mommy_angels RR -> RE: Мед (23.8.2013 20:04:43)
|
Еве ова го имам прочитано на Life conect stranata и мислам дека е сосема ок,малку е подолгичко ама вреди да се прочита [sm=smiley9.gif] Природниот мед се користи во готвењето, во третманите за убавина, при лечење на болести и при разни диети за намалување на телесната тежина. Медот е извор на енергија, богат со витамини и минерали, а има и антивоспалителни својства. Правиот, вистинскиот мед обично е поскап. Постојат три основни вида на мед: природен (чист), фалсификуван и вештачки. Природниот мед се состои од суров мед, фалсификуваниот мед содржи природен мед, но и други состојки, а вештачкиот мед се состои од шеќерен сируп или сируп од пченка, адитиви и бои. Доколку имате можност, купувајте мед директно од пчеларите. Многу пчелари продаваат мед директно на своите фарми за пчели. На тој начин можете да искористите и прилика да поставите прашања околу тоа како го произведуваат медот. Чистиот мед содржи 0% вода. Водата ќе поттикне раст на габи. Немојте чист мед да давате на дете кое е помало од една година. Прочитајте ја налепницата на медот. Производителите треба да ги наведат сите состојки кои се содржат во медот кои го произведуваат. Ако медот не е чист, тоа треба да го пишува и на налепницата, вклучувајќи го процентот на чистиот мед што го содржи, ако воопшто го содржи. Потријте малку мед помеѓу показалецот и палецот додека не се распадне. Малку мед ќе се апсорбира во кожата, ако има мед, но чистиот мед е добар за кожата. Природниот мед не е леплив. Ако тој мед што го протривате меѓу прстите е леплив значи дека содржи и шеќер или вештачки засладувачи Ставете неколку капки мед на хартија. Чистиот мед нема да ја пробие хартијата долго време бидејќи не содржи вода. Ставете малку мед покрај мравки. Пчелите инстинктивно ги градат кошниците на дрвјата и меѓу карпите. Тие го ставаат медот во кошници за да би го заштитиле од штетници, како што се мравките. Мравките нема да го допираат природниот мед. Измешајте мед со жолчка од јајце. Ако медот е чист, кога ќе го сматите со жолчката, ќе изгледа како да е варена. Наполнете една чаша вода и додајте една лажица мед. Чистиот мед ќе се згрутчи и ќе падне на дното, а лажниот мед ќе почне да се топи. Намачкајте мед на парче леб. Природниот мед ќе го зацврсти лебот за неколку минути. Вештачкиот мед ќе го навлажни лебот бидејќи содржи вода. Природниот чист мед дава чувство на боцкање во устата веднаш пред голтањето. Лажниот мед тоа не може да го постигне. Гледајте дали медот ќе кристализира во текот на времето. Имитацијата на медот ќе остане мазна како сируп, без обзир колку долго се чува, додека вистинкиот мед кристализира
|
|
|
|