за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Какви обичаи има во вашиот крај за нашиот голем празник Велигден?
Еве неколку од различни краеви на светот - Во некои делови на Германија и Австрија на Велики Четврток се бојат јајцата зелени - Словенските народи ги украсуваат Велигденските јајца со посебни златни и сребрени бои - Полјаците и Украинците јајцата ги украсуваат обично, а одредени јајца украсуваат на посебен наачин и тие се нарекуваат пусанки
08.04.2009, 08:22
emce
36
Jas eden del od jajcata gi farbam so luspi od kromid, i gi saram so vosok od sveka, i navistina interesni izleguvaat.
navistina prekrasni idei mi dade Elena a jas obavezno gi saram so zelatin, ama ovaa godina ke napravam nesto i od ova
09.04.2009, 20:06
nina
141
кај нас во среда се вапцува едно јајце црвено а во четврток сите останати кои сте ги испланирале за вапцување а тоа кај нас е Крушево
10.04.2009, 19:44
Marta
81
Jas na Veliki cetvrtok farbam tri jajaca rano nautro vo 5, edno za gospo, prvoto i toa mi stoi cela godina so drugite dve. Ostanatite fi farbam vo sabota.
10.04.2009, 19:51
mis.
3845
Кај нас традиција е на велики петок да се оди на црква и се поминува под маса, а на масата се остава јајце и парички се бакнува и се поминува еднаш или 3 пати.Тоа го равје прави секој и старо и младо.Се зима тревка од масата се става под перница за здравје а во недела се бања со истата тревка.За немажените и неоженетите тој/таа што ќе го/ја сонат таа вечер додека тревката е под перница за тој/таа ќе се омажат.
10.04.2009, 20:17
Еца
6692
И во Кратово е иста традиција, на Велики петок се оди во црква се носи цвеќе, се поминува под маса и се замислува желба.А свеќата што се држи додека се кружи околу црквата, треба да се однесе до дома неизгасена се става под перница и демек се сонува со кој/која ќе се земеш,нависитна интересни обичаи.А јас обавезно на Велики четврток станувам рано наутро фарбам едно црвено јајце за ГОСПОД и тоа ми стои цела година пред икона на Богородица.
11.04.2009, 08:20
Aleksandra
309
Otkako ke go ofarbate prvoto crveno jajce vo cetvrtok nautro zemete go jajceto i na decata dodoeka spijat se pominuva so jajceto po liceto kruzno tri pati i se veli zdravo, crveno i ubavo.
17.04.2009, 15:49
predrag
35
еве какво јајце вапцала една од членките на рингераја.рс
< Поракaта ја уредил predrag -- 17.4.2009 15:50:12 >
18.04.2009, 10:44
mitovska
7
jajceto e prekrasno,bravo,ova ke mi bide ideja za naredna godina,se nadevam ke se druzam so vas do togas
18.04.2009, 12:28
Еца
6692
Да навистина јајцето е прекрасно,а за наредна година здравје ќе бидеме многу повеќе, па може да организираме и некоја награда за најубаво обоено и исшарано јајце е оваа идеја ќе ја запомнам
11.03.2010, 15:04
mis.
3845
ИЗВОРНА ПОРАКА: Еца
Да навистина јајцето е прекрасно,а за наредна година здравје ќе бидеме многу повеќе, па може да организираме и некоја награда за најубаво обоено и исшарано јајце е оваа идеја ќе ја запомнам
Еца јас само да е потсетам и да ти ја освежам меморијата Идеја која би било убаво да се реализира.
11.03.2010, 15:08
majka 79
836
ИЗВОРНА ПОРАКА: Aleksandra
Otkako ke go ofarbate prvoto crveno jajce vo cetvrtok nautro zemete go jajceto i na decata dodoeka spijat se pominuva so jajceto po liceto kruzno tri pati i se veli zdravo, crveno i ubavo.
jas znam deka koga se banja deteto, vo vodata se stava crvenoto jajce i se macka na obravcinjta i se vika zdravo,zivo,belo,crveno
11.03.2010, 15:09
majka 79
836
sekoe podnebje si ima svoi obicai , koi vo sustina se isti
29.03.2010, 11:47
milena.ars
10
Здраво на сите ! Би сакала да ве замолам да ми ја објасните постапката за боење на јајца затоа сто стварно не сум го правела тоа до сега . Ме интересира колку време треба јајцето најпрво да се вари дали има некој трик за да не се распука ,односно дали се става нешто во водта додека се вари...итн Ако не ви е тешко ве молам објаснете ми Благодарам
29.03.2010, 12:06
caci20
1049
Jas sum cula deka se stava izgoreno kibritce. Se varat prvo, bar jas taka pravam, pa gi dovaruvam uste 2-3 min vo bojata dur ne dobijam nijansa. Edna zena kaj sto kupuvav jajca mi kaza deka belite ne izleguvaat crveni ubavo, a pak belite se odlicni za drugite boi. Jas si kupiv edna tabla mesana.
29.03.2010, 12:11
profesorica
5709
јас лани фарбав бели јајца со бакам и ми испаднаа розеви.тоа првата тура.после офарбав пак други.
оваа година ќе земам онакви мрсни бои од пазар.само ќе ги сварам јајцата и ќе ги мачкам со нив.
29.03.2010, 12:12
arh_diz
7198
Tuka e obicaj osven sto sebojat jajcata se pravi i kolac obavezno ili se kupuva . I bojata se prodava isklucivo vo crkveni mesta nemoze da se najde vo sekoj market kako seto e slucaj kaj nas
еца нешто не се во ред линковиве- вика страница ни је пронаџена
29.03.2010, 12:19
Палешка РР
7505
Јас на ринглата ставам железни парички и сол во водата...не ми пукаат многу. Белите јајца ги вапцувам во сите бои, а жолтите само црвени.
31.03.2010, 09:42
mother 29
4405
дали ги спровирате под маса во црква, децата на Велики Петок? кај нас дека е една црква за цел град ,има премногу гужва,колони-колони.јас изминативе две год.го носев до црква,палевме свеки и не го спровирав во гужвата.сега оваа год. е поголем и ке видиме дали ке начекаме малку народ.
31.03.2010, 09:46
mis.
3845
тоа ни е ритуал кој не го пропуштаме,се сеќавам како дете колку ми се допаѓаше тоа поминување под маса,едвај чекав.Немојте да заборавите и да си земете здтавец од црква.Како девојка,немажена го ставав под перница да го сонувам идниот маж
31.03.2010, 09:52
mother 29
4405
да,да ..и немојте да заборавите желба да си замислете во моментот кога поминувате под маса