vanessa30 -> RE: Ручек (9.8.2011 10:28:07)
|
Piperkata treba da bide malku po siroka. Na piperkite im gi vadam semkite odozgora, so pravenje na dupka ama vnimavam da ne se raspuka celata. Na strana krsam jajca, sitno seckan kromid (mnogu sitno) ama moze i bez nego) i urda, po potreba stavam sol zavisi kolku e solena urdata. So ovaa smesa gi polnam piperkite odozgora, so malo potcuknivanje na vrvot za preku vibracija da s popolni smesata do dole. Gi stavam vo tavce za pecenje, a na strana mesam maslinov zejtin (moze i obicen) okolu 100-150 ml, edno lazice sol, i edno lazice crven piper, i so ovaa smesa gi polivam piperkite odozgora, ubavo edna po edna, i gi stavam da se pecat vo zagreana rerna na 200-230C. Koga ke pocrvenat od gornata strana gi prevrtuvam i gi potpekuvam od drugata strana. Piperkite vaka polneti mozes i da gi przis (vo maslo bez crven piper) megutoa vaka e pobrzo, ne se tolku mrsni i ne ti prska nasegade po sporetot, a mene i mi se povkusni. Dobar apetit
|
|
|
|