Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Јајцата, шеќерот и карамел бомбончињата се мешат на оган се додека не се растопи шеќерот и карамел бомбончињата потоа се додава мараринот и повторно се меша на оган откако ќе се растопи се трга од оганот и се додаваат мелените бисквити. Се става во правоаголнеста тава се чека да се излади и одозгора се става глазурата. Многу е вкусна и брза
samo sto ja napraviv bajaderava..mmm mn vkusno..koj e za povelele:)
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 20.10.2012 8:52:35
miana
Еве го рецептот за најубавиот милиброд
1 кг брашно 5 јајца 1 квасец 500 мл млеко 1 филџан зејтин 2 грста шекер кора од еден лимон
Се замесува меко тесто,се дели на 9 топчиња. Од секое топче се отвара долгнавеста кора која од едната страна ( по должина ) се мачка со мармалад од сливи ( или со што сакате - оо сливи е најубав ) и се витка во долга ролна . Од три долги ролни се прави плетенка. Трите плетенки се ставаат во подмачкан плех со маргарин. Се мачкаат со јајце и сусам. Се пече на 200 степени. - Мноооогу вкусно
Плетенките ке ви испаднат долги,печете ги во голема тепција ( оние што одат со шпоретот кога го купувате ) ке нараснат,ке заруменат. Покријте ги со крпа 10 минути ,и потоа насечете на кришки и имате превкусен и личен милиброт.( убав е и на око и во уста ) На здравје нека ви е !
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 22.10.2012 14:25:09
Melanija RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija RR
miana чекам рецепт
Melanija,receptot go dibi uste vo sabotata- bidna li milibrodov ???
Бидна синоќа и има уште многу малку првпат и одма го бендисаа Само многу нарасна па пукна и ми истече малку мармалад
_____________________________
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 22.10.2012 14:35:12
miana
Bravo,alal da ti e .... Ke si go fatis redot..Ne e vazno ako se raspukal,vazno koga ke iseces kriski epten e licen a i vkusen...Sega i mene mi se prijade
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 30.10.2012 11:37:20
Pepelaska *
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
Kazete be nekoj recept za nekoi kolacinaj so vareni kosteni?? Imam doma a neznam sto da im pravam ,ne mi se jadat vareni a veke se svareni
Kosten bombici: 1 kgr.vareni kosteni,3oo gr.kristal seker,2 lazici kakao,1oo gr.meleni orevi. Se lupat kostenite i se pasiraat ,se dodavaat site sostojki , se mesi i se pravat bombici, se valaat po zelba vo meleni orevi, kokos ...
_____________________________
Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 16.11.2012 16:20:15
mnm1986
Ne znam dali ja ima ovaa recepta pa eve da ja pisam. Stanuva zbor za RAFAELO BOMBICI isti kako onie sto se prodavaat , mnogu lesno se pravat i nema pecenje . Eve kako se pravat:
200ml presno mleko 2 slag kremi od vanila 200gr sejer vo prav 200gr belo cokolado 500gr kokos 50gr lesnici
Matime mleko , slag krema i sekjer koga seto toa ke bide cvrsto izmateno dodavame 200gr cokolado koe prethodno sme go stopile vo furna i 400gr kokos. Treba da dobieme smesa od koja moze da oblikuvame bombici vo koi stavame po edno lesnice. Izleguvaat okolu 50 broja zavisi koja golemina gi pravite.
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 17.11.2012 12:21:51
sandriana RR
Ева што ми е хит во последно време - да споделам со Вас Експрес колач -2 шољи (големи, за млеко) рендани јаболки - пола шоља шеќер - 1 шоља гриз - 1 јајце - 1 шоља мелени ореви - 1 шоља брусница (или суво грозје) - пола шоља зејтин - 1 прашок за пециво - 1 и пол шоља млеко (Сите намирници ги мерам со истата шоља). Сето ова се мати заедно во изедначена смеса и се истура во подмачкан и со прашно посипан плех. Се пече на 180 C (претходно загреана рерна) 25-30 минути. ПРЕЛИВ- 100 гр. чоколадо за готвење, пола шоља млеко, 2 лажици супени маргарин, 4 лажици супени шеќер. Преливот се посипува на изладен колач. Многу брзо, лесно и сочно.
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 21.12.2012 19:51:35
Melanija RR
Ми треба рецепта Уште лани ме фати мерак да правам колачиња/кекси со модли знаете фигурки,елки,ѕвончиња ,и си купив модли ама одтолку барање рецепт не ми излегоа.Сега сакам за нова година да правам пак па ако некој има испробан рецепт ќе биде супер
_____________________________
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 22.12.2012 14:15:58
zzaa
jas sum mnogu po blagoto i si pravav mnogu cesto torti pa da spodelam nekoj recept i so vas 1.torti brzi eftini i ednostavni:) 1.4 jajca 12 lazici mleko 12 lazici seker 12 lazici zejtin 14 lazici brasno 1 vanila 1 pecivo 1 mala casa seckani orev 4 jajca
2.torta 9 lazici seker 11 lazici brasno 11 lazici voda(zeska) 1 vanila 1 pecivo 3.torta • 1ф. масло за јадење • 1ф. млеко или вода • 12л. шекер • 3 јајца • 13л. брашно • 1 прашок за пециво • 1 ванилин шекер ovie gi pravev vcera super ispadna mnogu se vkustni brzo se pravat i se eftini se vikata Toplo -ladno СОСТОЈКИ 120g чоколадо за готвење 120g путер 1 шолја шеќер во прав (100g) 2 јајца 2 жолчки од јајца 6 лажици брашно ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ 1. Загрејте ја рерната на 220°C. Подгответе си тава со калапи за мафини или пак форми во кои можете да печете. Премачкајте ги калапите со малку путер или маргарин. 2. Во длабок сад ставете го путерот, исечкан на парчиња, и чоколадото за готвење, искршено на коцки. Потребно е да го растопите путерот за да може во него да се растопи и чоколадото. Ако имате микробранова печка, ставете ги заедно во неа додека не се стопи путерот, а потоа со мешање постепено растопете го во него и чоколадото. Другата опција е да ги ставите во тенџере на тивок оган додека не се растопи путерот, а потоа да го тргнете тенџерето од огнот и да мешате додека не се растопи и чоколадото. 3. Во течната смеса од чоколадо и путер додајте го шеќерот и мешајте додека смесата не се изедначи. 4. Потоа, додајте ги јајцата и жолчките и матете додека не добиете хомогена смеса. На крајот постепено додајте го брашното и добро промешајте за да нема грутки. 5. Во секој калап ставете од смесата, но не ги полнете калапите догоре. Добро е да ги наполните околу ¾ од нивната висина. 6. Ставете ги колачите во рерната и печете околу 7-10 минути, така што однадвор да се цврсти, а внатре меки. Внимателно одделете ги од калапите и превртете ги во чинија. Ако со лажичка пресечете едно парче, од внатрешноста на колачот треба да истече „чоколадна лава“. 7. Послужете ги колачите топли, поросени со шеќер во прав, со топка сладолед, парче овошје и/или шлаг. Ако сакате да ги изненадите гостите со овој превкусен десерт, можете предвреме да ја приготвите смесата и да ги наполните калапите, па ќе ви остане само да ги ставите в рерна 10 минути пред да ги послужите колачите.
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 25.1.2013 5:19:26
bucko mal
Eve eden recept od mene skoro go pravev,malku mi bese cuden no mnogu vkusen Torta so morkovi 500gr-morkovi rendani na (sitno) 400gr-seker 2-jajca 120gr-seckani orevi 5g-cimet 1/2-morsko orevce 6g-sol 1pecivo 120ml-maslo 250gr-brasno Za kremot potrebno e: 200gr-seker vo prav 200gr-kremsir-abc 100gr-puter 2-vanila Priprema:se matat jajcata se dodava sekerot,morkovot,orevite,cimet,m orevce,sol,pecivo,zejtin,brasno se mesa ubavo se stava vo tavce br-28 i se pece na 180-30min.oladenata torta se posipuva so kremot :se mati puterot so seker vo prav pa se dodava krem sirot i vanilata.Se 0stava vo frizider dobro da se zdrvi. Izmesan vkus na blago i soleno sepak mnogu vkusno Dobar apetit
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 6.2.2013 20:44:58
zzaa
ИЗВОРНА ПОРАКА: bushavka
ringerajki aj ke ve molam nekoj recept za kora so orevi so se stavat vo nea
Torta so orevi Fil: 1 l. mleko 16 lazici seker 1/3 margarin 100 gr. cokolada za gotvenje 1 vanilin seker 200 gr. meleni biskviti meleni orevi po potreba (dodeka se zgusti filot) Pandispan/kora: 10 jajca 10 lazici seker 5 lazici meleni orevi 3 lazici kakao 1 prasok za pecivo 10 lazici brasno za ukrasuvanje: 2 slag krem od cokolada 300 ml. ladno mleko 100 gr. cokolada za gotvenje 100 ml. mleko 2 lazici zejtin Priprema 1. Za filot: Mlekoto i sekerot stavete gi na ogan. Otkako se rastopi sekerot dodadete go margarinot i cokoladata i vanilata. Otkako se se rastopi vo ednolicna smesa dodadete gi melenite biskviti. Soedinete ja smesata dobro na ogan, a potoa trgnete nastrana i dodadete meleni orevi. Ostavete filot dobro da se izladi. 2. Za pandispanot: Izmatete gi jajcata so sekerot, pa dodadete gi suvite sostojki mesajki so lazica. Nanesete ja smesata vo prethodno namrsnet i nabrasnet pleh za pecenje. Pecete okolu 10-15 min. na 180 stepeni. Ispeceniot pandispan secete go po dolzina na dve ednakvi lenti i filuvajte so izladeniot fil. 3. Izmatete go slag kremot so izladenoto mleko i premackajte ja celata torta. Cokoladata za gotvenje rastopete ja na ogan so mlekoto i zejtinot i ukrasete ja tortata. Dobar apetit.
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 6.2.2013 22:21:13
elenak
Домаќинки еве од мене еден рецепт, а не само барам Многу сочна и вкусна торта.
ПТТ ТОРТА
КОРА: 5 белки 10 лаж. шеќер 1/2 пециво 3-4 лаж. брашно по 50 гр. суво грозје, сецкани вишни, рендано јаболко, мелени ореви, сецкани ореви Се матат 5 белки со 10 лаж. шеќер, па се додава брашното, пецивото и на крај сувото грозје, оревите, вишните и јаболката. Се измешува смесата и се истура во подмачкан плех и се пече. Се прават две исти вакви кори и секоја кора се сече на два дела.
ФИЛ: 10 жолчки 250 гр. шеќер во прав 3 лаж. брашно 1/2 литар млеко 1 маргарин 100 гр. мелени ореви 100 гр. чоколадо Се матат жолчките со шеќерот во прав и се додава брашното. Од млекото се одзима еден филџан кој се става во изматените жолчки. Останатото млеко се става на оган да зоврие и во него се додава изматената смеса од жолчки и се вари додека да згусне. Откако ќе се олади се додава маргаринот и 100 гр. ореви. Филот се дели на два еднакви дела и во едниот дел се става 100 гр. чоколадо. Се реди кора-жолт фил, кора-црн фил.
_____________________________
You don''t have to be perfect to be a perfect parent.
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 6.2.2013 23:15:28
bushavka
ИЗВОРНА ПОРАКА: zzaa
ИЗВОРНА ПОРАКА: bushavka
ringerajki aj ke ve molam nekoj recept za kora so orevi so se stavat vo nea
Torta so orevi Fil: 1 l. mleko 16 lazici seker 1/3 margarin 100 gr. cokolada za gotvenje 1 vanilin seker 200 gr. meleni biskviti meleni orevi po potreba (dodeka se zgusti filot) Pandispan/kora: 10 jajca 10 lazici seker 5 lazici meleni orevi 3 lazici kakao 1 prasok za pecivo 10 lazici brasno za ukrasuvanje: 2 slag krem od cokolada 300 ml. ladno mleko 100 gr. cokolada za gotvenje 100 ml. mleko 2 lazici zejtin Priprema 1. Za filot: Mlekoto i sekerot stavete gi na ogan. Otkako se rastopi sekerot dodadete go margarinot i cokoladata i vanilata. Otkako se se rastopi vo ednolicna smesa dodadete gi melenite biskviti. Soedinete ja smesata dobro na ogan, a potoa trgnete nastrana i dodadete meleni orevi. Ostavete filot dobro da se izladi. 2. Za pandispanot: Izmatete gi jajcata so sekerot, pa dodadete gi suvite sostojki mesajki so lazica. Nanesete ja smesata vo prethodno namrsnet i nabrasnet pleh za pecenje. Pecete okolu 10-15 min. na 180 stepeni. Ispeceniot pandispan secete go po dolzina na dve ednakvi lenti i filuvajte so izladeniot fil. 3. Izmatete go slag kremot so izladenoto mleko i premackajte ja celata torta. Cokoladata za gotvenje rastopete ja na ogan so mlekoto i zejtinot i ukrasete ja tortata. Dobar apetit.
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 24.2.2013 22:21:33
miana
ИЗВОРНА ПОРАКА: sladjana ms
Zdravo devojki! Aj ve molam napisete eden recept za krofni ama polni, skoro jadev vo Lapetit prekrasni bea pa sega sakam da si napravam.Pozz
Odi vo temata - da gotvime zaedno i ke vidis jas pisuvav posledna recept za krofni isproban i ke vidis ubavo e objasneto kako se pravat..Gore na search pisi - da gotvime zaedno,ke ti ja otvori temata,odi na poslednata strana i ke go vidis mojot recept za krofni..imam nekolku recepti pisano.Pozdrav
за полнење 50гр измешано сецкана чоколада и ореви, може и суво гројзе
за премачкување и валкање 100 гр чоколада 50 гр кокос
Подготовка
1. Во длабок сад го ставаме маргаринот исечен на парчиња кој претходно бил на собна температура . Го додаваме прав шеќерот и жолчката, месиме да се соедини и постепено го додаваме брашното . Месиме додека да го потрошиме брашното и да добиеме мазно тесто. 2. Кинеме од тестото парченца со големина колку орев формираме круг и го расплескуваме на дланка на рака, ставаме малку од сецканото чоколадо и ореви и пак формираме круг кој потоа го обликуваме во форма на солза. 3. Вака подготвените колачиња ги редиме во плек обложен со хартија за печење. Ги печеме во претходна загреена рерна на 180 степени околу 15 минути, но внимаваме да останат бели да не потемнат. 4. Кога се готови поширокиот дел кој ке преставува заден дел на ежот го топиме во растопено чоколадо со масло, а потоа веднаш ги валкаме во кокос . На делот за лицето со чепкалка ги ставаме очите и носето со мали точки.
RE: Слатки работи (торти, колачи...) 12.3.2013 11:18:51
SOLE
mmm ovie ezinja izgledaat mnogu interesno i bas ke gi napravam, samo si mislam namesto margarin so puter ke bidat povkusni, ti sto mislis ke mi izlezat li dobri so puter?