за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Алвата го подмладува и го оживува организмот, го зајакнува нервниот систем и ја подобрува циркулацијата.
Алвата е богата со протеини, натриум, калај, калциум, бакар, магнезиум, железо, цинк, фосфор и масни киселини. Семето од сончоглед, кикиритки и сусам, од кои се прават различни видови алва, содржат витамини А, Е и витамини од групата Б.
Познато е дека тие се неопходни за растот и за видот, за кардиоваскуларни систем, ја подобруваат меморијата и имунолошкиот систем. Од таа причина алвата е особено корисна за развој детскиот организам, уште повеќе ако е направена само од природни продукти.
Квалитетната алва треба да биде целосно сува, да не е масна, да има влакнеста структура, која при консумирање лесно се топи во устата. Важно е алвата да е свежа и да одговара на технолошките услови за производство. Корисна за организмот е само халвата без додатоци како што се: антиоксиданси, бои, вештачки ароматизатори и емулгатори.
Дали им давате алва на дечињата?
Ние сега на скоро две ипол години прв пат јадеме алва. Деновиве ја имамме дома (повторно ради постот на тато ни се наожа дома ) и Никола сака да си апне по некое залче. Нејаде многу, ама си апнува по некое залче.
24.04.2013, 15:07
Mihaela 2010
4230
M ednas proba ama ne bese neso voodusevena Jas obozavam alva a boga mi i lokum i toa od onoj Krusevskiot prepoln so orevi mmnjamm
02.05.2013, 11:04
myhappiness
61
Jas obozavam alva a voopsto ne znaev deka e tolku korisna. Na sin mi mu nemam davano no vo ovoj slucaj ke probame, ako mu se dopadne zaedno ke jadime.
02.05.2013, 19:14
Џесика
2036
И јас искрено немав појма што содржи алвата, а ја јадам од време на време, кога имаме помен најчесто локум стандард си купувам за петоците кога постам, а алва сакам баш да научам и домашна да правам... има некоја рецепт?
02.05.2013, 21:37
vezilka RR
4931
Их, мајка ми праеше порано..треба да ја прашам за рецепт. Убаа беше.мљац,мљац.