ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy
Mojava ima 3,5 godini i sega pocnav da ja ostavam sama da si poigra kaj nekoe drugarce, a isto i doma primame sami drugarcinja (za majkite da mozat da zdivnat na raat tie 2 - 2,5 casa). Dogovorot so majkite e vo momentot koga ke pocnat veke da se karaat i da se ligavat, znaes deka e veke vreme gostinceto da si odi i i se javuvas na majkata.
Vo princip ako si go pustil deteto da odi vo druga sredina toa znaci deka se soglasuvas so nivnite domasni pravila (no, toa ne znaci deka mora da se soglasuvas so roditelite i da bidete prvi drugari zatoa sto toa se drugarcinja na decata, a ne tvoi/vasi). Na primer, jas doma ne cuvam smoki, grisinki i drugi junk food, i koga ke dojde gostince kaj mene jas im davam jabolcinja i bademcinja i slicno, no koga ja pustam kerka mi kaj drugarce ne ocekuvam tamu da sedi na srana i da ne proba od smokite. E sega jas sekogas koga nudam na drugo dete nesto, bez razlika dali e doma ili na igraliste, sekogas go prasuvam roditelot dali smeam da dadam zatoa sto ima deca alergicni na cokolado, kikiriki, jatkasti ovosja... dodusa tie sto ni doagaat doma si se nasi bliski decinja, pa znaeme sto smeat a sto ne smeat da jadat, no vo princim, moja kuka - moi pravila!
No, da, jas ne sekogas se soglasuvam so roditelite na drugarcinjata na kerka mi, i koga sme doma i zboruvam deka toa i toa ne e ubavo da se jade, toa i toa ne e ubavo da se igra, itn. Sakam da odi i da vidi deka postoi i drug nacin na odnesuvanje, no da znae sto e dobro a sto ne.
Prviot bold me interesira kolku dobro se poznavate so roditelite kaj koi go ostavate deteto?
I vtoiriot kolku dobro ste zapoznaeni so pravilata na taa kuka vo koja vazat tugi pravila, a go ostavate deteto samo?
Mene najmal problem mi e sto ke izede ili ispie tamu. Vo princip moeto dete sega za sega e mnogu prebirlivo za jadenje i tesko deka ke ja ubedat da izede nesto sto doma ne go saka.
Jas imam paranoicni razmisluvanja od tipot da ne mi go izgubat deteto ili go istepaat ili go izmaltretiraat nekako, da ne se povredi nekako... Neznam ni sama sto e toa sto me plasi...
Da receme deka pretpocitam prvo da gi zapoznaam roditelite, da vidam vo kakva kuka stan ziveat, kako se odnesuvaat so svoite deca, kako resavaat konfliktni situacii i dali voopsto gi resavaat, pa duri otkako ke steknam doverba deteto samo da go ostavam tamu.
Ova e za sega na vozrast od 5-6 godini, normalno ponatamu rabotite ke se menuvaat i ke otvarame novi temi i novi prasanja