување,посебно ако чоек работи нешто што искрено го сака.Ама некогаш исполнувањето доаѓа и од друго место. Затоа мајки, не се секирајте за работа, бидете среќни со своите деца,па ако Господ ве благословил со здрави , прави деца, вие веќе имате непроценливо богатство.
RE: Мајките кои работат се посреќни 23.1.2010 17:51:32
BILE.F
Работата ја прави личноста комплетна! Убаво е секое утро да се облечеш, нашминкаш и да одиш на работа.Среќаваш многу луѓе и го зголемуваш видикот кон животот, учиш нови работи, напредуваш и си на еден начин самостојна(немаш време да се замараш со глупости).А на крај кога ќе земеш плата, знаеш дека си заслужна. Се менува времето и жената веќе има поголема улога , освен на домаќинка. Јас не можам да замислам да не одам на работа.Откога дипломирав веднаш се вработив по струка и сум многу задоволна.Кога наидуваат проблеми во работата, знам дека за тоа сум учела, и гладам да бидам попродуктивна отколку да се нервирам. Е сега децата се веќе нешто друго!Убаво е секоја вработена мајка да има породилно 12месесци, + некоја недела, додека малото порасне, па таман да го дадеш во градинка. Да можеш кога ти треба да земеш некој слободен ден. Кај мене на работа има колешка со деца и газдата е полн со разбирање, не и прави проблем доколку има нешто итно, ама мислам дека се ретки таквите управители! Јас во Скопје живеам сама со мм и само се молам да биде породилното 12месеци, да може да бидам дома за тоа време, а после да го дадам во градинка. А за градинката, тоа е веќе нова тема........
RE: Мајките кои работат се посреќни 2.4.2010 22:22:20
mami
Еве три недели сум дома со Лука и искрено ми фали работата...не дека нешто посебно правам, овој период е и тапа невидена, ама ми фали да излезам од дома сама...Не ми смета Лука, да не ме сфати некој погрешно ама ќе кажам само- Јака и душа на мајка ми и секоја чест што му го издржува темпераментот по цел ден..Не сопира бре...немам време ни на комп да седнам ни ништо...како црвци да има во газот Сакам на работа
RE: Мајките кои работат се посреќни 3.4.2010 1:12:29
Cacko
na ovaa tema nemam komentirano a mnogu pati sum sakala,posto site ste so slicno mislenje si vikav aj da ne vi teram kontra,ama sea koga pak ja vidov temava moram ne mislam deka sum pomalku srekna od drugi majki koi sto rabotat zaradi toa sto ne rabotam,duri i mislam deka sum 10 pati posrekna od 90% majki koi rabotat.toa si e do covekot,pred se,treba da si pozitivna bez ogled dal si majka ili ne,ispolneta i zadovolna od zivotot.toa moze da se gleda i vaka,majkite sto "ne rabotat"ustvari rabotat si gi cuvaat decata,teska rabota za pocit posto i samite kazuvate deka koga idete na rabota se relaksirate,od deteto,tesko vi e koga po cel den od x pricini ste so nego...moe mislenje
RE: Мајките кои работат се посреќни 3.4.2010 8:20:03
caci20
Jas se slagam so Cacko. Mislam deka i koga si so deteto si ispolnet i sreken. Jas edvaj cekam praznici i vikendi, bifejki rabotam od 7 do 5, pa Petar edvaj go gledam. Mislam deka vo zemjite kade porodilnoto trae 3 godini, majkite se isto taka srekni.
RE: Мајките кои работат се посреќни 3.4.2010 9:16:53
BILE.F
Cacko! Се е релативно, и зависи од карактерот на личноста! Најдокрај затоа и постои форумот, секој да си го каже мислењето и личното искуство, без да критикува и навредува некој (кога нема потреба ), што би било ако сите сме со исто мислење, не би било интерсено, сите само ќе се цитираме! Мило ми е кога читам дека некој искрено и без шминка пишува за своето мислење, како што веќе кажав, без некој да навреди! Поздрав!
RE: Мајките кои работат се посреќни 3.4.2010 9:42:30
Adrijana
Lelee mene nekako mi se gadi od pomislata deka koga i da e ke mora da ja ostavam nekoj da ja cuva ili vo gradinka, i jas na rabota da odam , osven ako ne najdam nekoja epten ubava rabota so ke mi se dopaga i normalno ubavo platena, a toa nekako teska rabota, taka da ne bi bila posrekna koga ke rabotam, mislam deka ovaa rabota, MAJKA, najveke mi odgovara
< Поракaта ја уредил Adrijana -- 3.4.2010 9:43:15 >
RE: Мајките кои работат се посреќни 3.4.2010 12:23:27
lukas
jas isto kako adrijana nemozam da pomislam da go ostavam lukas na nekoj posto osven na sestra mi i na jatrvami nemam mnogu poverenje na nikoj ne poverenje mi e strav svekrva mi e 60 god.i mi e strav i nemozam da pomislam da odam na rab.ama no koga mora ke si go kasnam jazikot i ke odam....no kako so veli adrijana ova rabota najmnogu mi odgovara MAJKA i sum srekna....i nemozam da pomislam da se vratam na rab.pozz
RE: Мајките кои работат се посреќни 3.4.2010 12:36:50
melody
Mene pak voopsto ne mi odgovara ulogata majka pa taka da se nadevam ova leto ke pocnam da nastapuvam vo nekoi od hotelive vo Antalija.I pravo da kazam edvaj cekam i ne mi e problem kerka mi da ja ostavam 4 saati navecer so maz mi ili majka mi ili pak nekoja od moive drugarki tuka duri planiram kako taa zaspiva posle 23 casot i da si ja zemam so mene vo hotelot kade ke nastapuvam,a normalno nekoj da sedi so nea i da ja cuva.Barem ke si ja slusa mama kako pee i ke uziva Pomisluvav na toa za prv pat koga bi ja ostavila sama kako bi se cuvstvuvala(ke mi bide tesko ne deka ne)megutoa tuka vazi edno pravilo srekna majka,srekno dete i uste posreken brak.
RE: Мајките кои работат се посреќни 3.4.2010 15:30:12
April
ИЗВОРНА ПОРАКА: melody
tuka vazi edno pravilo srekna majka,srekno dete i uste posreken brak.
мелоди, тоа секаде важи, не само таму...и јас во една друга тема кажав дека среќна мајка = среќно дете...сепак, секоја жена и мајка е различна, нормално е едни да бидат посреќни кога одат на работа, а други кога не работат...
јас лично не можам да се замислам да не работам...нема врска тоа што ќерка ми е поголемка...си ја сакам работата и многу ме исполнува...а и мислам дека е нешто кое не се споредува со мајчинството, тоа е сепак секогаш на прво место...
RE: Мајките кои работат се посреќни 6.4.2010 15:56:38
Snowhite RR
Јас мислам дека секоја мајка ако е во можност треба да работи, бидејќи така времето кое ќе го поминува со своите деца ќе биде поквлитетно. Еве ќе ви кажам пример со јатрва ми, додека не одеше на работа беше понервозна и цело време што го поминуваше со детето беше исполнето со нервоза да речам, викање по неа итн, кога почна да оди на работа, се сменија работите, времето што го поминуваше со ќерката беше повесело, позабавно, поинтересно...сега повторно не работи и пак истата приказна од пред тоа Мене лично работата од секогаш ме исполнувала, а сега не знам како ќе се чувствувам кога ќе ми заврши породилното и кога ќе дојде време да почнам да работам, дали ќе можам да се одделам од бебушот, сепак ќе биде многу мал, ама има време до октомври здравје..