deluxe
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87 Од причина што нема кој да ми помага барем и 2ч дневно додека сме сами со бебуш, одлучив да се распрашам низ градинките па да ја праќам од октомври/ноември по 2-3ч на ден. Е сега сум во дилема дали да почекам да ги прими сите вакцини до 1год што се ? Дали плаќам полна сума , со оглед на тоа дека е само неколку часа на ден?? Дали е уште мала, иако знам дека ги праќаат од 9м ?? Уфффф Може прашањето не е за темава, но ова ја најдов. ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 Меу не е за во оваа тема ќе префрлат модераторите Еве јас ќе ти кажам кај нас како беше, почнавме неколку дена пред година да направиме и немавме ги примено сите вакцини.Мрп ја примивме на 18 месеци. Запиши ја уште сега ако планираш да ја праќаш и мислам дека посекако плаќаш цела сума 1.490 ден.Инаку имам пишувано наназад во темите како одеше кај нас прилагодувањето, да не се повторувам . Јас сум презадоволна од тоа како течеше нашето прилагодување и воопшто сум задоволна од градинката во која оди син ми. ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87 Дали плаќам полна сума , со оглед на тоа дека е само неколку часа на ден?? Mnogu roditeli ne znaat deka vo nasite drzavni gradinki imas opcija da plakas zavisno od uslugata koja ja pobaruvas. Ova e del od zakonot za detska zastita i e dostapno na sajtot na MTSP: Цените на услугите што ги дава јавната установа за деца-детска градинка за остварување на програмите за згрижување и воспитание на децата, изнесуваат месечно по дете и тоа : ЗА ПРОГРАМА ЗА ЦЕЛОДНЕВЕН ПРЕСТОЈ За деца до 6 години живот ................ 1.490,00 денари ЗА ПРОГРАМА ЗА ПОЛУДНЕВЕН ПРЕСТОЈ Престој со ужина.................................... 599,00 денари Престој со комбиниран оброк...................806,00 денари Престој без ужина...................................298,00 денари ДРУГИ ФОРМИ НА ПРЕСТОЈ Згрижување за 1 час............................... 65,00 денари ЗА ПРЕСТОЈ И ИСХРАНА НА ДЕТЕ Над 6 до 10 години возраст............... 1.490,00 денари Prasaj si vo tvojata najbliska gradinka, zatoa sto ovoj cenovnik treba da e istaknat na oglasna tabla vo sekoja ustanova. ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87 Дали плаќам полна сума , со оглед на тоа дека е само неколку часа на ден?? Mnogu roditeli ne znaat deka vo nasite drzavni gradinki imas opcija da plakas zavisno od uslugata koja ja pobaruvas. Ova e del od zakonot za detska zastita i e dostapno na sajtot na MTSP: Цените на услугите што ги дава јавната установа за деца-детска градинка за остварување на програмите за згрижување и воспитание на децата, изнесуваат месечно по дете и тоа : ЗА ПРОГРАМА ЗА ЦЕЛОДНЕВЕН ПРЕСТОЈ За деца до 6 години живот ................ 1.490,00 денари ЗА ПРОГРАМА ЗА ПОЛУДНЕВЕН ПРЕСТОЈ Престој со ужина.................................... 599,00 денари Престој со комбиниран оброк...................806,00 денари Престој без ужина...................................298,00 денари ДРУГИ ФОРМИ НА ПРЕСТОЈ Згрижување за 1 час............................... 65,00 денари ЗА ПРЕСТОЈ И ИСХРАНА НА ДЕТЕ Над 6 до 10 години возраст............... 1.490,00 денари Prasaj si vo tvojata najbliska gradinka, zatoa sto ovoj cenovnik treba da e istaknat na oglasna tabla vo sekoja ustanova. What??? Кај го има ова во пракса во нашата ни држава?Жално е што многу работи важат само на лист хартија а нигде не се применуваат... ИЗВОРНА ПОРАКА: Octavia RR Во секоја градинка во Скопје важат овие услови. Син ми одеше 4 часа, до 12, со ручек (и тоа одамна) и плаќавме тогаш мислам околу 750 ден. И тоа сами во градинката ми кажаа затоа што реков дека секогаш ќе го земам веднаш после ручек и ми кажаа каква е цената во тој случај. Имаше деца што си одеа околу 11 мислам и тоа се води како со ужинка, ама без ручек. ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87 Уууу одлично, мене ми треба од 9-11ч да е таму, после ќе си ја зимам. А ако има опција да плаќам од час тоа е уште подобро. Натушка, во која градинка одите??? Мене најблиску ми е новата во Ге-ге, некој со искуства од таму, ама за бебиња? ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR сега и јас ќе бидам офтопик, ама како што вика Натушка, многу работи важат само на хартија. Кај нас во градника ни кажа дека порано можело да с еплаќа пола цена, ако детето се зема после ручек, во 12 часот, ама сега НЕ. Исто и ако цел месец не оди некое дете, заради настинка или било што, мора да плати 700 денари само за да му го чуваат местото. Инаку meU87, конкретно за тоа од која возраст нашите дечиња одат во градинка можеш да прочќиташ во ОВАА тема, а за тоа колку чини градинката ТУКА. Модераторите ќе ги префрлат постовите. ИЗВОРНА ПОРАКА: rina13 RR Јас колку што знам или детето седи пола ден и плаќате пола сума или цел ден цела сума. За плаќање по час сеуште не сум чула ниту сретнла некоја мајка која имала вакво искуство. На огласна табла сум го видела ценовникот согласно понудените услуги и јас се зачудив за ова чување од час. Ние почнуваме од септември, втора шанса па ќе видиме како ќе биде, се надевам на успешна адаптација.
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 5.6.2013 23:04:32 >