ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy
Jas sega se vrativ od setkanje i pazarenje i pazete ja situacijava:
Sedam jas pred Univerzalna so dveve deca i karsi nas na klupite se sobiraat 4 cigani, 3 otprilika na dvaesetina godini i edno dete okolu 10 god. I pocnuvaat da im dosagaat prvo na taksistite, nesto sakaa izgleda da se kacat pa se pazarea... na znam, bitno gi otkacija site, pa posle pocnaa da zakacaat eden bezdomnik (a moze i samo bese onakov siromasen cicko sto sobira vesnici), bitno cickoto vo godini i mirno si sedese na klupata. Pa pocnaa tocakot da mu go zimaat, pa da mu gi busat gumite, pa hartijata sto si ja sobiral mu ja zimaa, pa od dzeb nesto mu vadea, mislea deka ima pari... Cickovo vide ne vide, ne moze da se odbrani, pa im se obrati na taksistite da mu pomognat, ama oni onaka indiferentni gi zaplasija malku i gi ostavija, ne sakaat da se mesaat. Jas u megjuvreme zimam telefon i vrtam 192 da gi prijavam, ama celo vreme mi se isklucuva (ne znam dali od mobilnive isto se vrti). A ovie celo vreme gledaat vo mene i prodolzuvaat da go zakacaat i da go mavaat cickovo. Aj toj nekako se spakuva, si otide. Ciganive se prefrlija kaj drug taksist od drugata strana. I toj go gledam se maci nesto so niv, no oni so nego malku pofino, sepak toj ne e bezdomnik, nego mu se plasat. I u megjuvreme zdogleduvam policaec vo uniforma sto se motka tuka okolu Univerzalna i pomisluvam deka mozebi nekoj od taksistive gi prijavil. I mu priogam i vikam:
-Izvinete ne znam koja vi e funkcijata, ama jas vrtev 192 ne mozam da dobijam, sakam da gi prijavam lugeno... i mu objasnuvam se po red...
a on mi vika:
-A be jas nemam sega stanica vo mene, ne smeeme nie da se mesame vaka... da prijavis ti na 192?
- Pa vikam, vrtev ne mozam da dobijam, mi isklucuva.
- Aj sega ke vidam so kolegava ako on nosi stanica so nego, ama ne znam... A devojce, ti od tuka si nekade? Da ne znaes R-----k, firma za popravka na printeri tuka nekade? Jas sum trgnat ova kompjuterive da vidam, a za ova drugovo, ne znam,....
Mu objasniv sto mu objasniv na deckovo vo uniforma, toj me gledase kako padnat od Mars (a verojatno bese padnat od Berovo ili Delcevo, po akcentot), cajkanite si zaminaa da popravaat kompjuteri, ciganive mu se nabutaa na eden taksist vo kola, 100% nesto ke go snajde toj sirotiot, jas si ostanav so telefonot vo raka... i nikomu nisto.
Ostanav so otvorena usta. Mozea mene da mi dojdat i da me ispokradat ziva, so dete i bebe kako ke se odbranis. Nalet parite, stresot e golem. A ovoj smotaniov sto mu dale uniforma da nosi ne ni morase nisto da im zbori, dovolno bese da go vidat deka e cajkan, ke se isplasat, ke se smirat.
Boze me sacuvaj koj se ne cuva!!!