cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

топ 10 намирници

clock-img

27.08.2009, 10:34

clock-img

mami

pencil-img

8680

еве 10 намирници кои се особено полезни за детето и се огромен извор на енергија и витамини
1. Банана- богата е со калиум и вит.Е и е одличен извор на енергија
2. Спанаќ- преполн со железо и основните антиоксиданти
3. Морков- од огромна важност е за растењето, за здрава кожа и заби. Полн е со вит. А
4. Риба- многу важен извор на есенцијалните омега- 3 масла
5. Млеко- ги има сите хранливи состојки кои му требаат на бебето за правилно да се развива
6. Кашкавал- одличен за здрави коски и заби
7. интегрален леб и житарици- содржи висок степен на влакна и јаглехидрати
8. Јајца- богати со протеини, витамини и железо
9.Месо- црвеното месо е голем извор на железо, богато е со протеини и цинк- што се основни материи за раст и јакнење на имунолошкиот систем
10. Киви- содржи два пати повеќе вит.Ц од портокалите и лимоните. Одличен извор на калиум, вит.Б, Е и разни минерали

clock-img

27.08.2009, 10:43

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Јас тука обавезно би ги додала гравот и леќата, како и јогуртот.

_____________________________

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

27.08.2009, 10:49

clock-img

mami

pencil-img

8680

па тогаш не би биле топ 10 туку 13 нелиuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
вака сега кога гледам мојон јаде дневно од овие по три четири сигурно, па и нее толку страшно што јас цело врме мислам дека детето ништо не јаде или слабо јаде..

clock-img

27.08.2009, 11:01

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Еј мами немој да бидеш толку ограничена како што ти е ограничен насловотuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Штом е така јас си го променив насловот, па секој нека додава по некоја намирница за која лично смета дека е топ да ја јаде секое дете.Ајде мамички ваше мислењеuser posted image user posted image

_____________________________

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

02.09.2009, 12:02

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

Храната што е препорачлива за во детското мени
Мешунки


user posted image



Мешункастите растенија се едноставен и практичен пакет од производи кои го балансираат шеќерот во крвта, а тоа значи дека го намалуваат ризикот детето да стане предебело. Мешункастите култури, исто така, се поврзуваат и со подолг животен век и со помал ризик од појава на тумори, дијабетис и други хронични болести. Ги исцрпевте сите идеи за подготвување на грашок и други мешункасти култури? Еве една нова. Грашокот посипете го со дробено или рендамно сирење, зачинете го со маслиново масло, со сол и бибер, замотајте го во палачинки и испечете го на 150 целзиусови степени.



Спанаќ 




user posted image


Спанаќот содржи висок процент од антиоксидансот лутеин кој ја чува кожата од оштетување и го подобрува имунитетот. Освен тоа, спанаќот има и големи количевства на витамин К и магнезиум, елемент кој е неопходен за здрави коски. Идеја за ручек: помешајте го варениот спанаќ со сос од домати и целата смеса прелијте ја преку тесто за пица. А може и да исечете млад спанаќ на ленти, да го помешате со исецкани јаболки, моркови и макало од јогурт и мед.



Ореви


user posted image




Една шака ореви содржи 2,6 грама омега 3 маснио киселини, кои се клучни за развој на мозокот, за подобрување на функцијата на имунолошкиот систем и кардиоваскуларното здравје. Оревите содржат и високо количевство мелатонин кој на децата им помага да имаат квалитетен сон и штити од појава на рак. Една згодна идеја за ужина: измелите ореви, семенки од лен и грозје и помечајте со изрендано црно чоколадо.



Боровинки 


user posted image




Боровинките имаат висока содржина на антиоксидансот полифенол кој го чува здравјето на крвните садови и ги намалуваат воспалителните процеси. Притоа, полифенолот е клучен за одржување на здравјето на мозокот. Како и сите бобинкасти овошки, и боровниците го спречуваат развојот на тумори. Идеја за ужина: направете шејк од боровинка, јогурт и сурутка. Смесата замрзнете ја во помали садови – децата ќе уживаат во здравиот и природен сладолед.


clock-img

02.09.2009, 12:03

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

Лековитите својства на медотuser posted image


Медот ја подобрува работата на сите органи, ја поттикнува умната и физичката активност, го зголемува имунитетот и му дава сила на целиот организам, бргу и потполно се апсорбира. Ја подобрува отпорноста на организмот за инфекции и зарази затоа што има антисептичко делување. Хигроскопот ја врзува и отстранува непотребната вода од организмот. Одличен е против кивавица, настинки и суво кашлање.

Ја подобрува апсорпцијата на лековите и ги прави поделотворни а го заштитува организмот од штетните остатоци на истите. Исто така има позитивно влијание на отстранувањето на забните наслаги.

Во зависност од нектарот од кој се добива има разни видови мед, кои се разликуваат по бојата, составот, вкусот и мирисот. Така потемниот мед е побогат со минерали од посветлиот.

clock-img

02.09.2009, 12:08

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

 user posted image

Објавено: 2009-06-12


Брокулата е многу богата со сложени фитохемикалии, а содржи и калциум и магнезиум, а од витамините, ги содржи витамините од Б групата, особено витаминот Б9, а витаминот Ц го има во иста количина, како и кај јужното овошје и пиперката. Заради тоа брокулата, е голем извор на растителни влакна, неопходни за дигестивниот трак.

Брокулата се покажува како лековит зеленчук, ги ублажува кардиоваскуларните болести, и ја одржува еластичноста на крвните садови. И во случаите на очните болести, брокулите покажуваат одлично лековито својство. Заради огромното количества хранливи материи, и витаминот Ц, брокулата го јакне нашиот имунолошки систем, и му помага на организмот, да се заштити од грип, и од вирусни инфекции.

Витаминот Б9 кој во голема количина го содржи брокулата, помага во случај на анемија, а заради моќните антиоксидансни својства, редоното консумирање на овој зеленчук, ги ублажува тегобиите, при паркинсовата болест.

clock-img

02.09.2009, 12:10

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

ova dorabotka na podatoci........se nadevam korisni
user posted image

Објавено: 2009-06-07


Хранливите состојќи во јогуртот настануваат во процесот на ферментација на млекото. Под дејство на микроорганизмите се зголемува нивото на млечна киселина, а умерено се намалува количината на лактоза. Ова го објаснува фактот дека луѓето кои имаат проблеми со дигестија на млекото, многу полесно го поднесуваат јогутот. Во создавањето на јогуртот учествуваат две главни бактерии:
- Lactobacillus bulgaricus
- Streptococcus thermophilus

Ена од предностите на јогуртот е што помага во борбата против малигните тумори. Истражувањата на Американскиот институт за рак, покажуваат дека кај луѓето кои секој ден пијат јогурт, стапката на заболеност од тумори е меѓу најниските.

Рускиот хемичар Борис Метчинов во 1898 год. ја доби Нобеловата награда за откритието дека луѓето кои пијат јогурт живеат подолго. Причината за позитивното влијание на јогуртот, е корисно дејство на бактериските култури врз желудникот и цревната флора. Постојат докази дека токму тука лежи еден од важните фактори за долговечност.

clock-img

02.09.2009, 12:14

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

Леќаuser posted image

Објавено: 2009-06-10


Леќата е позната како многу вреден енергетски продукт. Во 100 грама леќа содржи 338 калории, изобилува со витамин Б, и големо количество јаглено хидрати. Леќата не содржи ни заситене маснотии, а не содржи ни штетен холестерол.

Леќата спаѓа во групата на мешункасти растенија, а заради богатството од протеини, за леќата се вели дека е замена за месо.

Исто така таа е богат извор на витаминот Б6, фосфор, магнезиум, железо и цинк.

Високата содржина на витаминот Б6, ја прави леќата поволно да делува на нервниот систем, а со голема содржина на железото исто така ја прави леќата, да биде корисна во спречувањето на слабокрвност.

Последни статии

article-img