ИЗВОРНА ПОРАКА: Werty
Не гледам зошто свекрва ти се навредила од реакцијата на детето кое си има свој став.
Претпоставувам дека поради тоа што е толку навикната на сопствениот мирис, да не е ни свесна дека некому тоа му е непријатно и поради несреќниот избор на зборови од страна на ќерка ми која не успеа да објасни од каде такви изјави и таква реакција.
Мое вмешување секако беше пожелно, но во моментот сметав дека повеќе штета отколку добро тоа ќе донесе па ги оставив они две да си го решаваат конфликтот. Што секако нема да биде случај ако истото се повтори.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Werty
Туку ме стави во една друга мисла... Зошто некој воопшто би бакнувал мало дете в лице? Кога ми се роди првото дете мајка ми го бакнуваше во косичката. И до тука ми беше прифатливо. Свекрва ми еднаш го бакна во образ, но и ги кажав моите аргументи против и таа се согласи и никогаш ниту се навредила ниту имало некаков проблем.
Што мислите за тоа? Дали мали деца треба да бидат бакнувани в лице од некој друг освен од родителите?
Имаме таква тема кај сме разговарале за тоа. Јас лично не сум против, дозволував да ја бакнуваат кога беше тукушто родено бебе и сега немам намера да забранувам. Тоа по мене е лишување на блиските да ја искажат својата љубов и нежност кон детето. Сметам дека децата имаат право да бидат сакани поддеднакво и на ист начин како од родителите така и од другите членови на семејството и кој како ќе ја искажува својата наклоност е лично негов избор, а не загарантирано право на родителот да одредува.
Но, ако детето само покажува дека не сака да биде бакнувано и самото одредува каде може, а каде не, (како што прави ќерка ми) тогаш сум на негова страна. Против сум да било што се прави со присила. Против сум да се занемарува идентитетот на детето и неговите сакам и не сакам, ми се допаѓа и не ми се допаѓа само затоа што е дете.
Таа, на пример не сака татко и да ја бакнува кога не е избричен зошто ја боцкал. И мм го почитува тоа и тогаш избегнува или и вели таа да го бакне во чело каде што му е мека кожата.