niki -> RE: Коцкањето како брачен проблем (19.12.2012 10:24:57)
|
porasnav so tatko zavisen od alhohol zivotot so licnost koja pati od bilo koja zavisnost ne e zabaven, tuku makotrpen najgolem problem e sto iako ova se bolesti, lugeto koi patat od niv na sila, protiv svoja volja ne mozat da bidat hospitalizirani i leceni, a samite za svojot problem ne se svesni, ne sakaat da bidat svesni, nitu pak dozvoluvaat da bidat ubedeni od nikogo, ni ljubov od zena gi menuva, ni odgovornost kon deca gi osvestuva, ni soveti od rodnini, prijateli prifakaat a decata se zrtvi, najgolemi i vo pozicijata na zrtva cel zivot bivaat zaglaveni, bidejki koga se na najmala vozrast i koga treba vo niv da se vlozuva i koga treba da im se dadat zdravi cvrsti osnovi onoj koj najmnogu treba da vlozuva ne e prisuten, nitu sposoben, toj e vo svojot problem i ostava samo losi tragi na nivnite zivoti koi ponatamu ke pretstavuvaat oteznuvacka okolnost vo mnogu aspekti od zivotot tatko mi nikogas ne se izleci, majka mi najde nekoj model da zivee so nego a jas i sestra mi iako sme svoi luge denes, vozrasni imame da se borime so svoite demoni proizvedeni vo detstvoto moj sovet e od takvi licnosti da se bega bez svrtuvanje, zaludno e da se obiduvate da spasite nekogo sto ne saka da bide spasen, toj da saka sam ke se izvlece, nema da mu bide potrebno spasuvanje spasi go deteto od rastenje vo nesigurnost i postojani neprijatni iznenaduvanja, veruvaj mi ke gi ima mnogu i ke bidat takvi sto ke se najdes vo situacija da ne mozes da gi izgovoris, ke nemas zborovi da gi imenuvas ne si ti dolzna da go popravas mazot, i iako razmisluvas deka mozebi loso ke napravis sto deteto ke go odvois od rodeniot tatko, toj tatko koj se odnesuva krajno neodgovorno kon svojot zivot pred se, ne moze i nema na deteto da mu dade pozitivni iskustva so razvod ne moras deteto da go lisis od kontakt so tatkoto, no ke mu ovozmozis distanca od postojanite negovi problemi i pomirno i poopusteno rastenje i barem eden roditel koj e sreken i zadovolen od svojot zivot
|
|
|
|