Палешка РР -> RE: Ручек (1.2.2010 15:08:09)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: mis. палешка што е тоа ширдени? Тоа е најпознатиот прилепски специјалитет мис. Кога ќе ми дојдете на гости, јас ќе ви подготвам здравје. Многу е вкусно! Сега засега еве ви рецепт. -„Прилепскиот ширден го сочинуваат три типа на месо. Трите видови месо се сечкаат на мали парченца, со димензија од еден и пол сантиметар. Во нив се додава исечкан кромид, сол, црн бибер и малку јенибар и ориз. Го запржуваме местото, заедно со кромидот. Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот. Добро исчистен се полни се затвора на стариот прилепски начин со шиење. Се додава една чаша вода и се печи на 180 степени, два часа, а се служи топол." [image]http://www.bbc.co.uk/worldservice/images/2008/07/20080704122323sirden_203.jpg[/image]
|
|
|
|