1 - 12 рецепти од 21 | Страница: | | 1 | 2 |
Кифли >
Сосотојки:
1 килограм брашно
3 жолчки
2 јајца
2 филџани зејтин
2 мали лажички шеќер
1 мало лажиче сол
500 грама млеко
1 квасец
250 грама маргарин
Упатства:
Квасецот го ставаме во подлабок сад му ставаме малку млако млеко и брашно го промешуваме и го оставаме да стаса. Брашното го ставаме во подлабок сад и кога е стасан квасецот го додаваме во брашното, во брашнот ги ставаме и другите намирници (јајцата, зејтинот, шеќерот ) и убаво го замесуваме тестото. Го оставаме да стаса 30 минути потоа тестото го ставаме на работна маса и од него вадиме 15 до 20 топчиња. Секое топче го расукуваме во мала коричка и ја мачкаме со маргарин само најгорната не ја мачкаме. Откако сме ги намачкале расукуваме голема кора, кората ја сечеме на триаголници и правиме кифли така што ги виткаме од поширокиот кон потесниот крај. Кифлите ги редиме во тепсија која предходно сме ја премачкале со зејтин или маргарин. Врз кифлите премачкуваме жолчка ставаме сусам и мало парче маргарин. Подготвените кифли ги ставаме во загреана рерна да се печат 15 до 20 минути. Кога се готови ги вадиме и ги оставаме да се изладат.
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Канапеи - коктел сендвичи >
Сосотојки:
- 2 пак. бел леб од Жито Лукс (во форма на коцка)
- 300 гр. пушено пилешко филе
- 300 гр. кашкавал
- маргарин
Упатства:
На машина за сечење месо се сечи пилешкото филе и кашкавалот. Се земаат три парчиња леб. Првото парче се мачка со маргарин од едната страна, над него се ставаат парчиња пушено месо, се става второто парче леб (намачкано од двете страни со маргарин), над него се ставаат парчиња кашкавал. Се става и последнот парче леб, намачкано само од едната страна со маргарин. Одозгора се става пилешко месо. Секој сендвич се сечи на осум делови (половина, четвртина, осмина).
Брзо, лесно и вкусно!
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Пица лепчиња >
Сосотојки:
1 леб (ладен)
2 јајца
150 гр шунка
150 гр кашкавал
1 лажичка сенф
кечап
маргарин
Упатства:
Исечете го лебот на парчиња и наредете го лепчињата во плех премачкан со маргарин. Изматете две јајца и во нив додајте ја изренданата шунка и лажичка сенф. Лепчињата премачкајте ги прво со кечап, па со смесата од јајца. По желба може да ставите некоја печурка и одозгора ставете рендан кашкавал. Печете во загреана рерна на 250 степени, 10-тина минути.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Брускети на поинаков начин >
Сосотојки:
сецкано печено месо
листови зелена салата
сецкана сланина или шунка
варено јајце
сенф
мајонез
сол
бибер
брускети или двопек
Упатства:
Месото, сланината и јајцето се сечкаат, се додаваат сенфот, мајонезт и зачините. Сето се меша и се става на двопекот или брускетите, на кои претходно сме ставиле вивчиња зелена салата.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнет леб >
Сосотојки:
# Тесто:
# 350 г брашно
# 100 мл млеко
# 100 мл вода
# 30 г путер
# 1 кесичка сув квасец
# 2 лажички сол
# 1 лажичка шеќер
# За полнење:
# 1 јајце
# 200 г салама
# 100 г кашкавал
# За мачкање:
# 1 јајце
Упатства:
Тесто; квасецот ставете го да стасува со шеќерот, 1 лажичка брашно и водата. Во голем сад ставете го брашното, стасаниот квасец и останатите состојки па замесете меко и мазно тесто. Расукајте го во правоаголник со дебелина од 1 см. Намачкајте со изматеното јајце и нафрлајте ги ситно сечканата салама и кашкавал. Тестото исечете го на три ленти, почетокот оставете го цел и сплетете плетенка која ќе ја префрлите во правоаголен долг калап за печење колачи (25 х 10 см). Оставете го лебот да стасува. Рерната загрејте ја на 190 степени, а лебот намачкајте го со изматеното јајце. Печете 30 до 35 минути. Сервирајте топло.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Пирошки од стар леб >
Сосотојки:
# 500 г стоен леб
# 100 г кашкавал
# 100 г сувомесен производ
# 100 г лебни трошки
# 1 морков
# 3 кисели краставички
# 1 јајце
# зачини по вкус
# Плус:
# 150 г брашно
# 2 јајца
# лебни трошки
# маслo
Упатства:
Лебот натопете го во вода, потоа исцедете од одвишната течност и изронете. Кашкавалот изрендајте на крупно, краставичките и сувомесното ситно исечкајте ги, како и исчистениот морков, додајте јајце и лебни трошки. Убаво измесете, зачинете по вкус и измесете компактна смеса. Од подготвената смеса обликувајте пирошки. Валкајте ги во брашно, потоа во изматено јајце и на крај во лебни трошки па пржете во загреано масло додека не поцрвенат од сите страни. Послужете ги топли.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Солени стапчиња >
Сосотојки:
# 370 г урда или младо сирење
# 250 г маргарин
# 1 до 2 јајца
# 400 г брашно
# 1 кесичка прашок за печиво
# сол
# сусам или ким
Упатства:
Изматете го маргаринот, додајте го исцеденото и иситнето сирење и заедно малку матете. Додајте ги сите останати состојки и направете тесто. На работна површина наросена со брашно расукајте го тестото, намачкајте со изматеното јајце и наросете со сусам или ким. Исечете стапчиња и наредете ги во тава покриена со мрсна хартија. Рерната загрејте ја на 180 степени и испечете ги стапчињата. Наместо стапчиња можете да сечете, со разни модли, други облици.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Крутони (домашни кубети) >
Сосотојки:
- стар леб
- 1-2 лажици путер
- зачини (по желба)
Упатства:
Исечкајте го лебот на коцки. Битно е лебот да биде стар. Стопете го путерот во тава, додајте го лебот измешајте за да го впие путерот и распоредете ги во плех за печење така што да не се преклопуваат. Кога ќе поруменат од едната страна завртете ги од другата страна. Кога ќе добијат убав азлатна боја извадете ги од рерна и оставете ги да се изладат. Доколку сакате во пржењето може да додадете вегета или лук во прав.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита од стар леб >
Сосотојки:
700 г стар леб
500 мл млеко
200 г шунка
150 г сирење
2 јајца
малку масло за готвење
Упатства:
1.Лебот исечете го на коцки. Ставете го во подлабок сад. Одозгора налијте млако млеко. Оставете го лебот 10 минути убаво да впие од млекото и да омекне.
2.Изрендајте сирење, исечкајте шунка и заедно со две јајце ставете ги во смесата од леб и јајца. Убаво измесете. (по желба можете да посолите)
3.Тавчето за печење добро премачкајте го со масло. Истурете ја смесата и печете на 200 степени околу 40 минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Запечени сендвичи од рерна >
Сосотојки:
тенки парчиња леб
200 гр шунка
листови кашкавал
100 гр чадени колбаси
100 гр намаз од сирење
200 мл млеко
2 јајца
100 гр кисела павлака
кечап
Упатства:
Секое парче леб намачкајте го со намаз од сирење, преку додајте листови шунка или некоја салама, додајте кашавал и кечап и така редете едно преку друго додека не го потрошите материјалот.
Префрлете во плех обложен со хартија за печење. Разматете јајца, додајте павлака и млеко и со тоа прелијте ги сендвичите.
Можете да нарендате кашкавал преку. Печете на 210 степени околу 35 минути.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Јајце во пита >
Сосотојки:
* Тесто:
* 300 г брашно
* 125 г маргарин
* 1 јајце
* сол
* по потреба вода
* Фил:
* 400 г мелено свинско месо
* 4 кришки чадена сланина
* 1 јајце
* 2 лажици лебни трошки
* сол, црн пипер
* каенски пипер
* варени јајца
Упатства:
Тесто: брашното и омекнатиот маргарин изронете ги, да добиете трошки и поврзете со јајцето, малку сол и вода по потреба, да добиете меко и мазно тесто. Обликувајте во топка, завиткајте во прозирна фолија и префрлете половина час во фрижидер. Фил: сланината исечкајте ја на ситни коцки и пржете на средна температура. Додајте го меленото месо, пржете (месото да ја промени бојата) и тргнете го садот на страна. Во ладното месо додајте зачини по вкус, сол, црн пипер, каенски пипер, лебни трошки да добиете лесна и мека смеса. Извадете го тестото од фрижидер и расукајте на дебелина од ? см. Со поголем округол калап сечете кругови и ставајте во длабоки калапи за тортички. Во секој калап ставете фил, втиснете излупено тврдо варено јајце, повторно фил, израмнете. Покријте со круг тесто. Сите пити намачкајте ги со изматено јајце. Рерната загрејте ја на 180 степени и испечете ги питите.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Банана леб >
Сосотојки:
2-3 зрели банани
2 јајца
50 гр кафеав шеќер
ванилин шеќер
120 гр стопен путер
90 мл млеко
250 гр брашно
1/2 пакетче прашак за пециво
1/2 лажичка сода бикарбона
Прстофат сол
Упатства:
Ги блендираме бананите со вилушка, додаваме јајца, шеќер, путер и млеко и мешаме до хомогена смеса.
Во друг сад ги ставаме брашното, прашокот за пециво, содата и солта па ја додаваме и смесата со банани и промешуваме.
Смесата се истура на тавче обложено со хартија за печење и се печи 50 минути на 180 степени.
Слободно правете варијации на основниот рецепт. Некогаш комбинација од бело и интегрално брашно, некогаш само интегрално ( тогаш доволно е 180 грама), некогаш пола од бадеми /лешници/кокос, некогаш целосно од јатки.
Млекото може да е растително или јогурт/кисело млеко.
Шеќерот бел/мед/стевиа...
Може да се додаде зрнесто овошје, цимет, мускатно оревче,какао,чоколадо...
Каква и комбинација да направите,уживањето е загарантирано - и при готвење и при дегустација.
Follow me_mother_of_three on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот