1 - 12 рецепти од 82 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 7 |
Карамелизирано медено свинско месо >
Сосотојки:
2,5 кг цело парче чадена шунка
? чаша каранфилче
? чаша сируп од темен пченка
2 чаши мед
2/3 чаша путер
Упатства:
Загрејте ја рерната на 170 степени. Направете засеци по целата должина на парчето шунка, па истото повторете го и од другата страна за да добиете ромбоидна форма. Ставете го целото каранфилче во процепите за да му дадете вкус на месото.
Загрејте ги сирупот од пченка, медот и путерот на пареа. Мешајте додека целосно не се измеша. Откако путерот целосно ќе се стопи, тргнете го од оган. Посипете го месото со сосот за глазура. Се става во рерна да се пече околу 1 час. Месото вадете го на секои 10-15 минути за повторно да го прелиете со сосот.
Во последните 4-5 минути од печењето зголемете ја температурата за уште подобро да се карамелизира. Оставете го месото да одмори малку пред да го послужите. Отстранете ги каранфилчињата.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Кисела зелка со сланина и кромид >
Сосотојки:
400 гр кисела зелка
350 гр чадена сланина
1 голема главица кромид
2 ловорови листови
црн пипер
Упатства:
Сланината исечкајте ја на ленти или парчиња и лесно испржете ја во добро загреана маст (само неколку капки). Кога ќе поруменат, додадете го исечканиот кромид. Откако ќе омекне се додаваат сечканата кисела зелка, црниот пипер и ловоровиот лист.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашна паштета со коњак, кромид и павлака >
Сосотојки:
40 гр путер
1 лажиче сенф
? главица црвен кромид, сецкан
2 чешниња лук, притиснати
450 гр пилешки џигери, исчистени и исечени
2 супени лажици коњак или ракија
1 лажиче сок од лимон
40 мл крем за готвење
2 супени лажици свеж магдонос, сечкан
Сол и бибер по вкус
Упатства:
Растопете го путерот во тава на средна топлина. Додадете ги сенфот, кромидот и лукот. Гответе, мешајќи, околу 5 минути, додека не омекне. Додадете го црниот дроб и пржете додека не порумени, но сепак да имате розев центар. Додадете ги коњакот/ракијата, павлаката, магдоносот и зачинете со зачините. Добро измешајте и тргнете го од оган. Почекајте неколку минути и измешајте со блендер.
Префрлете се во соодветен сад. Затворете со капак. Пред сервирање ставете го во фрижидер најмалку 2 часа.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети патлиџани со пилешко и киноа >
Сосотојки:
3 патлиџани со средна големина, исечени на половина по должина
200 гр пилешко
? с.л. сол
3 лажици маслиново масло
1 црвен кромид исечкан на коцки
4 чешниња лук, мелени
4 средни домати, исечени на коцки
3 лажици доматно пире
ким
? лажичка црвена црвена пиперка
1 чаша киноа
копар за попрскување
Упатства:
Исечете го пилешкото и пржете го. Загрејте ја рерната на 200 степени. Издлабете ја внатрешноста на патлиџаните и исечете го нивното месо на коцки. Посипете со сол, како и самите модри патлиџани.
Додадете кромид, лук, модар патлиџан и домати во тавата со пилешко. Гответе околу 10 минути, мешајќи.
Додадете доматно пире, ким и црвен пипер. Мешајте додека не се рамномерно зачинети сите состојки. Тргнете од оган.
Варете ја киноата во топла вода неколку минути.
Пополнете ги модрите патлиџани со смесата и печете во загреана рерна околу 30 минути. Украсете со копар и уживајте!
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Миниролнички со колбаси и лиснато тесто >
Сосотојки:
55 гр маст
55 гр путер
Брашно 220 гр
250 гр колбаси
Млеко
Вода
Упатства:
Ставете маст и путер (и двете омекнати на собна температура) во сад. Брашното ставете го одозгора и започнете со месење со рацете. Додадете малку вода за да направите тесто и продолжете со месење додека не се измешаат добро сите состојки. Завиткајте го тестото со пластична фолија и ставете го во фрижидер половина час.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подмачкајте плех за печење.
Поделете го тестото на 3 парчиња. Покријте ја површината за месење со брашно. Расукајте го секое парче тесто така што е долго околу 30 см. Отстранете ја содржината на колбасите со стискање на меленото месо од нив. Исто така, поделете го на три дела. Обликувајте го секое парче во издолжена форма и ставете го на едниот крај од секој лист тесто. Намачкајте со малку свежо млеко. Расукајте го секој лист тесто во ролна.
Исечете го тестото на мали парчиња. Подмачкајте го секое повторно со малку млеко одозгора. Печете во загреана рерна додека не поруменат или околу 30 - 40 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешки батаци во маринада од матеница >
Сосотојки:
6 пилешки батаци
За маринадата:
1 чаша матеница
1 лажица маслиново масло
5 мелени чешниња лук
неколку гранчиња магдонос, сецкани
сол и бибер по вкус
Упатства:
Сите состојки за маринадата се комбинираат и се мешаат многу добро. Батаците може да се маринираат во сад. Прелијте ги со маринада, покријте го садот со свежа фолија и ставете го во фрижидер најмалку 12 часа, по можност 24 часа. Потоа истурете во соодветен сад за печење со маринадата. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути или додека не завршите. Послужете со гарнир по ваш избор.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Кинески пилешки топчиња >
Сосотојки:
100 гр брашно
1 лажичка прашок за пециво
1 прстофат сол
1 лажичка масло
125 мл вода
Масло за пржење во длабока тава
За пилешко:
5 лажици пченкарно брашно
бел или црн бибер
4 парчиња пилешки гради исечени на коцки
Упатства:
Измешајте го брашното со прашокот за пециво и солта. Додадете масло и вода, мешајќи постојано, додека не се изедначи. Конзистентноста треба да биде кремаста. Доколку е потребно, додадете повеќе вода. Оставете ја смесата да одмори 30 минути.
Загрејте го маслото за пржење на висока температура. Во посебен голем сад измешајте го пченкарното брашно со пиперката. Превртете ги коцките пилешко во неа, така што добро се лепат насекаде. Потоа потопете ги во крем смесата и ставете ги во тавата да се пржат околу 5-6 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен клуб сендвич со сланина и пилешко >
Сосотојки:
2 парчиња сланина
3 парчиња тост леб
3 лажици мајонез
2 листови зелена салата
30 гр пилешко месо, рендано
2 парчиња домати
2 парчиња кашкавал по ваш избор
Упатства:
Испечете го лебот. Ако е можно, исечете го на триаголници. Загрејте малку маснотии во тава на висока топлина и пржете ја сланината од сите страни. Исцедете на хартија. Намачкајте мајонез на парчињата леб. Наредете ја зелената салата на едно парче. Покријте го со рендано месо, парче домат и парче кашкавал.
Повторете се на второто парче, кое ќе го поставите на првото. Конечно, третото парче служи како капак за сендвичот. Се мачка и со остатокот од мајонезот.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Овчарска пита со јагнешко месо, печурки и моркови >
Сосотојки:
4-5 големи компири
500 гр мелено јагнешко
1 кромид, сецкан
12 печурки, сецкани
2 моркови, исечени на парчиња
1 коцка јагнешка супа
1 лажица Ворчестер сос
400 гр бел грав, варен
400 гр сецкани домати
3 лажици соја сос
1 лажица путер
60 мл свежо млеко
Упатства:
Исчистете ги компирите и исечете ги на парчиња. Ставете ги да се варат во солена вода. Откако ќе се сварат исцедете ги. Во тава на средна температура, пржете го јагнешкото месо со кромид, моркови и печурки. Мешајте постојано. Додадете Ворчестер и соја сос. Откако месото ќе зарумени, тргнете го од оган. Ставете го на дното на плех за печење. Додадете грав, супа (смачкана) и домати. Мешајте.
Печете во загреана рерна на 220 степени додека компирот не се излади или околу 20 минути. Откако компирот се олади, исцедете го, додадете путер и млеко и пире додека не се изедначи.
Извадете го јагнешкото месо и зеленчукот од рерната. Покријте со пире од компири. Вратете го во рерна уште 15 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Свински котлети со сладок и кисел сос >
Сосотојки:
6 парчиња свинско котлети без коски
4 лажици кафеав шеќер
1 лажичка ѓумбир во прав
125 мл соја сос
4 лажици кечап
2 чешниња лук, притиснат
Сол и бибер по вкус
Упатства:
Ставете ги котлетите во садот на мултивар. Измешајте ги сите други состојки, добро измешајте. Истурете ги со свинско месо. Варете на бавна програма за готвење 6 часа.
Време потребно за подготовка: 420 минути
<< Сокриј го рецептот
Турска лепиња полнета со месо и зеленчук >
Сосотојки:
500 гр брашно
160 мл вода
160 мл млеко
3 лажички сув квасец
1 лажичка шеќер
2 лажички сол
Полнење
1,5 кг месо по ваш избор (телешко, пилешко, јагнешко)
Упатства:
Прво, замесете тесто. Оставете го тестото да стаса на топлина, додека го печете месото од сите страни во подлабока тава. Покријте и додадете малку вода колку што е потребно за да зоврие (времето на вриење зависи од видот на месото). Кога месото е речиси на половина, додадете зеленчук по ваш избор и зачини.
3
Покријте, мешајќи повремено, додајте течности и продолжете додека не завршите.
4
Добиеното топче тесто поделете го на два дела, едниот треба да биде малку поголем, на пример 60% од тестото треба да биде во долната кора, која треба да биде малку подебела во однос на „капакот“.
5
превртете се на набрашнета површина и ставете ги во плех каде што имате намера да печете. Наредете го месото и зеленчукот на тестото, но внимавајте рабовите на тестото да ги оставите слободни на околу 2 см од крајот.
7
Рабовите каде што се составуваат горното и долното тесто треба се добро склопени, така што тестото да не се разделува за време на печењето.
8
Одозгора можете да го премачкате со жолчка или масло и да посипете со сусам или лен
9
печете на 180 С во загреана рерна додека не се добие прекрасна боја на лепињата. Ви требаат околу 40 минути.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешко полнето со сенф, моцарела и чедар >
Сосотојки:
125 гр топчеста моцарела, распарчена на мали парчиња
50 гр јак чедар, рендан
1 супена лажица сенф
4 филети од пилешки гради без коски
8 ленти пушена сланина
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200С. Измешајте ги сирењата и сенфот заедно. Исечете шлиц на страната на секое парче пилешки гради, а потоа пополнете со мешавина од сенфот и сирењата. Завиткајте го секое полнето парче пилешки гради со 2 ленти сланина - не премногу цврсто, но доволно за да го држите пилето заедно. Зачинете, ставете го на плех за печење и печете 20-25 мин.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот