Yummy Mammy -> RE: Детски колички (22.9.2011 10:57:34)
|
Do *mika* i dostickage: kolku e se relativno so kolickive, nemate poima :))) Se zavisi od toa kade i kako se dvizi majkata (dali peski ili so kola), kakvi obvrski ima (dali ke pazari so kolickata ili samo ke se seta), kade zivee (dali ima skali ili lift), itn, itn... Jas isto imav dve kolicki so prvoto dete, i vednas posle vtorata znaev kakva kolicka sakam za vtoroto. Eve go moeto licno iskustvo, sto se zemav vo predvid koga ja birav tretava: 1. Da se spusta i vo lezecka polozba - obavezno za malo dete zatoa sto najcesto zaspivaat dodeka se vozat ili dodeka mama pie kafe so drugarkite :) 2. Da se vrti da mozam da go gledam bebeto i obratno - nepotrebno, ova e star na navika, jas ja imav taa opcija i voopsto ne ja koristev, ne mora bas vo sekoja sekunda da go gledas bebeto, treba i patot da go gledas kade vozis, a ako se zakasla ili povrati, sekako ke go cues. 3. Da ne e poteska od 8kg - obavezno, posebno ako zivees vo kuka ili zgrada bez lift. Baska vo sk mnogu ulici, trgovski centri, pazari, prodavnici, ne se nameneti za kolicki, pa imaj vo predvid deka cesto ke ti se slucuva da ja krevas i spustas kolickata vo race, sose bebe, i torba, i kesi ako si pazarela... 4. Da ima opciija za transporter (no ne i korpa, nesakam) - prvata moja kolicka bese Gracco od tie sto transporterot im se montira vrz kolickata. Boze kolku bese teska i glomazna. Za bebeto bese mnogu udobna, baska na visoko lezi, a ne na nivo na auspusi i prasini, no bese mnoooogu teska. Bolja varijanta se tie kaj sto se vadi kolickata, a na istata konstrukcija se vgraduva transporterot. 5. Da se sobira cador sistem (za polesno skladiranje u bagaznik) - bitno, no i ne bas. Zavisi kolkava kola vozis, i kade odis na odmor. Za niz grad sekoja kolicka ke ti ja sobere vo sekoj gepek, ama problemot doaga koga ke treba da odite na odmor, e togas nemas bas mnogu prostor. 6. Da ima max 4 trkala ( za pomalku brisenje po iskacanje) - hahahaha, na ova ne sum pomislila, jas imav staveno ogromna kesa na koja sto ja parkirav kolickata posle sekoe doaganje doma. A za briseje, ke gi prises prvite nedela dena, posle ke se otkazes, veruvaj [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tie so 8 trkala se postabilni i pomalku turbulentni za bebeto. 7. Da i se vadi materijalot od sedisteto (da moze da se pere u masina) - pozelno, samo dur go izvadis i povtorno vratis race ke ti otpadnat. Jas samo prviot pat ja izvadiv za perenje, a posle so cetka i prasak i na balkon na sonce da se susi. Em pobrzo, em poprakticno. 8. I normalno da mi se svigja na izgled i boja ako e vozmozno - sekako [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image] -da ima obavezno ubava zimska prekrivka - jas imav zimska prekrivka i voopsto ne ja iskoristiv, iako kerka mi e zimsko dete. Mnogu mi bese poprakticno da ja vitkam vo kebe, a i nekako poutoplena mi se cinese. Stvar na navika. -da ima fino napravena kabanica za dozd sto ubavo se vklopuva na samata kolicka - obavezno. -pozelno e da ima povekje trkalca zasto od iskustvo kazuvam deka se nesporedlivo postabili za nasive skopski ulici.So cetiri trkalca se super ama za da setas niz zatvoren mall kako ramstore i vero,a za po ulici definitivno povekje trkalca. - da, taka e, pisuvav pogore i jas za ova. -isto taka ubavo bi bilo i delot od "nastresnicata" da bide mobilen i da se spusta skros nadolu a po moznost i skros da se otstranuva.Ova navidum zvuci bez veze ama od iskustvo so prvata kolicka pierre cardin kaj sto taa opcija ja nemase definitivno i te kako e potrebno.koga ja spustav nastresnicata ustvari djabe bese spustena zasto sonceto mu idese pravo vo oci na bebeto dodeka bese legnato.za razlika od sega so novata kolicka kaj sto nastresnicata e skros mobilna ja podesuvam kako sakaam.eve denes na primer silno duvase utrovo jas samo ja spustiv nastresnicata prema dolu i deteto bese celosno zastiteno od vetrot.za raslika od toa ako ja stavam obino togas liceto ke mu smrzne. - da, ova e korisno, i jas go ima ovoj problem so prvata kolicka, pa stavav marama da visi od napred za da ne mu pece sonce direktno vo oci. Jas ke dodadam i: - da bide dovolno visoka, odnosno rackite za butkanje da bidat na nivo na kukovite (za da ne se vednes, ili tegnes) Jas sum 1.80, maz mi e 2.00 i ova ni bese strasen problem. Celo vreme bevme zgrbaveni i so sekoj cekor udiravme vo kolickata i go budevme bebeto. Sekako pak ke povtoram, ona sto mene mi e korisno ne mora da znaci deka i vas ke vi bide, i obratno... Mozes da slusas samo tugi iskustva i da vidis sto e primenlivo za tebe. I najdobriot sovet sto mene mi go dadoa koga ja kupuvavme prvata kolicka bese: ic da ne se sekiras i da ne mu ja mislis, kupi si ja taa sto tebe ti se sviga i tebe ti pravi merak, zatoa sto sekako nema da pomines samo so edna kolicka, nikoj ne pominal. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Koga ke ja imas doma kolickata i koga ke pocnes vo praksa da ja primenuvas ke znaes sto ti treba tebe i kakvi funkcii bi sakala da ima tvojata kolicka.
|
|
|
|