за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Еве една тема,која е од пошироко значење,а мене многу ми е интересна...
Имате ли личност од историјата,поблиска или подалечна,за која сакате да читате,да дознаете повеќе за приватниот живот ,и се восхитувате...
Искрено,мене многу ме интересира се за животот и кариерата на Јосип Броз Тито...Како деца не учеа дека бил од сиромашно семејство,дека бил бравар,храбар партизан и успешен лидер...Но,се што сум прочитала во последниве години во врска со него ме носи во нов правец и ми го прикажува како контроверзна личност,голем љубовџија,страсен колекционер...
Која е Вашата омилена историска личност???
29.03.2010, 10:46
tereza
784
Мене како историски личности ми оставиле впечаток Јована Орлеанска, Елена Тројанска и Клеопатра,баш за нив сакам да дознаам повеќе...
29.03.2010, 11:28
majka 79
836
ИЗВОРНА ПОРАКА: pacuvce
Искрено,мене многу ме интересира се за животот и кариерата на Јосип Броз Тито...Како деца не учеа дека бил од сиромашно семејство,дека бил бравар,храбар партизан и успешен лидер...Но,се што сум прочитала во последниве години во врска со него ме носи во нов правец и ми го прикажува како контроверзна личност,голем љубовџија,страсен колекционер...
isto i mene me interesira zivotot na J.B.Tito, mnogu mi se interesni i dokumentarnite tv emisii. isto taka i jas imam sretnato deka ima blagorodnicko poteklo, deka vsusnost josip od kumrovec e sosema druga licnost. vistinskiot tito se skoluval na vrvni univerziteti zaedno so hitler. na internet ima podatoci i za toa kolku deca imal i so koi zeni. slucajno i na tv gledav dokumentarec za jovanka broz i nejziniot segasen zivot. i taa kazuvase interesni podatoci.
30.03.2010, 10:57
penelopa
3419
ИЗВОРНА ПОРАКА: majka 79
isto i mene me interesira zivotot na J.B.Tito, mnogu mi se interesni i dokumentarnite tv emisii. isto taka i jas imam sretnato deka ima blagorodnicko poteklo, deka vsusnost josip od kumrovec e sosema druga licnost. vistinskiot tito se skoluval na vrvni univerziteti zaedno so hitler. na internet ima podatoci i za toa kolku deca imal i so koi zeni. slucajno i na tv gledav dokumentarec za jovanka broz i nejziniot segasen zivot. i taa kazuvase interesni podatoci.
За сите љубители на ликот и делото на Ј.Б Тито ви препорачувам да ја гледате серијата која оди секој Петок во 20.00 на ХРТ1...може ќе дознаете нешто повеќе.
01.04.2010, 15:18
majka 79
836
ИЗВОРНА ПОРАКА: penelopa
За сите љубители на ликот и делото на Ј.Б Тито ви препорачувам да ја гледате серијата која оди секој Петок во 20.00 на ХРТ1...може ќе дознаете нешто повеќе.
fala penelopa, dosega go nemam nacekano bas sakam da go gledam
16.04.2010, 17:55
pacuvce
1289
Руското царско семејство...Интересна приказна со тажен крај...Семејството Романов...
16.04.2010, 18:00
ripce
2148
Јованка Орлеанка
16.04.2010, 18:06
Rossana
1239
Aleksandar Makedonski... Za nego mozam da zboruvam, da zboruvam, da slusam, da citam, da gledam, da pisuvam,i pak da ne mi e dovolno...
16.04.2010, 18:08
Rossana
1239
Aleksandriska biblioteka
16.04.2010, 18:59
Rossana
1239
Во Стоби откопана мермерна глава стара 2.000 години Непроценливо вреден пронајдок откопаа денес археолозите во Стоби. Оваа мермерна глава е исклесана во камен, стара околу 2.000 години ги возбуди сите кои работат на откопување во храмот во овој локалитет. Неа утрово ја пронајде археологот Јован Радњански кој се сомнева дека статуата е лик на првиот римски император Октавијан Август, а потекнува од првиот или вториот век.„Личи на рано римска, до хадријан се без брада, по хадријан се со брада. Овој е без брада и најверојатно е пред хадријан. Ова е еден од првите наоди внатре, додека не се ископа комплетно нема да се знае точно“, вели Јован Радњански, археолог.Главата е најверојатно дел од цела статуа, велат археолозите, откако ќе се исчисти ќе се знае точно за што се работи.„Јас уште не стигнав да ја видам, убаво скулптурата, очекуваме уште повеќе делови да излезат од неа, очекуваме барем за една недела да го расчистиме целото плодно ниво и да видиме за што се работи“ изјави Силвана Блажевска, директорка на национална установа „Стоби“.Освен главата археолозите денес открија и машко торзо од камен, храмот во Стоби почна да се откопува пред две години, Блажевска очекува уште пронајдоци кој ќе помогнат во расветлувањето на рано-римскиот период во Стоби
16.04.2010, 19:16
mami
8680
Руското царско семејство...Интересна приказна со тажен крај...Семејството Романов...
мојата омилена историја...филмот за последните години на семејството го имам гледано едно 10 пати...во москва си купив книга за животот на Распутин, ама еве се канам се да седнам и да ја прочитам убаво- на руски е па ке ми треба екстра концентрација :)
12.06.2010, 22:37
vezilka RR
4931
Царица Теодора, сопруга на цар Јустинијан..еден од највпечатливите женски ликови во историјата која извршила огрпмно влијание врз политичкиот живот во тоа време..но за жал за тоа никој не сака да зборува исто како и за сите истакнати женски ликови во историјата..Друг лик на кој му се восхитувам е Евридика Адаја, сопруга на македонскиот крал Филип III Аридеј Лудиот, која заради хендикепот на својот сопруг, на свои 16 години буквално го водела македонското кралство..се разбира за кратко, нидејќи и таа и кралот биле убиени од Олимпија..Потоа Марија Магдалена, но за неа ептен да нема скоро никакви податоци и сум се соочила со голем проблем во откривањето на нејзина личност и дело..постојат само некои не сигурни назнаки..Има и други историски ликови кои ми се интересни и сакам да читам за нив, но овие го издвојувам како најинтересни..
30.06.2010, 17:19
Martins mom
3342
Го сакам Хитлер !!!
30.06.2010, 17:28
Viktori
5329
Исус од Назарет
< Поракaта ја уредил виктори -- 30.6.2010 17:30:11 >
30.06.2010, 19:34
mama26
3977
ELVIS PRISLY. covekot prvpat izlegol po vesnik da kupuva i tolku pari mu dal sto ovoj nemal kusur pa sakal da mu ja dade trafikata .