baby_bump
|
Во градинка моето дете тргна на 13 месеци, до тогаш од 8 месеци ја чуваа моите и навистина се беше супер. Но, мајка ми ненадејно се разболе и мораше за само 2 дена да се одлучиме што ќе правиме. По неколку консултации со другарки, пријателки, решив да не ја одберам најдобрата градинка, зашто таму имаше по 20 деца во јасли а и според зборовите на некои пријателки сите градинки се исти, туку ја избрав таа што ни беше најблиску до дома и каде што имаше само 10-15 деца во групата и погрешив. Веќе еден месец оди во градинка и до сега имаше 2 пати висока температура, носот не престана да тече до сега, уште од вториот ден, некаде после првата недела и се појави пеленски осип и цревенило на газето, па и за тоа бевме на доктор, пролив има нон стоп и јас уште малку мислам дека ке спобудалам. Па добро бе луѓе зар е многу да побарам од учителката да не става од туѓите пелени (изговор- не можела да ги разликува) или да и побарам даму го даде шишето со чајче кое инаку дома нон стоп го пие, (изговор- не сакало течности детето), или да го пресоблекува кога ќе биде покакано? Па верувајте преку еден ден целосно сите алишта од горе до долу се покакани и размачкани, газето е жар црвено, а има и една раничка која едвај заздравува сигурно здобиена од стругање на засушена кака од газето. Нашето млеко ни подразно не и го даваат, морало да пие од нивното млеко (кој знае какво), нашето е превриено кравјо млеко, ставено во наше шише, мислам дека нема да им се скрши раката ако го земат од ташничката млекото или чајчето за детето да не биде жедно. Ама не, не смееле млеко од надвор да даваат, за да не дојде до труење??? Јас ќе си го отрујам детето??? Тоа била политика на градинките, ништо не можеле да направат. пфффффффффф Епа јас значи сум будала што со месеци ја одвикнував од адаптирано на кравјо, сега може одма да прејде на нивното, тоа не е ништо страшно, веднаш од еден тип на друг тип млеко, пак ќе речам којзнае какво, којзнае како го чуваат и како го даваат на детето, кога тоа знае да пие само од шише!!!! Тотално сум разочарана, пробав да им кажувам кога ја носам малата, само ми викаат добро. Се нанервирав кога ја видов раничката и им велам почесто менете ја пелената, вика пак добро и пак си тераат по старо. Ми велат многу луѓе, не ги лути, ти го чуваат детето!!! На работа мора да одам, жена за чување е скапа, и сега јас сум во состојба каде немам избор! И затоа некој да си прави како што сака? Епа јас тоа не го разбирам, не можам да го прифатм. Немам намера да го носам од градинка до градинка!! Детето супер се навикна, плачеше само кога ќе ја оставиме првата недела инаку, не, барем така ми кажуваат..................а за другото барам некој совет од поискусни мамички, како да се справам со овие проблеми??
|