Veke podolgo vreme edno devojce me zacuduva so svojot odnos kon hranata i toa denes go dostigna svojot vrv, prosto ostanav sokirana.
Za da bide celosna prikaznava da kazam deka se raboti za devojce od godina i pol, koja pred dva meseci na kontrola imasse 12 kg. pedijatarot sovetuvase da se vnimava na nejzinata ishrana bidejki za nejzina vozrast ima prekumerna kilaza. Inaku da ja vidite ne bi rekle deka e mnogu debela, ama sigurno bi i dale poveke od dve godini.
E sega da kazam kako se hrani: nautro pie mleko, vo 12:00 obrok od varen zelencuk i meso, riba, jajca ili testenini, polno tanjirce, i za dessert ovosen jogurt 100 grama, vo 16:00 ovosna kasicka ili puding, vo 19:00 zelencukova supa i pred spienje pak mleko, pomegu obrocite moze da izede ton biskviti, leb koj posebno go obozava i se drugo sto ke i padne vo race, edinstveno odbiva da jade ovosje i zelencuk koi se nepasirani, ako se pasirani nema maka jade se.
Uste pointeresno e kolku se raduva na hranata, cim ke vidi deka vo kujna se raboti tropaat lazici se podgotvuva rucek ona pravec tamu ko kucence nekoe i tolku izraduvana i voodusevena, nemozete da si zamislite, nisto drugo ne ja raduva tolku kolku hrana. Ako nekoj sednuva da jade, i ona ke se nacrta na masa i ceka i nejze da i se dade bez ogled na toa sto pred pet minuti ona go dobila svojot obrok i go izela do posledna kapka. Lebot ne go grize, tuku go pika vo usta, ako zalakot i e mal ne djvaka tuku bara uste da ja napuni ustata do daska i posle djvaka naduena u facata ko balon i stalno ja predupreduvame da ne pika tolku ke se udavi ama ona ic maka nema pika edvaj ke sodjvaka i uste negoltnato bara uste. Cel den da i davas, cel den ke jade, luge ja nemam videno da odbie hrana.
Denes kulminacija, samosto jadese i im staila svekrva mi smoki vo tanjirce na masa, kerka mi si zima 1 i odi da si igra, a ova termitcevo zastanalo i so dvete race pika li pika u usta ko da ne videla nikad jadenje, dodeka se svrtime nie ona ja napunila ustata i pocnuva da se davi, ama pika uste i koga se ispovrati na sred soba povrakanica imav vo radius od eden metar. Ke mislite deka lazam, ama i mene ne mi e jasno tolku malo dete kako mozese ova da go napravi i kako e mozno da nema kontrola na jadenjeto, nema sitka, ova ne e lakomost, neznam kako da go narecam.
I eve me cel den se cudam i se prasuvam sto e toa sto ja tera taka da se odnesuva, normalno nikako ne mi izgleda, vakvo dete dosega vo zivotot nemam videno.
Izvinete za dolgiot post, bravo za onie sto ne gi mrizi da go citaat i za onie sto ke dadat nekoj sovet sto da se pravi so detevo.
< Поракaта ја уредил big_mama817 -- 1.10.2009 16:04:40 >