Mihaela 2010 -> RE: Креативност на наставата? (22.5.2013 10:19:01)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy Jas bev mnoooogu iznenadena sto se ucat decava vo gradinka (mojava ima 4,5 god). Doma nisto ne kazuva i jas imav vpecatok deka crtaat, bojat, ucat nekoi pesnicki, stihotvorbi i toa e toa. Minatata nedela na priredbata site roditeli ostanaa bez zbor. Decava cela zima imale proekt "Svetot se vika muzika" i ucele se za muzikata. Izleguvale nadvor i pravele zvuci so se sto im doslo pri raka: suskale so lisja, tropale so drvca, go sobirale dozdot vo kancinja, gi slusale pticite... i se toa im bilo muzika. Ucitelkata pusta nekoja klasicna kompozicija na CD i gi prasuva: -"Koja e ovaa kompozicija?" A decava vo hor: "Kompozicijata Esen". - "Koj ja napisal kompozicijata esen?", ovie pak vo hor: - "Vivaldi", i se dobacuva edno detence: -"Antonio Vivaldi" [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] Roditelite, vklucuvajki me i mene, ostanaa so otvoreni usti. Ova se sluci za nekolku razlicni kompozicii za godisni vreminja, crniot lebed, snezana... i site gi prepoznaa... Posle igraa polka i valcer, pa kazuvaa za decata od celiot svet koj na kakov instrument svirel. Mojava raskazuvase deka koga na edniot marijac ke mu se dopadnela nekoja devojka ke i svirel serenada pod prozor so drugarite marijaci, i ako i ona go sakala marijacot ke izlezela na prozor, ako ne, nisto [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] Se na se, sega pari da mi davaat za vo privatna gradinka, ne bi ja nosela. Bravo navistina,retki se mislam tie ucitelki koi seriozno si ja sfakjaat rabotata jas za zal nemam sto da kazam na temava,bidejki se si mislam deka osven crtkanje,nisto drugi i ne pravat...[sm=zmeden.gif] Nie sme vo grupa na 3 godisni decinja,dali deka se pomali pa se tesam deka vekje od drugata godina ke gi vklucuvaat vo nekakvi aktivnosti Isto razbrav deka i povekje od decinjata i ne zborat bas,pa i toa si pomisliv da ne e problem pesnicka od gradinka M nauci samo edna,no im bila stavena na oglasna tabla,pa zenava cekajki ja da ja zeme ja naucila i ja vezbale doma,taka da e naucena od zenava a ne od ucitelkite Ajde ke vidime i ke pocekame se nadevam deka ke bidam i jas so otvorena usta eden den[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|