cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

Личности од историјата

clock-img

29.03.2010, 10:37

clock-img

pacuvce

pencil-img

1289

Еве една тема,која е од пошироко значење,а мене многу ми е интересна...

Имате ли личност од историјата,поблиска или подалечна,за која сакате да читате,да дознаете повеќе за приватниот живот ,и се восхитувате...

Искрено,мене многу ме интересира се за животот и кариерата на Јосип Броз Тито...Како деца не учеа дека бил од сиромашно семејство,дека бил бравар,храбар партизан и успешен лидер...Но,се што сум прочитала во последниве години во врска со него ме носи во нов правец и ми го прикажува како контроверзна личност,голем љубовџија,страсен колекционер...

Која е Вашата омилена историска личност???user posted image

Love is in the air

clock-img

29.03.2010, 10:46

clock-img

tereza

pencil-img

784

Мене како историски личности ми оставиле впечаток Јована Орлеанска, Елена Тројанска и Клеопатра,баш за нив сакам да дознаам повеќе... 

clock-img

29.03.2010, 11:28

clock-img

majka 79

pencil-img

836

ИЗВОРНА ПОРАКА: pacuvce

Искрено,мене многу ме интересира се за животот и кариерата на Јосип Броз Тито...Како деца не учеа дека бил од сиромашно семејство,дека бил бравар,храбар партизан и успешен лидер...Но,се што сум прочитала во последниве години во врска со него ме носи во нов правец и ми го прикажува како контроверзна личност,голем љубовџија,страсен колекционер...

isto i mene me interesira zivotot na J.B.Tito, mnogu mi se interesni i dokumentarnite tv emisii.
isto taka i jas imam sretnato deka ima blagorodnicko poteklo, deka vsusnost josip od kumrovec e sosema druga licnost. vistinskiot tito se skoluval na vrvni univerziteti zaedno so hitler.
na internet ima podatoci i za toa kolku deca imal i so koi zeni.
slucajno i na tv gledav dokumentarec za jovanka broz i nejziniot segasen zivot.
i taa kazuvase interesni podatoci.

clock-img

30.03.2010, 10:57

clock-img

penelopa

pencil-img

3419

ИЗВОРНА ПОРАКА: majka 79

isto i mene me interesira zivotot na J.B.Tito, mnogu mi se interesni i dokumentarnite tv emisii.
isto taka i jas imam sretnato deka ima blagorodnicko poteklo, deka vsusnost josip od kumrovec e sosema druga licnost. vistinskiot tito se skoluval na vrvni univerziteti zaedno so hitler.
na internet ima podatoci i za toa kolku deca imal i so koi zeni.
slucajno i na tv gledav dokumentarec za jovanka broz i nejziniot segasen zivot.
i taa kazuvase interesni podatoci.

За сите љубители на ликот и делото на Ј.Б Тито ви препорачувам да ја гледате серијата која оди секој Петок во 20.00 на ХРТ1...може ќе дознаете нешто повеќе.

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

clock-img

01.04.2010, 15:18

clock-img

majka 79

pencil-img

836

ИЗВОРНА ПОРАКА: penelopa

За сите љубители на ликот и делото на Ј.Б Тито ви препорачувам да ја гледате серијата која оди секој Петок во 20.00 на ХРТ1...може ќе дознаете нешто повеќе.

fala penelopa, dosega go nemam nacekano bas sakam da go gledam

clock-img

16.04.2010, 17:55

clock-img

pacuvce

pencil-img

1289

Руското царско семејство...Интересна приказна со тажен крај...Семејството Романов...

Love is in the air

clock-img

16.04.2010, 18:00

clock-img

ripce

pencil-img

2148

Јованка Орлеанкаuser posted image

"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."

clock-img

16.04.2010, 18:06

clock-img

Rossana

pencil-img

1239

Aleksandar Makedonski... Za nego mozam da zboruvam, da zboruvam, da slusam, da citam, da gledam, da pisuvam,i pak da ne mi e dovolno...

clock-img

16.04.2010, 18:08

clock-img

Rossana

pencil-img

1239

user posted image

Aleksandriska biblioteka

clock-img

16.04.2010, 18:59

clock-img

Rossana

pencil-img

1239

Во Стоби откопана мермерна глава стара 2.000 години
Непроценливо вреден пронајдок откопаа денес археолозите во Стоби. Оваа мермерна глава е исклесана во камен, стара околу 2.000 години ги возбуди сите кои работат на откопување во храмот во овој локалитет. Неа утрово ја пронајде археологот Јован Радњански кој се сомнева дека статуата е лик на првиот римски император Октавијан Август, а потекнува од првиот или вториот век.„Личи на рано римска, до хадријан се без брада, по хадријан се со брада. Овој е без брада и најверојатно е пред хадријан. Ова е еден од првите наоди внатре, додека не се ископа комплетно нема да се знае точно“, вели Јован Радњански, археолог.Главата е најверојатно дел од цела статуа, велат археолозите, откако ќе се исчисти ќе се знае точно за што се работи.„Јас уште не стигнав да ја видам, убаво скулптурата, очекуваме уште повеќе делови да излезат од неа, очекуваме барем за една недела да го расчистиме целото плодно ниво и да видиме за што се работи“ изјави Силвана Блажевска, директорка на национална установа „Стоби“.Освен главата археолозите денес открија и машко торзо од камен, храмот во Стоби почна да се откопува пред две години, Блажевска очекува уште пронајдоци кој ќе помогнат во расветлувањето на рано-римскиот период во Стоби
user posted image  

clock-img

16.04.2010, 19:16

clock-img

mami

pencil-img

8680

Руското царско семејство...Интересна приказна со тажен крај...Семејството Романов...

мојата омилена историја...филмот за последните години на семејството го имам гледано едно 10 пати...во москва си купив книга за животот на Распутин, ама еве се канам се да седнам и да ја прочитам убаво- на руски е па ке ми треба екстра концентрација :)

clock-img

12.06.2010, 22:37

clock-img

vezilka RR

pencil-img

4931

Царица Теодора, сопруга на цар Јустинијан..еден од највпечатливите женски ликови во историјата која извршила огрпмно влијание врз политичкиот живот во тоа време..но за жал за тоа никој не сака да зборува исто како и за сите истакнати женски ликови во историјата..Друг лик на кој му се восхитувам е Евридика Адаја, сопруга на македонскиот крал Филип III Аридеј Лудиот, која заради хендикепот на својот сопруг, на свои 16 години буквално го водела македонското кралство..се разбира за кратко, нидејќи и таа и кралот биле убиени од Олимпија..Потоа Марија Магдалена, но за неа ептен да нема скоро никакви податоци и сум се соочила со голем проблем во откривањето на нејзина личност и дело..постојат само некои не сигурни назнаки..Има и други историски ликови кои ми се интересни и сакам да читам за нив, но овие го издвојувам како најинтересни..

clock-img

30.06.2010, 17:19

clock-img

Martins mom

pencil-img

3342

Го сакам Хитлер !!! 

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

clock-img

30.06.2010, 17:28

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

Исус од Назарет

user posted image

< Поракaта ја уредил виктори -- 30.6.2010 17:30:11 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

clock-img

30.06.2010, 19:34

clock-img

mama26

pencil-img

3977

ELVIS PRISLY.   covekot prvpat izlegol po vesnik da kupuva i tolku pari mu dal sto ovoj nemal kusur pa sakal da mu ja dade trafikatauser posted image user posted image user posted image user posted image .

Последни статии

article-img