1 - 12 рецепти од 60 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 5 |
Тост со Mama`s ајвар >
Сосотојки:
лепчиња за тост
ајвар
салата по желба
Упатства:
Испечете на тостер лепчиња. Ставете салата по Ваша желба и Мама`s ајвар.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Палента со сирење >
Сосотојки:
* 300 г палента
* 1 лажичка сол
* 400 г меко фета сирење
* 4 супени лажици путер
* 1,2 л вода
Упатства:
Ставете ја палентата во зовриена солена вода и повремено мешајте 10 минути.
Варената палента ставете ја на една чинија. Стопете го путерот.
Фета сирењето издробете го и промешајте го во стопениот во путер па додадете го во палентата и се заедно промешајте.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Виенско топло чоколадо >
Сосотојки:
* 125 г чоколадо со 70% какао маса
* 500 мл минерална вода
* 50 г шеќер во прав
* 25 г какао
За шлаг:
* 150 мл хопла (може и шлаг)
* една лажица шеќер во прав
* какао за декорација
Упатства:
Чоколадото исечкајте го ситно. Во тенџерче ставете ги минералната вода и шеќерот да се загреат. Шеќерот треба да се стопи, но водата никако не смее да зоврие. Додајте го какаото и мешајте додека да зоврие сe. Малку по малку ставајте го чоколадото и почекајте да се стопи. Сето ова правете го на средна температура. Тргнете го тенџерето од оган. Изматете ја хоплата (шлагот) со шеќерот. Кога хоплата ќе биде цврста, тогаш значи дека е готова. Ставете го чоколадото во стаклени чаши. Од горе ставете од шлагот и попрскајте го какао.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Газпачо >
Сосотојки:
- 1 кг црвени домати
- 2 зелени пиперки
- 1 крставица
- 1-2 чешниња лук
- 150 грама лебни трошки
- 6 – 7 супени лажици маслиново масло
- 1-2 супени лажици оцет
- 1/3 литар вода
- Сол
Упатства:
За подготовка на Газпачо, прво потопете ги лебните трошки во вода, измијте ги и исечете ги доматите, пиперките и краставицата. Во миксер ситно исечкајте ги лукот, пиперките и краставицата, додајте ги исцедените трошки и доматите за да се добие убава смеса. Откако ќе се добие хомогена смеса, додајте го маслото и оцетот, потоа процедете низ цедалката и додајте го остатокот од водата. Фрлете ги само семките од краставиците и од доматите. Посолете и ставете го газпачото во ладилник.
Препорака:
Газпачото може да се сервира и со лед, доколку не се стави во ладилник.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Топено сирење >
Сосотојки:
400 гр фета сирење
250 гр чадена сланина
400 гр млечен кашкавал
5 лажици доматно пире
5 лажици благо млеко
малку буковец
Упатства:
За добро топено сирење потребна е само добра температура на печење и добро одбрани сирења.
Најпрво релната се вклучува на најсилна температура и додека се загрева се почнува со редење на сирењето. Најдобро е кога се топи во земјен сад, а може и во малечки за секого поединечно.
Најдолу се става фета сирењето. Со виљушка убаво се распределува по целото дно на тавата. Врз него се става 5 лажици благо млеко и 5 лажици доматно пире (или домашна салца, домата). Над нив се реди сланината претходно исечена на коцки и пропржена на малку масло. И врз неа доаѓа рендан кашкавал. Убаво е кашкавалот да е ајдамер или по ваш избор мешан млечен кашкавал. Врз кашкавалот се посолува букова сол и се става на печење. Се пече 15-тина мин и потоа се вклучува опција на релната печење со вентилатор. Се пече уште 5 мин за да се добие златно жолта коричка. Се служи топло со варено вино, топло лепче или фурнаринки.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Пингвини од маслинки >
Сосотојки:
Црни маслинки без коска (поголеми и помали)
Крем сир
Морков исечкан на парчиња
Зелени делови од млад кромид или целер
Чечкалици
Упатства:
За почеток одделете мали и големи маслинки. Малите маслинки ќе ви послужат за главата, а големите за телото.
Големите маслинки наполнете ги со крем сир и расечете ги вертикално за да се гледа сирењето.
На круговите морков исечете им еден триаголник кој ќе ви послужи како нос на пингвините.
Отсечениот дек од морковот ставете го напред, а над нег ставете ја големата маслинка. Над големата маслинка ставете ја малата, на која претходно сте и ставиле нос.Околу вратот на пингвинот заврзете зелено стапче од млад кромид или целер кој ќе претставува шал.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Карамел крем >
Сосотојки:
шеќер - 200 гр
павлака - 200 мл
масло - 30 гр
ванила - 3 пакетчиња
сол - 1 прстофат
Упатства:
Во длабок сад со дебело дно загрејте го шеќерот додека не се формира карамел. Ставете ја павлаката и оставете ја да зоврие.
Додадете ванила, масло и сол. Гответе го кремот на тивок оган додека не се добие хомогена и мазна смеса.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Качамак >
Сосотојки:
3 грста пченкарно брашно
2 лажици масло
jorypт
сол
Упатства:
Зовријте вода во длабок сад oд два литра, пoсолете ја и дoдајте 1-2 лажици маслo. Сo дршка oд лажица измерете кoлку вода имате, па според тoа ставете толку грста пченкарно брашно. Кoга ќе зoврие водата, внимателнo ставете гo брашнотo врз водата и на крај со дршка од дрвена лажица направете дупки на две-три места. Оставете го бакарданот да врие подолго време на тивок oган. Кoга вoдата ќе изврие наполу, иставете гo бакарданoт од oгнот, измешајте го добрo со дрвена лажица и пoпарете го со врелo масло. Извадете гo во чинија и посипете го со oвчо сирење.
Служете го со јoryрт.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Пржени тркалца од кромид >
Сосотојки:
1 1/4 сенаменско брашно
1 лажиче пециво
1 лажиче сол
1 јајце
1 шолја млеко
2 главици кромид, исечени на кругови
лебни трошки
1 шолја корнфлекс (по желба)
масло за пржење
Упатства:
Во тенџере за пржење ставете поголемо количество масло да се загрее на средна температура. Во мал сад настрана, измешајте ги брашното, солта и пецивото. Во друг сад настрана помешајте ги јајцето и млекото и смесата претурете ја во брашното. Во просецор измешајте ги лебните трошки и корнфлексот. Тркалцата од кромид натопете ги прво подготвената смеса од брашно и јајцатa, а потоа обложете ги во смесата од лебни трошки и корнфлекс. Пржете ги на многу добро загреано масло додека не поруменат од двете страни.
Многу е важно тенџерето во кое ќе ги пржите тркалцата да не го натрупате со многу тркалца кромид, туку ставете онолку колку што собира тенџерето. Ако ставите многу тркалца кромид, температурата на маслото ќе опадне.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Сендвич со цвекло, печурки и спанаќ >
Сосотојки:
2 кришки леб
120 гр сирење
2 лажици путер
2 лажици обарен спанаќ
2 лажици свежи печурки, пржени
2 лажици цвекло од тегла
Упатства:
Спанаќот обарете го во врела и солена вода, додека да омекне. Печурките исечкајте ги и на малку путер испржете ги со зачини. Цвеклото исечкајте го на помали коцки и ставете го во сирењето. Преклопете го сендвичот со другото парче леб. Во тавче за пржење ставете малку путер на ниска температура да се растопи. На растопениот путер ставете го сендвичот да се запече убаво од двете страни. Треба да биде со нежна златна боја, не препржен или препечен. Пред сервирање, исечете го на четвртинки и така топол сервирајте го.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети печурки >
Сосотојки:
500 грама свежи шампињони
250 грама свински врат или сланина
200 грама кашкавал
200 грама бело кравјо сирење
соја сос
масло, сол
Упатства:
1.Печурките се чистат со влажна крпа и им се вадат дршките.
2. Сланината и сирењето се сечкаат на многу ситни коцки а кашкавалот на малку поголеми. Сирењето може и да се згмечи со виљушка.
3.Во отворот од печурките прво ставаме малку сол, па ги полниме со сланина и сирење. Одозгора им ставаме по едно кашкавалче.
4.Се ставаат по плех намачкан со масло и се печат во загреана рерна на 220 степени околу 15 минути.
5.Дршките од печурките ситно ги сечкаме и ги пржиме со остатокот од сирењето и сланината.Им додаваме едно лажиче соја сос.
Ова се служи како прилог со печурките.
Многу едноставен и вкусен рецепт.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Еџе - арапски вегетаријански плескавици >
Сосотојки:
10-15 млади кромитчиња сосе зелениот дел
3 јајца
половина китка магдонос
три големи лажици брашно
една лажица масло за говење
по желба се додава и ситно сечкан копар и рузмарин, а може и малку сечкано лукче.
Упатства:
Кромидот се сечка поситно, се додаваат трите јајца, брашното, магдоносот и маслото за готвење, копарот, рузмаринот и лукчето. Смесата убаво се замешува, а по потреба се додава уште малку брашно. Во тава се загрева масло за готвење, па откако ќе се загрее убаво со лажица се става малку од смесата и ептен малку се стиска озгора за да се формира плескавица. Се пржи по 1-2 минути од двете страни и се служи со павлака или сирење.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот