cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

Велигденски обичаи

clock-img

07.04.2009, 22:30

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Какви обичаи има во вашиот крај за нашиот голем празник Велигден?

Еве неколку од различни краеви на светот
- Во некои делови на Германија и Австрија на Велики Четврток се бојат јајцата зелени
- Словенските народи ги украсуваат Велигденските јајца со посебни златни и сребрени бои
- Полјаците и Украинците јајцата ги украсуваат обично, а одредени јајца украсуваат на посебен наачин и тие се нарекуваат пусанки

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

08.04.2009, 08:22

clock-img

emce

pencil-img

36

Jas eden del od jajcata gi farbam so luspi od kromid, i gi saram so vosok od sveka, i navistina interesni izleguvaat.

clock-img

08.04.2009, 09:28

clock-img

Еца

pencil-img

6692

http://www.coolinarika.com/recept/farbanje-jaja-na-prirodan-nacin   еве уште еден начин на фарбање јајца со црвена зелка, навистина интересно

clock-img

08.04.2009, 09:30

clock-img

Еца

pencil-img

6692

http://www.coolinarika.com/recept/uskrsnja-salvet-jaja-decoupage

http://www.coolinarika.com/recept/uskrsnja-tetovirana-jaja

< Поракaта ја уредил Elena -- 8.4.2009 9:34:12 >

clock-img

08.04.2009, 11:06

clock-img

Emica

pencil-img

26

user posted image user posted image user posted image navistina prekrasni idei mi dade Elenauser posted image user posted image user posted image a jas obavezno gi saram so zelatin, ama ovaa godina ke napravam nesto i od ovauser posted image

clock-img

09.04.2009, 20:06

clock-img

nina

pencil-img

141

кај нас во среда се вапцува едно јајце црвено а во четврток сите останати кои сте ги испланирале за вапцување а тоа кај нас е Крушево user posted image

clock-img

10.04.2009, 19:44

clock-img

Marta

pencil-img

81

Jas na Veliki cetvrtok farbam tri jajaca rano nautro vo 5, edno za gospo, prvoto i toa mi stoi cela godina so drugite dve. Ostanatite fi farbam vo sabota.

clock-img

10.04.2009, 19:51

clock-img

mis.

pencil-img

3845

Кај нас традиција е на велики петок да се оди на црква и се поминува под маса, а на масата се остава јајце и парички се бакнува и се поминува еднаш или 3 пати.Тоа го равје прави секој и старо и младо.Се зима тревка од масата се става под перница за здравје а во недела се бања со истата тревка.За немажените и неоженетите тој/таа што ќе го/ја сонат таа вечер додека тревката е под перница за тој/таа ќе се омажат. 

clock-img

10.04.2009, 20:17

clock-img

Еца

pencil-img

6692

И во Кратово е иста традиција, на Велики петок се оди во црква се носи цвеќе, се поминува под маса и се замислува желба.А свеќата што се држи додека се кружи околу црквата, треба да се однесе до дома неизгасена се става под перница и демек се сонува со кој/која ќе се земеш,нависитна интересни обичаи.А јас обавезно на Велики четврток станувам рано наутро фарбам едно црвено јајце за ГОСПОД и тоа ми стои цела година пред икона на Богородица.

clock-img

11.04.2009, 08:20

clock-img

Aleksandra

pencil-img

309

Otkako ke go ofarbate prvoto crveno jajce vo cetvrtok nautro zemete go jajceto i na decata dodoeka spijat se pominuva so jajceto po liceto kruzno tri pati i se veli zdravo, crveno i ubavo.

clock-img

17.04.2009, 15:49

clock-img

predrag

pencil-img

35

еве какво јајце вапцала една од членките на рингераја.рс user posted image user posted image user posted image
user posted image

< Поракaта ја уредил predrag -- 17.4.2009 15:50:12 >

clock-img

18.04.2009, 10:44

clock-img

mitovska

pencil-img

7

jajceto e prekrasno,bravo,ova ke mi bide ideja za naredna godina,se nadevam ke se druzam so vas do togasuser posted image

clock-img

18.04.2009, 12:28

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Да навистина јајцето е прекрасно,а за наредна година здравје ќе бидеме многу повеќе, па може да организираме и некоја награда за најубаво обоено и исшарано јајцеuser posted image user posted image user posted image е оваа идеја ќе ја запомнамuser posted image

clock-img

11.03.2010, 15:04

clock-img

mis.

pencil-img

3845

ИЗВОРНА ПОРАКА: Еца

Да навистина јајцето е прекрасно,а за наредна година здравје ќе бидеме многу повеќе, па може да организираме и некоја награда за најубаво обоено и исшарано јајцеuser posted image user posted image user posted image е оваа идеја ќе ја запомнамuser posted image

Еца јас само да е потсетам и да ти ја освежам меморијатаuser posted image Идеја која би било убаво да се реализира.

clock-img

11.03.2010, 15:08

clock-img

majka 79

pencil-img

836

ИЗВОРНА ПОРАКА: Aleksandra

Otkako ke go ofarbate prvoto crveno jajce vo cetvrtok nautro zemete go jajceto i na decata dodoeka spijat se pominuva so jajceto po liceto kruzno tri pati i se veli zdravo, crveno i ubavo.

jas znam deka koga se banja deteto, vo vodata se stava crvenoto jajce i se macka na obravcinjta i se vika  zdravo,zivo,belo,crveno

clock-img

11.03.2010, 15:09

clock-img

majka 79

pencil-img

836

sekoe podnebje si ima svoi obicai , koi vo sustina se isti

clock-img

29.03.2010, 11:47

clock-img

milena.ars

pencil-img

10

Здраво на сите !
Би сакала да ве замолам да ми ја објасните постапката за боење на јајца затоа сто стварно не сум го правела тоа до сега .
Ме интересира колку време треба јајцето најпрво да се вари дали има некој трик за да не се распука ,односно дали се става нешто во водта додека се вари...итн
Ако не ви е тешко ве молам објаснете ми
Благодарам

clock-img

29.03.2010, 12:06

clock-img

caci20

pencil-img

1049

Jas sum cula deka se stava izgoreno kibritce. Se varat prvo, bar jas taka pravam, pa gi dovaruvam uste 2-3 min vo bojata dur ne dobijam nijansa. Edna zena kaj sto kupuvav jajca mi kaza deka belite ne izleguvaat crveni ubavo, a pak belite se odlicni za drugite boi. Jas si kupiv edna tabla mesana.

Zivej kako sto mozes koga veke ne mozes kako sto sakas... vazno zivej...

clock-img

29.03.2010, 12:11

clock-img

profesorica

pencil-img

5709

јас лани фарбав бели јајца со бакам и ми испаднаа розеви.тоа првата тура.после офарбав пак други.

оваа година ќе земам онакви мрсни бои од пазар.само ќе ги сварам јајцата и ќе ги мачкам со нив.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

clock-img

29.03.2010, 12:12

clock-img

arh_diz

pencil-img

7198

Tuka e obicaj osven sto sebojat jajcata se pravi i kolac obavezno ili se kupuva .
I bojata se prodava isklucivo vo crkveni mesta nemoze da se najde vo sekoj market kako seto e slucaj kaj nas

Биди тоа што си

clock-img

29.03.2010, 12:16

clock-img

profesorica

pencil-img

5709

еца нешто не се во ред линковиве- вика страница ни је пронаџенаuser posted image user posted image user posted image

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

clock-img

29.03.2010, 12:19

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Јас на ринглата ставам железни парички и сол во водата...не ми пукаат многу. Белите јајца ги вапцувам во сите бои, а жолтите само црвени.

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

clock-img

31.03.2010, 09:42

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

дали ги спровирате под маса во црква, децата на Велики Петок?
кај нас дека е една црква за цел град ,има премногу гужва,колони-колони.јас изминативе две год.го носев до црква,палевме свеки и не го спровирав во гужвата.сега оваа год. е поголем и ке видиме дали ке начекаме малку  народ.

clock-img

31.03.2010, 09:46

clock-img

mis.

pencil-img

3845

тоа ни е ритуал кој не го пропуштаме,се сеќавам како дете колку ми се допаѓаше тоа поминување под маса,едвај чекав.Немојте да заборавите и да си земете здтавец од црква.Како девојка,немажена го ставав под перница да го сонувам идниот маж

clock-img

31.03.2010, 09:52

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

да,да ..и немојте да заборавите желба да си замислете во моментот кога поминувате под масаuser posted image

Последни статии

article-img