Боцко -> RE: Седиште за автомобил (7.6.2009 12:00:12)
|
дефинитивно моја тема елена. ќе се обидам да најдам некои интересни странски извори за да се дообјаснам. денес се вози многу невнимателно. децата се небезбедни иако возилата се се побезбедни. жалам што кај нас законската регулатива сеуште не е строга по ова прашање. во канада на пример знам дека нема да ви дозволат да си го земете детето од болница ако немате седиште за во кола. исто така, се ежам кога по нашите патишта гледам мали деца седнати секако или никако (стојат, висат, на предно, на задно седиште). само замислете еден миг може да значи огромна разлика. ние имаме второ седиште. првото беше и релаксатор со количка graco и обично е за 0-9 кг. се користи завртено наназад. за второто седиште (група 1, 9-18 кг) поминав многу време на интернет барајќи го најбезбедното кое може да се купи кај нас. многу ми помогнаа тестовите кои ги спроведуваат авто-мото сојузите на германија, австрија и словенија како најстроги. така ги одбрав maxi-cosi. одлични, удобни, безбедни и доверливи. и што е најважно, стефан го обожава своето „кралско“ седиште од кое се се гледа. како растеме, криво ми е што не купив седиште група 1+2 за над 4 години и 15 кг. сега наскоро ќе купиме трето седиште. веројатно пак од истиот бренд (не знам што ќе правиме со старото[sm=zmeden.gif]). на почеток, кога имаше отпор кај стефан жм го пушташе да седи кај неа, а јас инсистирав секогаш да седи во седиште и ете кавги колку сакаш. но, според истражувањата, токму на куси релации се случуваат најлоши незгоди бидејќи се мисли „ете, ај од тука до тука - нема потреба“. јас велам, нема компромис и нема преговори - седиште и точка. верувајте, ако се одбере добро, детското седиште вреди секој денар. релевантни тестови за безбедност има на следнава адреса: http://www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/default.asp#
|
|
|
|