marchi
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: sandriana RR ИЗВОРНА ПОРАКА: lili31 mamicki ,ke ve molam za sovet.sin mi padna vo igraliste,se iskrvavi vo celoto ,pa zavrsivme so konci ... vase iskustvo so sosienosta,,,znam deka ke i ostane luzna ,ali sakam od vas podrska za da delite iskustva....... ke go mackam so kantarion domasno napraveno,i kontratubex rekoa e dobar za luzni....ali kolu ke mu ostane,dali ke bide vidliva ufffff tolku se iznasekirav,tolku vardeenje i na kraj da ti padne pred svoi oci ,a ti da nemozes da i pomognes,toa bese sekunda,kako mi se isfrli od race neznam.... mnogu sum zagrizena p.s ako ima vakva tema preflite me tamu pls zosto ne najdov slicna tema ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue мислам дека немаш место за паника и загриженост. Ако се секираш за лузната некако неосновано ми е оти не можеш не знам што да направиш освен она што веќе го правиш - ќе мачкаш со тоа што си пишала, а дал ќе има или не на крај лузна тоа никој не може да знае. И ако има де, па не е тоа ништо толку страшно, така растат деца. Кога ќе порасне лузната нема можеби ни да се познава. По однос на загриженоста дека ете тебе пред твои очи ти паднал и после толку вардење се надевам нема погрешно да ме сфатиш - ама најубавио е што баш тебе ти паднал пред очи зошто токму тоа се случува со деца - џабе е вардење, кога треба да паднат ќе паднат и ти како мајак не можеш од тоа да ги заштитип прво затоа што не можеш секогаш во секоја минута да си до своето дете (ќе тргне во школо ако до тогаш го вариш будно, тогаш ќе мора само да го оставиш) и најдобро за него е да научи само да се варди. Мислам дека наша должност како родители е тоа - да ги научиме сами да се гржат за себе, да разликууваат опасно/неопсано, може да скокне/не може, итд...Преголема заштита на децата резултира во нивна неможност да расудуваат самостојно и да се грижат за себе сами. Затоа не си ја јадосувај душата, ова искуство ти се случило за да научиш од него. Олабај малку и остај го детето да ги искуси радостите на растењето - некогаш ќе падне и ќе го боли ама верувај дека така одма ќе научи друг пат да не ти се фрла од раце - вака он очеукав дека ти ќе го фатиш и затоа не внимавал. Ортопедот Видоевски ми го има кажано ова - остави го детето да се преврти, да стане, да падне на газ, не му ја држи главата, стај му ја играчката подалеку за да ја дофати - треба да учи, да вежба моторика. А ако треба да падне ќе падне а ти едино што ќе може да направиш е да видиш дека паднало, да спречиш не можеш. ИЗВОРНА ПОРАКА: lili31 Jas sosema se slozuvam so komentarot na clenkata koja ja citirav, i nie sme pominale niz toa kako i mnogu drugi, prosledi vo komentarite malku pogore, za luzna ne se sekiram dali ke ima ili ne, tuka osven kantarion nisto drugo ne pomaga a i toa e minimalno, se drugo e dzabe. Pogolem pridones tuka e soncanjeto.
|