RE: Бебешка исхрана (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

nadica -> RE: Бебешка исхрана (18.12.2010 23:26:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: gvenda

neee cica i toa mnogu epten slastno imam mleko samo sto mn se budi ponekogas pa mislev da ne e gladna 

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] будењето нема врска со гладта [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] се буди од навика не дека е гладно но за тоа во друга тема

gvenda -> RE: Бебешка исхрана (19.12.2010 14:06:02)

pa se nadevam i jas deka nema vrska so gladta megutoa pak nikoj ne mi odgovori na perasanjeto [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] sto da i davam navecer ma i stalno samo vrtam edno te isto orizovi snegulki vo ovosje, kasata na milupa so pcenka i oriz so ovosje, samo ovosje i za rucek zelencuk so oriz ili kompir i ponekogas palenta toa ni e cel jelovnik i se razbira cicanje pomegu niv

slavicav -> RE: Бебешка исхрана (19.12.2010 15:07:59)

Gvenda nie imame polni 8 i seushte jademe za doruchek i vechera mlechni kashi imash i na hipp,mozesh i na lino mislam na keksolino,grizolio itn. a i na nestle ima e sega ja pred nekoj den ja kupiv na nestle taa so 7 zitarki ama mnogu grutki mi se pravat i za mene najdobri se na milupa i mlechnite i nemlechnite.Ako imate probano i gluten mozesh i biskviti so mleko i vo toa pak nekoe ovoshje da dodadesh.Mozesh i jogurt so zitarici imash na megle bez gluten e,mozesh da probash.

slavicav -> RE: Бебешка исхрана (19.12.2010 15:40:55)

E zaboraviv da ja pisham i na milupa 7 zitarki mnogu e zdrava i ubava a gledam imate nad 7 meseci pa mozesh da i ja dadesh.Nie edno vreme ja jadevme pa neshto i se zgadi pa eve ovie dva dena ja jade.I ja se prashuvav shto da mu dadam da ne jade se edno isto i na pedijatar mi rekoa davaj mu na deteto da jade toa shto saka i eve mu davam.Imam edno 10-15 kashi veke neznam ni jas i i gi menuvam da ne i e se isto,poshto moevo nesaka jogurt,nesaka palenta,nesaka zelenchuk ama pa kashive i ovoshje jade.[sm=smiley1.gif]

Pepelaska * -> RE: Бебешка исхрана (19.12.2010 17:06:50)

Ај кажете ми совет пак неколку пати ве прашував ама еве пак. На 5 правиме 4 месеца. На адаптирано млеко сме. За сокчиња планирам да почнам по малку да му давам ама вчера една другаркакога ми се запна да му даваш од сега манџи кашички да ти јаде ако не сум му давала сега немало после да ми јадел. Таа и дава на ќеркичката од 3 и пол месеца банани јаболка сега има скоро 6 и и дава супи грашак пченка она што е златна мешавина и лебче трошки скоро се. Да му давам по малку по некоја каша или не ? Јас мислам барем од кај 5 да почнам. И кое е најдобро прво сокче?

jovanka -> RE: Бебешка исхрана (19.12.2010 17:26:10)

Kako majka na dve decinja doenjeto mi bese na prvo mesto t.e. kaj tebe adaptiranoto mleko.Ne se sluzuvam so drugarkati seto toa sto mu go voveduva na tolku malecko bebence samo zamisli nivniot zeludnik ima golemina kolku sakata nivna koga ke ja stisnete vo tupanica i seta taa hrana ka tolku malo bebe jas ke recam ne.Treba da se zapocne se zavisi od bebeto tuka zatoa e maticniot pedijatar kade sto ja prati negovata sostojba od bebe.Kaj dvete deca voveduvanjeto na hrana bese pomegu 5-6 mesec.Postepeno so so lazicka -dve i taka postepeno sekoj den so voveduvanje na ovosni produkti i dozata postepeno se zgolemuva.Iako sme zimski period sepak ima produkti koi mozes da gi najdes na pazar kako tikva,jabolka,banana a tuka se site industriski kasi i sokcinja kade na niv pisuva od 4 meseci.Otkako ke se adaptirate na ovosnite kasicki  i sokcinja posle 6 mesec postepeno voveduvanje na zelecunk i prvo vodata od mesoto sto se varelo a potoa i meso (telesko).Sepak mnogu zavisi od deteto sto i kako ke prifati dokolku odreden produkt ne go prifati vo dadenit moment se pravi pauza od nekolku dena pa povtorno mu se ponuduva.ne znaci ako prviot pat ne go prifati deka nema i vtoriot moze obratno dokolku mu se dopadnal vkusot prviot pat moze vtoriot da ne go proba.Najvazno sledi go majciniot instikt!

gvenda -> RE: Бебешка исхрана (19.12.2010 17:28:07)

e mojava fala bogu do sega se sto i davam si jade super sakam da dodavam novi vkusovi ama nekako neznam i se oddlozuvam zelencukot go jade paskanat stavam skoro vo se moze zatoa ubav vkus i dava fala na informaciite pozdrav do tebe i tvojata bebuska

slavicav -> RE: Бебешка исхрана (19.12.2010 18:06:49)

Nie pochnavme so sokchinja od jabolko,morkov,krusha itn. nekade od 4 mes i edna nedela i toa so lazichka kolku da proba a so kashichki od 5 meseci i toa postepeno kako shto pisha pogore jovanka i od 6 mes so zelenchuk za pred 7 mes. da napravi go vovedovme mesoto,pa produktite so gluten i eve imame 8 i kaj da e sakam i jajce da i vovedam.Neznam shto e tolku brzanje ushte od tri meseci pa mnogu se mali i toa mandzi pa ima vreme ke jadat se ponatamu.Kako shto pisha jovanka primarno e cicanjeto t.s. ad a za drugoto po malku i postepeno.

Sandric -> RE: Бебешка исхрана (20.12.2010 11:49:40)

Nie sme 5 meseci i sega pocnuvame so ovosni kasicki pa me interesira kolkava kolicina treba da izede deteto za da se racuna kako obrok?

lukas -> RE: Бебешка исхрана (20.12.2010 12:01:52)

jas mu davav edno malo ovosna teglice na tie meseci...pozz

Vigora -> RE: Бебешка исхрана (21.12.2010 14:12:59)

Dali za podgotovka za kasickite za decata korisitite intergralen ili bel oriz?

mami2 -> RE: Бебешка исхрана (21.12.2010 14:44:46)

Ставам бел ориз, во зрна или ретко мелен ориз

macci -> RE: Бебешка исхрана (12.1.2011 14:00:59)

ние претежно го храниме со пасирана храна која е сега актуелна.бидејќи нема сега свежа праска,модра слива и друго планираме да купуваме кашички.
дали некоја од вас купува од палетата на БЕБЕВИТА?
какви информации имате за оваа фирма?
јас колку што можев да видам во тинекс,сп маркет,жито велес....има хип,фруктал,нестле,бебевита,хумана(млеко).
која е подобра и дали се сите добри?

lukas -> RE: Бебешка исхрана (12.1.2011 14:38:31)

ja gi koristev bebevita .i sokcinja i ovosni kasicki,ubavi se![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

kikicka -> RE: Бебешка исхрана (12.1.2011 15:22:12)

mamicki dali kupeckite kasickite gi toplevte ili giostavavte na sobna temperatura,pa mu gi davavte da jadat?

lukas -> RE: Бебешка исхрана (12.1.2011 15:23:45)

jas pola sat pred da mu dadam ja podrzuvav vo sobna temp.zboram za ovosnite a zelencukovite vo zeska voda mozis da gi pocuvas malku...

kikicka -> RE: Бебешка исхрана (12.1.2011 15:25:53)

Ok lukas fala ti mnogu

lukas -> RE: Бебешка исхрана (12.1.2011 15:31:13)

poveli i drug pat...hehe[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Maca25 -> RE: Бебешка исхрана (12.1.2011 15:47:51)

Јас купував кашички за неколку дена и сите ми стоеа на собна температура. Не ги ставав во фрижидер. ИСто и сокчињата. Па и во аптека и во продавница од каде што ги купував не беа во фрижидер. Ако е отворено, тогаш нормално да се стави во фрижидер.
Во врска со марката на кашичките, гледав да нема додадено шеќер во кашичката, но во тие од Бебивита кои ќерка ми ги обожаваше беа со шеќер. На Хиппот пишува дека нема додаток на шеќер. Исто беше и со зеленлчуковите = во едните додаток на сол, во другите не. Проверете и сами на етикетата.

darfil -> RE: Бебешка исхрана (18.3.2011 9:09:19)

Дали некој може да ми каже колку количински би требало да јаде 7 месечно бебе?Некако слабо напредува во тежина.Досега бевме на два оброци овошје и зеленчук,му правам домашни кашички и јаде по 100 гр(некогаш и помалку) и свежо цедено сокче 100 мл.Сега воведовме и трет оброк млечна каша од хип но јаде дупло помалку од тоа што е препорачано на опаковката [sm=zmeden.gif]

mila mama -> RE: Бебешка исхрана (18.3.2011 21:29:48)

Darfil probaj da mu go namalis ovosnoto sokce, toa mnogu brzo gi zasituva bebinjata i posle ne jadat druga hrana. A e dokazano deka i loso vlijae na zabite ako se dava golemo kolicestvo i postojano.

Pepelaska * -> RE: Бебешка исхрана (18.3.2011 22:09:54)

Добро бе мамички како се воведува ред во исхранава, значи мене ми е се хаос, стануваме сабајле во 7 некогаш пие млеко некогаш го остава, кај 9 и пол 10 му давам кашичка овошна па спие малку ( читај 20 30 мин ) после кај 1 2 сакам да биде солен оброк значи зеленчукова кашичка , ама некогаш јаде а некогаш беснее и не сека а гладен е , денес така беше па му направив млеко и испи само 50мл, па заспа, после пак плачеше му дадов јаболко и морков кашичка, кај 4 сат, во 7 млеко ама го остави пола, значи негде 90 мл испи и сега испи 160 па заспа, ноќе станува двапати обавезно, незнам некако не ми јад еколичински доволно незнам веќе што да правам , не можам ништо да испланирам за да му направам дома па одма да го изеде, хаос ми е и во глава и преморена сум од мисли и планови [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]совет?[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

lb81 -> RE: Бебешка исхрана (18.3.2011 22:10:56)

dragi ringerajki imam nekolku dilemi.Sin mi ima 9m i 18 d kako da mu go vovedam cvekloto vo ishranata kako da mu ja pravam palentata(ednas mu napraviv i dodadov jogurt no mu bese izgleda gusta pa ne ja jadese voopsto ).denovive pocnav so kravsko mleko bidejki cica samo noke(denje me kasa pa nemozime da se pogodime:)) ama mnogu slabo pie ili jas tajmingot ne mu go godam ili e sit ne znam sto e rabotata dali da probam so vestacko?       Dali na ovaa vozrast ovosna kupecka kasa moze da se racuna za obrok ili kako uzina.Nego go nasitva ama citam po forumot mu go davate pocesto kako uzina

tin* -> RE: Бебешка исхрана (18.3.2011 22:24:08)

cvekloto mozes da mu go davash kako sokce so jabolko i morkovce, a palentata probaj da mu ja napravish potechna, ovoshnata kashichka ne e zamena za obrok samo na frutolino pisuva deka moze da zameni mlechen obrok

ole2004 -> RE: Бебешка исхрана (18.3.2011 22:42:35)

Nie napravivme nekoj red vo ishranata.8-8,30h ad mleko,10,30h ovosna kasicka,12,30h ad mleko,15h zelencukova kasicka,17h ad mleko,19,30h palenta ili ml.kasicka ili banana,22h ad mleko i spieme do sledniot den.Sekoj den e razlicen,nekogas jade poveke od kasickite,pa ne go dopiva mlekoto,a nekogas obratno.Mene mi e bitno da vnesuva od se po malku,a ne kolku kolicinski,se dodeka dobro napreduva,e zadovolna i vesela.

Страница: <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>