Се поклонувам на постов
Многу често и се откажувам од коментирање на вакви теми баш поради тие пу, пу постови. Испаѓа дека сите нормално и фино функционираат а некој кој има проблем ко да е фрик чувај боже.
Јас на пример проблем со ова имав кога станав сексуално активна, во првите неколку години. И знам дека и многу мои другарки поминуваа низ истото. И сум скоро сто посто сигурна дека во некој период од животот секоја жена од различни причини се соочува со ваков или сличен проблем, но главно поради патријахалното воспитување тоа останува затворено во спалната соба.
Изјавите на жени кои цел живот го поминале со еден партнер и никогаш никаков проблем немале ми се многу нереални и неискрени. Нормално неможам да очекувам секој некој за се тука да си ја отвара душата и се да изнесува, но бар ако немаме или несакаме нешто да признаеме тогаш темите нека се остават за тие што имаат.
За евгенија, мене ми помогна моето психичко ослободување од се што ме тераше да се стегам. Прифаќање на сексуалноста како нормална појава и игнорирање на се што тоа го негира. И мислам дека ти пишуваше за некои лоши искуства кои си ги имала како мала (немој да се лутиш ако те имам помешано со некоја друга) но и тие и те како влијаат аноргазмијата да ти се случува и секако треба да најдеш некој начин да ги надминеш и оставиш во минатото за да и овој проблем го надминеш.