ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR
Goddess*, знам дека живееш во странство и ти, но мислам дека не беше во Нов Зеланд, па затоа може е различно од она што го кажува буцко мал. Различни земји - различни закони. Не можам да тврдам дека е точно ова што го напишала буцко мал, не сум запознаена, ама сигурна сум дека не „тресе од ракав“. А и некој ако сака да оди во странство сигурно нема да замине само со информации што ги добил од форум.
Сите споделуваме информации со цел да си помогнеме, затоа да ги почитуваме и туѓите мислења.
Felly
,poradi profesijata shto ja rabotam ,prinudena sum da ziveam ne vo edna ,duri vo tri zemji,relacija Nov Zeland,Avstralija,Tazmanija(periodichno),vaka skoro teram mnogu godini unazad.Mozam da kazam deka sekoja zemja si e razlichna na svoj nachin,ama pod ist terp se skoro so zakonite.Bidejki rabotev na samiot pochetok vo imigracija(poveke ne)pa poveketo raboti mi se poveke od jasni ,pogotovo za makedoncite koga imigriraat za vo ovie tri zemji,bidejki nema apsulutno nikakva razlika za apliciranje vo bilo od koi ovie tri mesta,ista procedura segde.Zatoa i se drznav da ja koregiram Bucko mal,deka tuka na forumov vodi kon pogreshna nasoka,ne deka site tie shto reshile da trgnat navamu edinstvena informacija bi ja imale samo od bucko mal,megutoa dovolno e da gi ubedi kako blue blue (karikiram) ,da ja zbere so familijata zenata da trgne mislejki deka za smeshtaj i ne e taka teshko i bi se snashla vo momentot koga bi pristignala
..nikoj ne dava taka rentanje kuka ili stan (privatno,agencija),ako nemash potvrda od rabotnoto mesto(vo taa zemja) i koja e tochnata suma na plata(poprosto kazano),a pak za drzavni stanovi/kuki da ne se ni povtoruvam...
Za Blue_blue,najdobro da se informira,na mestoto kade shto ke aplicira kako student,pa kako student ke znae shto tochno i sleduva,od smeshtaj,studentski popust i itn.