|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Редовни лекарски контроли
26.10.2010 9:12:25   
Felly RR
Дали редовно ги носите вашите деца на контрола кај вашиот педијатар? Дали тоа го правите секој месец, или пак почесто/поретко? Што проверува педијатарот на тие контроли? Дали ви дава совети во врска со исхраната?

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Редовни лекарски контроли
26.10.2010 9:15:37   
Felly RR
Ние досега тоа го правевме секој месец, но сега уште не сум ја однесла (пред некој ден наполни 10 месеци) и не ми се носи зошто знам дека кога ќе појдеме амбулантата ќе биде преполна со настинати дечиња, и ќе треба д ачекаме 2 саати. А моево user posted image еден месец ја носиме на редовна контрола, а другиот е настината, и тоа настинува некој ден пред да треба да ја носиме на контролаuser posted image

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 2
26.10.2010 13:23:44   
Viktori
Фели, јас децата мои ги носев на редовни прегледи (тежина и должинаuser posted image ) до кај 6 ти месец. После тоа не.
во советувалиштето имаше една отров докторка па не ја ни прашував. Ако нешто те интересира има сега ехехеееее да се изначиташ книги...

< Поракaта ја уредил виктори -- 26.10.2010 13:26:09 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

Непосредна врска до пораките: 3
26.10.2010 17:32:09   
Felly RR
Па тоа се мислам и јас Виктори. Да ја носам само за да и мери тежина- не ја носам. пред некој месец купивме дигитална вага само за да можам да следам како user posted image напредува во тежина

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 4
26.10.2010 19:55:57   
biljana16
Jas sin mi go nosam sekoj mesec na pedijater. Nasata pedijaterka ni zakazuva taka da nemame kontakti so drugi bolni deca. Znaci ako ne zakazes tocno vreme i da pojdes nema da te primi. Taka da koga odime nikogas ne cekame. Inaku na sekoj pregleg go slusa so slusaki, mu gi gleda usite so eden instrument, go meri dolzina i tezina i ostatokot od vremeto ragovarame za ishranata i za napredokot na sin mi. Taka da super ni e. Sega da vidime utre sto ke ni kaze.

Непосредна врска до пораките: 5
27.10.2010 9:32:05   
lila_mk
do kaj 1 godina,  kako ja nosev na vakcini taka i na pregled a sega ne sum ja odnela osvem koga e bolna imame sega 18 meseci.

(Одговор на членот biljana16)
Непосредна врска до пораките: 6
8.3.2011 10:26:45   
Felly RR
Mе интересира дали на годинка праввте систематски преглед?
Јас мислев дека се прави, нашата матична не прати и крвна слика да испитаме, ама кога појдовме кај вакцините, ни рекоа - не, нема потреба, и ништо посебно не ја прегледаа, ни тежина, ни висина не и измерија user posted image

(Одговор на членот lila_mk)
Непосредна врска до пораките: 7
8.3.2011 10:44:56   
Martins mom
Уууу како бе Фели? Мене матичната ми се јави дури на телефон за да го однесам на систематски и крв, мокрача да провериме. Морало да ги имаат резултатите запишани во картон. Направи си ти преглед и мирна ти глава

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

Непосредна врска до пораките: 8
8.3.2011 10:45:51   
arh_diz
Kaj nas pedijatarot doaga doma ednas mesecno.Sekoj mesec go meri visina , tezina , obem na glava i gradi, mu gi provuva testisite, penisot,go potkreva da vidi dali moze da stoi ,go prevrtuva, mu ja proveruva kozata , go pregleduva so slusalki, grlo mu pregleduva.Mislam deka ne zaboravaiv nestouser posted image .Mi kazuva sto da mu davam za dohrana koi vezbi da mu gi pravam ,i na kraj ako imam jas nekoe prasanje

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 9
8.3.2011 10:50:02   
Martins mom
Арх_диз ми иде да се преселам во Русијаuser posted image user posted image user posted image

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 10
8.3.2011 10:56:45   
Maca25
Јас знам дека треба да се направи конторла на детето на 1 годинка. Ако до тогаш не сте му ја провериле крвта и мокрачата, сега е време да се провери. Исто така и преглед на детето, како и мерење на тежина и висина. Следниот систематски преглед е на 2 години, и така потоа секоја година со тоа што на 4 се прави и преглед на стапала, за да се провери дали детето има рамни табани. На систматскиот преглед на 2 години те советуваат во врска со рамните табани - да се остава детето да гази босо, и ти даваат да потпишеш дека мат. лекар извршил советување. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Martins mom)
Непосредна врска до пораките: 11
8.3.2011 11:45:41   
Viktori
ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom

Арх_диз ми иде да се преселам во Русијаuser posted image user posted image user posted image

офтопик:
Амин! И мене исто!
Ама дефинитивно НЕ заради педијатрите, туку за Мадер Раша!!! user posted image
Моја дестинација маст визит е Москва и Новосибирск! user posted image

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

Непосредна врска до пораките: 12
8.3.2011 11:50:11   
Martins mom
офтопик:
За кога да резервирам карти Виктори?user posted image user posted image user posted image
Ај, таман со арх_диз кога ќе се враќа

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 13
8.3.2011 12:12:52   
ananikol

user posted image  se rodi vo maj, imavme kontrola na 4-tata nedela,8-ta,3m,4m,6m,7 1/2m,9m.
Merime visina,tezina i obem na glavceto go vnesuva toa i ni ja pokazuva linijata kako rasteme.Go pregleduva;pluka,usinja i grlo.Seto toa go zapisuva vo knigata na user posted image  i isto taka i sovetite za ishrana.A isto i kazuva na primer sto treba da pravi na 9 mesecna vozrast ako ima nekoi ponapredni aktivnosti gi zapisuva i dava sovet...

Непосредна врска до пораките: 14
8.3.2011 12:52:11   
Felly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom

Уууу како бе Фели? Мене матичната ми се јави дури на телефон за да го однесам на систематски и крв, мокрача да провериме. Морало да ги имаат резултатите запишани во картон. Направи си ти преглед и мирна ти глава

Кај матичната направивме преглед, и тежина, висина, крвна слика........ ама кога слеговме кај вакцините, јас кога го побарав картонот, ми рекоа - не треба картон, не се прави систематски, и докторката само грло и виде и ја наслуша на градите. Не знам зошто такаuser posted image

Непосредна врска до пораките: 15
8.3.2011 13:07:56   
penelopa
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Kaj nas pedijatarot doaga doma ednas mesecno.Sekoj mesec go meri visina , tezina , obem na glava i gradi, mu gi provuva testisite, penisot,go potkreva da vidi dali moze da stoi ,go prevrtuva, mu ja proveruva kozata , go pregleduva so slusalki, grlo mu pregleduva.Mislam deka ne zaboravaiv nestouser posted image .Mi kazuva sto da mu davam za dohrana koi vezbi da mu gi pravam ,i na kraj ako imam jas nekoe prasanje

Е стварно блазе тебе. Јас ич не сакам да се мкнам по болници ама тоа е.
Редовни прегледи секој месец- висина, тежина, обсег на главчето. Исто секогаш го прегледува и по телото...исто како што напишала арх_диз. Во врска со храна и развој, што како треба да прави обично јас т.е со маж ми попрашуваме т.е ѓнавиме и тоа многу user posted image

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

Непосредна врска до пораките: 16
8.3.2011 13:21:29   
arh_diz
Penelopa prasaj tamu sigurno ima koi doagaat doma, poskapo e ama vredi.Pogotovo kako sto e kaj nas mnogu ladno ima golemi guzvi i tesko e da go nosam.
Viktori te cekam na gosti pisa javno

Биди тоа што си

(Одговор на членот penelopa)
Непосредна врска до пораките: 17
8.3.2011 13:25:57   
penelopa
Кај државниве сигурно нема пошто сум прашувала а за приватните незнам а и нема толку приватни амбуланти за деца. Ќе се распрашам user posted image

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

Непосредна врска до пораките: 18
8.3.2011 14:17:22   
Pepelaska *
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly

Кај матичната направивме преглед, и тежина, висина, крвна слика........ ама кога слеговме кај вакцините, јас кога го побарав картонот, ми рекоа - не треба картон, не се прави систематски, и докторката само грло и виде и ја наслуша на градите. Не знам зошто такаuser posted image

Да не мислеле само за прегледот за вакцина пошто и нас кога не прегледуваат за вакцина само грло и наслушување а систематски кај матичен,

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 19
8.3.2011 15:01:09   
Felly RR
Па до сега кога ја носевме на вакцина, на 3, 6, 9 месеци правевме систематски преглед (таму кај вакцините) и потоа и вакцина и ставаа. А на годинка не и направија систематски.

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 20
8.3.2011 15:27:58   
ole2004
Nie ja imame taa sreka maticniot pedidijatar da ni doaga doma za kontroli,a i da si poigra so user posted image  i da pieme kafe.Ambulantata ni e mnogu blisku,jas rabotam vo nea i so pedijatarot se druzevme uste pred da se rodi Eva.Isto i so koleskite za vakcini.

Непосредна врска до пораките: 21
8.3.2011 15:43:28   
Isabella
Кај нас се прават прегледи на:
  • 1 недела (тој преглед го прават во болница кај што се роди)
  • 4-7 недела: основен преглед и ортопедски преглед
  • 3-5 месец: основен преглед
  • 7- 9 месец: основен преглед и преглед на уво, нос и грло
  • 10-14: месец основен преглед и преглед на очи

И понатаму редовните прегледи се на една година.

На редовен преглед се проверува:
  • доење или шише (да или не, целосно или делумно)
  • дали прима дневно Витамин Д
  • тешкотии при хранење (доење или шише)
  • тежина на телото
  • должина на тело
  • обем на глава
  • преглед на цело тело и кожа
  • моторички развој (според возраста: подигање, седење, стоење, одење)
  • уши, грло

И разговараме со докторката за све што не интересира (имаме цел ферман прашања со нас user posted image ).
Освен кога се роди што и земаа крв од пета за анализа, не и проверија крв ни мокрача од тогаш. Јас читав од вас дека им правите анализа на крв на бебињата, и ја прашав докторката на Изабела зашто не и направат крвна слика, а таа ми кажа дека нема потреба да се боцка бебето ако е здраво и ако нема никаков проблем ни со исхрана, ни со доење, ни со физички ни психички развој.

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 22
8.3.2011 16:12:56   
mila mama
И разговараме со докторката за све што не интересира (имаме цел ферман прашања со нас user posted image ).
Освен кога се роди што и земаа крв од пета за анализа, не и проверија крв ни мокрача од тогаш. Јас читав од вас дека им правите анализа на крв на бебињата, и ја прашав докторката на Изабела зашто не и направат крвна слика, а таа ми кажа дека нема потреба да се боцка бебето ако е здраво и ако нема никаков проблем ни со исхрана, ни со доење, ни со физички ни психички развој.

Isto!

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

(Одговор на членот Isabella)
Непосредна врска до пораките: 23
8.3.2011 16:35:00   
skorpijana
na moite na dva meseci im zemaat krv mokraca ne sme ispituvale a inaku do pred ednen mesec gi merese krv proveruvavme a za drugite prasanja sto me interesira tuka go naogam odgovorotuser posted image user posted image user posted image user posted image

zivej go sekoj dena kako posleden

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 24
8.3.2011 23:11:46   
Maca25
Во собетувалиште не секогаш ги мерат бебињата. Посебно ако имаат над 1 година. Прегледите се прават кај матичиот доктор. Барем така е кај нас - ја носевме во советувалиште во Букурешт, а таму ни е и матичната. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот skorpijana)
Непосредна врска до пораките: 25
Страница:   [1] 2   Следна страница >   >>
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?