RE: Адитиви/емулгатори (Целосна верзија)

Форум >> [Семеен живот] >> Семејно здравје



Порака


ripce -> RE: Адитиви/емулгатори (28.11.2009 14:09:36)

Дали вештачкиот шеќер предизвикува рак?
[image]http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/6AA539993077974CB90DE0DE93F25A3B.jpg[/image]

Нова студија за аспартамот на над 4.000 стаорци покажа дека доживотното користење високи дози засладувач ја зголемува веројатноста за појава на неколку видови рак...

ВАШИНГТОН
- Американска група потрошувачи побара итна ревизија за безбедноста на аспартамот од страна на Администрацијата за храна и лекови, но ФДА соопшти дека нема итна потреба за такво нешто и покрај новата студија која покажа дека засладувачот може да предизвика рак.

Италијанските истражувачи објавија нова студија која покажа дека аспартамот - кој има широка примена кај безалкохолните пијалаци - може да предизвика леукемија, лимфома и рак на дојката кај стаорците. „Ова е втора студија од истата лабораторија која покажува дека аспартамот предизвикува рак кај стаорците", истакна извршниот директор на Центарот за науки од јавен интерес Мајкл Џекобсон.

Аспартамот главно се користи кај безалкохолните пијалаци, но исто така се продава во ќесиња за употреба во кафе, чај или во храна. „Луѓето можат лесно да ги избегнат производите кои користат „нутрасвит" или „еквал" и да ги чуваат тие производи подалеку од дофат на деца", додава Џекобсон.

Морандо Софрити од Фондацијата „Рамазини" во Болоња, Италија, и колегите го испитуваа аспартамот кај стаорци кои живееја до нивната природна смрт. Нивната студија на над 4.000 стаорци покажа дека доживотното користење на високи дози засладувач ја зголемува веројатноста за појава на неколку видови рак. „Врз основа на презентираните податоци, уверени сме дека ревизијата на сегашните регулативи за употребата на аспартамот не може да се одложува", истакна тимот на Софрити во списанието „Енвајроментал хелт перспективс", објавен од Американскиот национален институт за еколошките здравствени науки. „Ревизијата е особено ургентна во однос на пијалаците кои содржат аспартам, а кои децата многу ги консумираат".

Претставник на ФДА истакна дека администрацијата се' уште не ја разгледала студијата. „Заклучоците од втората студија на Европската фондација „Рамазини" не се конзистентни со оние од многубројните студии за аспартамот проценети од ФДА, вклучувајќи ги и претходно спроведените студии за канцерогеност, кои беа негативни", истакна тој. „Поради тоа, ФДА смета дека нема причина да го менува претходниот заклучок - дека аспартамот е безбеден како општ засладувач во храната".

Центарот за науки од јавен интерес соопшти дека прифатливото дневно внесување аспартам во САД е 50 милиграми/кг телесна тежина, што е еквивалентно на тоа кога дете од 20 килограми пие 2,5 лименки диетална сода дневно, или кога возрасен од 68 кг пие 7,5 лименки дневно. Италијанските истражувачи утврдија дека постои ризик за појава на рак кога се користат највисоките дози, двојно повеќе од американското прифатливо дневно внесување.




suzeto -> RE: Адитиви/емулгатори (3.1.2011 22:45:54)

lele da ne znajs koj karaj da go fatis razlicno e nekade stetni a nekade ne dali se ovie informacii tocni,neznam dali nekoj primetivte no evo poglednete
Не штетни емулгатори:
Е: од 100 до 111.

Штетни емулгатори:
Е 125, Е 141, Е 150, Е 153, Е 171, Е172, Е 240, Е 241, Е 477.
Опасно штетни (отровни) - Е 102, Е 110, Е 120, Е 124 (ги содржи во пудинг од ванила и во готов сладолед)

Штетни емултагори што 100% предизвикуваат РАК:
Е: 113, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239.
Е 123, 110, се забранети во УСА и Русија
Ги содржи во гумени бомбони, полнети чоколадни бомбони, замрзнат зеленчук со сосови, готови сосови, меки сирења, меснатите производи и...
issto taka za posledniov post za aspartamaot kazuva deka e mnogu steten a na kraj centarot za nauka otkriva deka i ne e steten ako se koristi vo pomali kolicini,pa jas ne mislam deka e mala kolicina da ispies 7 limenki




suzeto -> RE: Адитиви/емулгатори (3.1.2011 23:46:42)

lele sve e stetno nornata sum vo frizider za da proveruvam ... na pudingceto od primo ima E 160a,E407,E171...prvite dve ne se stetni no za E171 ne pisuva nikade,za milka cokoladata pogore pisuva deka ne e stetna vo nea ima E476 a vo nestetni nema E476....lele i viva e stetno i sano sokovite... ima i stetni i nestetni emulgatori vo sve ....koj sok ne e steten ako zanete kazete




suzeto -> RE: Адитиви/емулгатори (4.1.2011 0:09:55)

OSVJEŠTENI POTROŠAČI DANAS KUPUJU NAMIRNICE ZA KOJE SU SIGURNI DA SE U NJIMA NE NALAZE ŠTETNI I OPASNI ADITIVi. LISTIĆ SA POPISOM TIH ADITIVA UVIJEK IMAJU SA SOBOM PRILIKOM KUPOVINE;

stetni
E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440

1. Dodaci koji nisu štetni:
E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

poglednete dobro i ke primetite deka ne e isto so toa kaj nas na rr,,kaj nas od E100 do 111 e zabelezano kako ne stetno

lele sega se zagriziv uste poveke da ne znaes koe e tocno ,,,




suzeto -> RE: Адитиви/емулгатори (4.1.2011 0:31:10)

dorina ledena cokolada ne e stetna ima E322,no e polneta a pogore pisuvase deka i polnetite cokoladi se stetni ,mozebi ne vazi za site[sm=zmeden.gif]




anedespo -> RE: Адитиви/емулгатори (4.1.2011 9:02:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: suzeto

l....lele i viva e stetno i sano sokovite... ima i stetni i nestetni emulgatori vo sve ....koj sok ne e steten ako zanete kazete


Fruktal




Maca25 -> RE: Адитиви/емулгатори (5.1.2011 0:08:17)

Дома имав 2 сока, еден фруктал друг Нектар. Ни на едниот ни на другиот не пишува кои емулгатори ги содржат.
Исто така проверив и на Киндер чоколадите кои ќерка ми ги јаде, пишува дека има емулгатори ама не пишува кои.
Исто така на некои призводи што ги проверив  пишува друго име. Треба сите до еден да се преведат?!




suzeto -> RE: Адитиви/емулгатори (5.1.2011 14:34:41)

na sekoj proizvod ima i stetni i ne stetni emulgatori
taka e na kinder cokoladoto ne pisuva koi emulgatori gi sodrzi




suzeto -> RE: Адитиви/емулгатори (5.1.2011 14:57:28)


nekade gi pisuva kako stetni a nekade ne da ne znajs koj karaj da go fatis

SPISAK OZNAKA MATERIJA (EMULGATORA) OPASNIH PO ZDRAVLJE: (izvor: SezamPro konferencija pre 5-6godina)
E102 - opasan
E103 - zabranjen
E104 - sumnjiv
E105 - zabranjen
E110 - opasan
E111 - zabranjen
E120 - opasan
E121 - zabranjen
E122 - sumnjiv
E123 - veoma opasan
E124 - opasan
E125 - zabranjen
E126 - zabranjen
E127 - opasan
E130 - zabranjen
E131 - izazivac raka
E141 - sumnjiv
E142 - izazivac raka
E171 - sumnjiv
E173 - sumnjiv
E180 - sumnjiv
poglednete tuka DODACI PREHRAMBENIM PROIZVODIMA
(Prijepis istraživanja Klinike za Pedijatrijsku onkologiju - Dusseldorf)

1. Dodaci koji nisu štetni:

E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 13




Octavia -> RE: Адитиви/емулгатори (16.1.2011 9:32:52)

Едноставно е страшно што јадеме [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. Во се има хемикалии, некаде помалку некаде повеќе штетни.
 




Pepelaska * -> RE: Адитиви/емулгатори (2.11.2012 9:02:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao RR

После дооолги години уживање во гумените бонбони и јадење со сласт, дознав дека тие се најверојатно најштетната посластица која можете да ја внесете во Вашиот организам... или уште полошо во телото на Вашите деца. Главна состојка на овие бонбони е емулгаторот Е-123 кој се смета за високо отровен, а исто така може да се најде и во Smarties чоколадните бонбончиња, пудинзите со шлаг скалдирани во пластични посуди, сирни намази како и пудинг од ванила. Дали Вашите деца јадат гумени бонбони и дали Вие сте знаеле за тоа колку се штетни?
П.С. За сите заинтересирани, еве од што се направени гумените бонбони... Одвратно, но вистинито...
[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/60594_10151045168990776_886372519_n.jpg[/img]




ИЗВОРНА ПОРАКА: Barbicki2

Da Fely,vo pravo si,i jas znam deka toj emulgator go ima vo gumeni bonboni,i puding od vanila,i od kesicka,i onoj vo plasticno. Jas ne im davam gumeni,a puding ne jadat od vanila,samo od cokolado.

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Еднаш само има јадено гумени бомбони, не му се бендисаа. Ама сега ќе коментирам за емулгаторите.
Пред некоја година правев алерготестови кај Радмила Кавај и ми даде една картичка на којашто пишува кои емулгатори морам да ги избегнувам (си ја чувам во ташна уште, поим немам зошто [sm=smiley36.gif]). Луѓе, верувајте дека немаше производ без емулгатор. Внимавав три дена, бев само на природен чај, овошје и супа и не можев повеќе да издржам. Буквално во секој производ имаше најмалку по еден штетен емулгатор. Ама не претерувам. Земете кој било производ кога ќе одите да купувате, свртете позади и ќе видите најмалку еден штетен емулгатор.

Фиао, немој погрешно да ме сфатиш, алал да ти е што си толку посветена на здравата исхрана, ама јас не би можела. Така ќе треба 99% од работите што ги јадеме да ги исфрлиме од исхраната.





Pepelaska * -> RE: Адитиви/емулгатори (2.11.2012 9:08:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao RR

Ооо AnnaMolly RR, не дај боже да треба 99% од исхраната да исфрлиме! Тоа би значело дека конзумираме се што е конзервирано, односно само 1% свежо - тоа звучи страшно! Околу емулгаторите - има помалку и повеќе опасни, а токму овој во гумените бонбони е веднаш после најотровниот! Вистината е страшна, но да, ние козумираме емулгатори у велико, на секојдневна основа, што не значи дека не би требало да ги избегнуваме оние за кои сме свесни дека ги има во одредена храна. Колку повеќе свежа храна, толку помалку емулгатори [sm=smiley1.gif], знам дека звучи тешко за избегнување, ама кога се работи за нашите децата и нивното здравје мислам дека не постои сила која може да не спречи [sm=smiley20.gif].
П.С. Ништо нема да биде страшно ако не пробаат гумени бонбони де [sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Еднаш само има јадено гумени бомбони, не му се бендисаа. Ама сега ќе коментирам за емулгаторите.
Пред некоја година правев алерготестови кај Радмила Кавај и ми даде една картичка на којашто пишува кои емулгатори морам да ги избегнувам (си ја чувам во ташна уште, поим немам зошто [sm=smiley36.gif]). Луѓе, верувајте дека немаше производ без емулгатор. Внимавав три дена, бев само на природен чај, овошје и супа и не можев повеќе да издржам. Буквално во секој производ имаше најмалку по еден штетен емулгатор. Ама не претерувам. Земете кој било производ кога ќе одите да купувате, свртете позади и ќе видите најмалку еден штетен емулгатор.

Фиао, немој погрешно да ме сфатиш, алал да ти е што си толку посветена на здравата исхрана, ама јас не би можела. Така ќе треба 99% од работите што ги јадеме да ги исфрлиме од исхраната.



ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi

Тотално се согласувам со Анамоли, јас и мм ги имавме на фрижидер залепено емулгаторите, кој е алерген, кој предизвикува рак, па и каков рак..... ама нема шанси на оваа денешница каде што во секој производ има по некој канцероген емулгатор, и фино лепо си го тргнавме листот и јадеме се, впрочем како и секогаш.
Конкретно за гумени бонбони колку што имаме изедено со мм, толку влакна на косата цел живот нема да имаме заедно[sm=jezicek.gif] И сеуште си купуваме. На Д му немаме дадено, мал е има скоро 6м.





Pepelaska * -> RE: Адитиви/емулгатори (19.2.2013 20:41:12)

9 НАЈСТРАШНИ АДИТИВИ ВО ХРАНАТА – ЧИТАЈТЕ ГИ ЕТИКЕТИТЕ
Некогаш храната на која пишувало со вкус на овошје или сирење, содржела овошје или сирење. А денес? Поголемиот дел од храната е вештачка, а листата на адитиви веќе од поодамна ја минала бројката од 3000. Иако поголемиот дел од храната е релативно безопасна, постојат одредени прехранбени производи кои треба да се избегнуваат.

1. Олестра –

Може да предизвика дијареа. Се меша со апсопција на важни хранливи материи како што се бета-каротин и ликопен. Застрашува студијата спроведена на животните, која покажала дека може да предизвика брзо дебелеење, побрзо и од она кое го прават мастите.
2. Пигмент Карамела –

Се појавува во газирани пијалоци, готови сосови, лебот и десертите. Ако се произведува од обичен шеќер е воглавно безопасен, но доколку во процесот на производството се вклучени и амонијак, се создаваат хемикалии кои се поврзани со ракот кај глувците.

3. Сахарин –

студии покажале поврзаност со рак на мочниот меур. Докажано е дека стаорците побргу се дебелеат кога јадат сахарин отколку шеќер.
4. Калиум бромат –

се става во брашно и овозможува подигање на тестото за време на печењето, а предизвикува тумор на бубрегот и штитната жлезда кај стаорците.

Голем број на земји го имаат забрането

5. Карагенан –

Студиите на животните го поврзуваат со појава на рак, проблеми околу дебелото црево и чировите. Не постои јасен доказ дека штети по здравјето на луѓето, но нитриционистите ќе ве советуваат да го избегнувате. Често се користи во диеталните производи.
6. БХА –

Можно е да е канцероген. Го содржат гумите за џвакање орбит.

7. Делумно хидрогенизирани растителни масла –

се главен извор на трансмасти предизвикувајќи 70,000 срцеви напади годишно во САД. Се користи за пржење на храната во рестораните, а го има и во маргаринот.
8. Сулфити –

Ја одржуваат бојата на хранта и го спречуваат растот на бактерии и ослободувањето на сулфур диоксид. Како конзерванс се користи повеќе од 1000 години, но кај чуствителни астматичари може да предизвика и поголеми потешкотии. Ненамерното вметнување во виното, смоквите или во свежата храна во рестораните може да доведе до смрт, како што било случај во 1980-та година на подрачјето во САД.

9. Азодикарбонамид –

Овој додаток тесто се користи првенствено за производство на индустриската пластика. Но, тоа исто така се користи во прехрабената индустрија. Британските власти наредиле на производите на кои го содржеле, мора да биде истакнато како можна причина за астма. Студијата која ја спроведеле во WHO е потврдена. Може да се најде во некое пециво во Мекдоналдс.

Извор:мк њус




arh_diz -> RE: Адитиви/емулгатори (15.3.2013 12:03:32)

Kolku i da gledam ne gi znam site na pamet , ama gledam da kupuvam hrana bez niv




Melanija RR -> RE: Адитиви/емулгатори (13.3.2015 22:50:11)

Последно оваа табела ја имам најдено

[img]http://www4.slikomat.com/13/0313/3hr-OPASNI.jpg[/img]

ПРЕДИЗВИКУВАЧИ НА РАК: E 216, E 217, E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 215
ЗАБРАНЕТИ: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130
СОМНИТЕЛНИ: E 104, E 122, E 241, E 141, E 171, E 173, E 180, E 320, E 250, E 251
ПРЕДИЗВИКУВААТ ПОРЕМЕТУВАЊЕ НА ЦРЕВАТА: E 221, E 222, E 223, E 224, E 407
ШТЕТНИ ЗА КОЖАТА: E 226, E 231, E 232
МНОГУ ОПАСЕН: E 123
ПРЕДИЗВИКУВААТ ОСИП: E 311, E 312
ПРЕДИЗВИКУВААТ ПОРЕМЕТУВАЊА НА ЖЕЛУДНИКОТ: E 322, E 339, E 340, E 341, E 450, E 461, E 462, E 463, E 465, E 466

Извор:рак.мк

---------------------
Еден период читав по етикетите за калории ,сега ќе треба и овие чуда да ги читаме.Факт речиси во се ги има. Но ајде колку толку да си читнеме некогаш што купуваме т.е. јадеме секој дневно.

На предходната страна некои членки оставиле инфо каде НЕМА

јогобела
монте
дукатино
чоколадче животинско царство
несквик напиток
битолско млеко тетрапак 3,2%
бенквик напиток
милка чоколадо алпско млеко и милкинис




Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]