ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР
Јас мислам дека родителот нема потполна доверба во своето дете и се доведува во таква ситуација... И јас многу пати сум помислила дека од пусти страв нема да имам мир кога моето дете ќе се осамостали... според мене, таа стега ја има секој родител и ја чувствува, е сега детето како личност колку ќе се избори да се ослободи од тие стеги, тука до сабајле може да се зборува. Познавам луѓе кои си ги оставиле своите деца да се научат на своите грешки и за ништо во нивниот младалачки живот не им се мешале... тоа би било во ред, но доколку има граница... фала богу, децата не скршнале од патот, меѓутоа, е во крајност. Стеги не мора да постојат, но таа родителска „контрола“ не завршува никогаш. И се додека родителот барем еднаш не го остави своето дете да размисли со својата глава, или го остави да донесе одлука по своја волја, ќе го осакати и ќе го направи зависно засекогаш, да бара одобрување за секој потег, оправдување за секоја постапка и ќе очекува критика, затоа што нели, родителот тотално ќе му ја уништи самодовербата...
П.С темава ме потсети на темана што ја отворив вчера, за самокритичност и самодоверба, што е поттикната од тие родителски стеги... Алелуја, се просветлив!
paaaaaa nikogas mene mi e prejak zbor, duri i za navodna kontrola i mislam deka pod obavezno sekoj roditel treba vo eden moment da prestane so kontrola i steganje
ke dadam primer na sveki moja, taa so svoite sinovi od 27 i 41 godina se odnesuva kako da se seuste mali deca i se obiduva na sekoj nacin da ima kontrola i da bide upatena vo nivnite zivoti so opravduvanje neli deka se grizi za niv roditel e
normalno toa ne i uspeva, edinstveno sto uspeva da predizvika e revolt kaj dvajcata vo momentot i razocaruvanje vo samata sebe si sto ne uspeala i sto mora povtorno da se obiduva
gledajki ja nea mene od strana neli, seto toa mi izgleda preterano i bezpotrebno
ednostavno i za nea i za niv bi bilo polesno da se pomiri deka se porasnati deka ne se veke deca i deka taa ne im e potrebna sega na ist nacin kako koga bile mali, bi si zastedila sebe si mnogu zaludno potroseni zivci a i niv bi gi postedela od postojani objasnuvanja ili odmavnuvanja so raka na nejzinite obidi za kontrola
kako roditeli morame da go prifatime ona sto e neminovno, rastenjeto osamostaluvanjeto i ne smeeme da ja izgubime doverbata vo sopstvenite deca zatoa sto ako toa ni se sluci togas verojatno nekade po pat sme ja izgubile doverbata vo nas samite i vo se sto sme vlozuvale dodeka sme gi vospituvale
i sekako se slozuvam deka postoi vrska so samokriticnosta, bidejki ako ja imame i neguvame taa vo golema mera ke ni pomogne vo patesestvieto sto ne ocekuva
vo sprotivno ke si ostaneme zaglaveni vo sopstvenite ubeduvanja i namesto nie da sme vospituvaci decata eden den nas ke ne prevospituvaat ako se izborat so nas, bidejki moze i koben da bide ishodot