niki
|
Roditelski dve imavme do sega, poslednata pred edna nedela i kako sto rekov koga sme site zaedno generalno se zboruva na drugi temi, najcesto sto treba da isfinansirame nie roditelite koe e od sustinska vaznost za funkcioniranje na ucilisteto a ministerstvoto ne dava pari, potoa imase razgovor so sekoj roditel vo 4 oci za odnesuvanje na sekoe poedinecno dete, no toa sto se vo superlativ mi ja pofalija kerkata ne pomaga, na mojata reakcija za odnesuvanjeto na ostanatite deca dobiv samo odgovor deka imaat problemi koi gi resavaat poedinecno so sekoe dete i negovite roditeli..... pet dena potoa kerka mi imase cest odblizu da se zapoznae so intimnite delovi na nekoe momce za sto jas normalno doznav od nea a ucitelkata samo mi potvrdi deka e vistina, deka razgovarala so deteto no ne mozela da mu zabrani bidejki kolku im vikas ne tie ko za inaet prodolzuvaat i taka .... i da, problemot lezi vo roditelite, ne obrnuvaat vnimanie, slusaat tie sto im zboruva ucitelkata no potoa doma pristapot so deteto im e najverojatno nasilen, so fizicko kaznuvanje i decata ednoastavno prodolzuvaat od bunt decava da se isklucat mislam deka so zakon ne e dozvoleno, bidejki ovde se raboti za predskolci koi treba da se prilagodat za da bidat spremni za osnovno uciliste, glavna cel na predskolskoto e da naucat da sorabotuvaat, a ovie konkretnive se ucat od lani i uste osnovni raboti nemaat nauceno a za 20 dena zavrsuva polugodie sto se odnesuva do psiholog, takvo nesto nema vo ucilisteto, doaga nekoj ednas vo nedelata i na site ni bea dodeleni informacii kade mozeme da si zakazeme sredba na svoja inicijativa i po svoja procenka i potreba, ne znam dali na problematicnite deca im bese voopsto sugerirana poseta, ne veruvam deka im bilo nalozeno od vospituvackite, mislam deka vo ovoj sistem tie nemaat takvi ingerencii kremco jas od niedno dete ne ocekuvam postojano da bide mirno, ne e ni moeto, no ona sto mi e najvazno e da ne povreduva drugi ni fizicki ni verbalno i toa e nesto sto se uci, a se uci ne so postojano tepanje tuku so postojano zboruvanje deka toa ne e dobro, deka ne treba da se pravi, deka ne e ubavo, deka boli i deka kulturni deca ne povreduvaat drugi, so postojano zboruvanje kako e podobro i poubavo sum imala i jas milion situacii koga moeto dete ke se zakara i ke se vlece za igracka ili za nesto drugo so drugo dete, vo takvi situacii nikogas ne sum gi ostavala "sami da resat" mene kosa mi se kreva koga nekoj me sovetuva pa ostaj ja sama da se izbori, jas ja ostavam sama da se izbori se dodeka toa izboruvanje e mirno i nenasilno vo onoj moment koga ke pocne tegnenje, vikanje i odi vo pravec nekoj nekogo da udri, sum prekinuvala, sum si go trgala deteto na strana dobivalo lekcija zosto ne tegneje i kako treba i sto ocekuvam i duri ne se soglasela deka vo igra ke se vrati ubavo da si igra nemala dozvola da im se pridruzi na decata pa makar se oderela od vristenje i placenje rezultati ima i sega mi e mnogu mnogu krivo sto se naogaat tamu vo skolo nekoi loskovci cii roditeli ne si go odrabotele svojot del i tie gi maltretiraat site i ostanatite deca i ucitelkite i nemam sto da pravam, ne mozam da i pomognam i moeto dete e zivo, ima energija, postojano e vo dvizenje, od nautro koga ke se razbudi do vecer do zaspivanje ne zastanuva, igra, pee, trca, skoka, zboruva kako vodenica, se smee, se luti, vika, znae da zbesne, tvrdoglava e, se inaeti, mudruva.... no ne udira, ne soblaka gaki pred drugi, ne pcue, ne vrega namerno nikogo i znae deka ako bilo sto od ova napravi nema da ja tepam ama ke bidam mnogu razocarana i povredena i ke se obvinuvam sebe si sto deteto mi stanalo takvo, kako sto znae deka ako udri nekoj moze i da i vrati, ako vrati toj nekoj moze da se zdruzi so drug i ona da bide sama protiv banda, ako navredi ke ja navredat ili nama da ja druzat, ako pravi gluposti ke i se smeat, ke ja ismevaat i ke ja smetaat za budaletinka.........