за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Каучуковата цуцла е од природен материјал и пократко трае (и треба да се менува почесто), додека силинконската подолго трае. Вашите искуства и размислувања за тоа која и зошто е подобра?
27.08.2009, 11:39
profesorica
5709
Каучуковата е помека и може полесно да се дупне, откако ќе направи бебето 6 месеци треба да се почне со силиконска цуцла.А дали има врска со растот на збите било која цуцла?
27.08.2009, 11:41
mami
8680
свеки му купи на Лука силиконски цуцли и овој несакаше ни да ги проба, ги плукаше, после мајка ми му купи каучукова и ја фати и до ден денес сме со таква цуцла. Помека е и да, се менува на пократок период ама па и подобро според мене. Силиконска пробавме пак да му дадеме ама не ја сака дека му е тврда
27.08.2009, 11:43
profesorica
5709
ние од 6 месеци сме стрикно на силиконска и му ја менувам на месец ипол 2.
21.09.2009, 20:21
mis.
3845
Јас и за двете деца започнав со каучукова цуцла но уште со првото вриење знаеше да се деформира и веднаш преминав на силиконска.И двете деца тешко ми фатија цуцла па ги испробав скоро сите и силиконската полесно ја фатија и се покажа како поиздржлива на вриење.
03.10.2009, 18:08
nelka
20
nie prvo koristevme silikonska pa posle dva meseci kupivme kaucukova..no nasiot bebus poveke ja saka silikonskata .pa ja ostavivme novata i prodolzivme so silikonska
30.11.2009, 19:58
darija
5
nie prvo pocnavme so silikonski anatomski cucli i samo na niv se navikna kerka mi .probav chicco-va fizioloska ama ne ja prifaka pa se vrativme na prvite .od prviot den e na ishrana so sise no samo na moe mleko (se izmolzuvam)
30.11.2009, 20:13
Maria
533
Lele Darija kako uspevas toa da go pravis sekoj den,postojano?Jas trebase da se molzam koga go rodiv Ilija,bidejki dobiv mastit.I mi bese mnogu bolno.Znam kako e da odbiva da cica od tebe,nie go imavme toj problem prvite 2-3 dena vo bolnica.No potoa se nauci i tolku.kolku meseci ima tvoeto malecko?
11.12.2009, 12:39
Mucka
117
cisto zbog higijene preferiram silikon....iako imamo i kaucukovu.....kcer ih jos ne zeli...2 mjeseca su joj.....ali sin nazalost 3 i pol g jos spava sa cuclom....e sto da mu pravim....znam da ce morat protezu za zube nosit zbog tog...vec mu zagriz ima rupu...:(****
23.01.2010, 00:26
Весна
771
А кажете ми, кога првпат им дадовте -каква и да е- цуцла? Јана некако ми е мала за цуцла, само месец и 1 недела е. Неколку пати имаме пробано да и’ дадеме, но таа ги стиска ли стиска устенцата. Еднаш свекрва ми успеа да и ја тупне, и тоа наопаку и’ ја ставила. Гррррр, колку бев лута! Туку, чекајќи во ординација кај матичната, беше една женичка со двомесечно бебе и имаше дадено некаква посебна, анатомска цуцла во која има дупче во средината, во кое се става прстот и бебето мисли дека го цица прстот на мајка му. Ги давале во Ремедика, а таа ја купила во некоја аптека кај универзална. Знаете нешто за ваквата цуцла?
23.01.2010, 09:22
mis.
3845
Весна доколу е мирна и не плаче па и немаш некоја голема корист од неа повеќе има штета..Обично голема работа им врши на мајките чии деца плачат па со тоа успеваат да ги смират.Моите деца не прифатија цуцла лажовка и всушност не знам за каква прашуваш.Доколку имаш потреба тогаш јас би ти препорачала силиконска иако лекарите до 1 година преферираат каучукова како за цуцла лажовка така и за цуцла за шише.
23.01.2010, 09:29
mami
8680
Веснич, абе ти се огромни цуцли и мене ми се многу гадни, а да не и даваш цуцла воопшто?Убаво ти вика Мис, ако немаш потреба од неа зошто на сила да и ја нудиш...
23.01.2010, 09:34
profesorica
5709
Damjan дури на 3 месеци проба и прифати цуцла и тоа каучукова од НУК.
29.01.2010, 12:41
mother 29
4405
Oсвен силиконска ,друга не сум му купила....тие другите ми мирисаат ама сега не ни треба никаква
29.01.2010, 12:46
BILJANA_G
491
Selikonska.Imam kupeno im kaucukova i nikako ne bez zadovolna so vrienje omeknuvaat.
22.02.2010, 12:26
dragana_vane
263
Koristime kaucukova, no mnogu brzo se deformira, pa sega so vtoroto ke probam so silikonska, a Vidan ne saka da fati nikakva druga cucla osven kaucukova na Nuk. Uste kakva nemam zemeno. Vednas ja pluka. Samo neznam dali da i dadam na koga ke se rodi, vednas silikonska, ili da pocnam so kaucukova? . Ako i dadam vednas kaucukova, mi e strav deka posle nema da ja prifati silikonskata. Kako .
22.02.2010, 12:32
Adrijana
1301
Eva si cuca samo silikonska, kaucukova ne sme ni probale
22.02.2010, 12:35
profesorica
5709
дамјан до 6 месеци цуцаше каучук а после силиконска.
познавам деца на возраст од дамјан сеуште се со каучукова од причина што се гадат од силиконска.
секое дете си е различно
02.03.2010, 00:01
baby mama
679
Јана има каучукова цуцла на НУК. Ова веќе и е втора, првата ни се залепи а не ја користевме многу. И поарно
07.06.2010, 21:54
Martins mom
3342
Martin sega pred 2-3 nedeli pocna da cica cucla i toa kaucukova, silikonskata ja pluka
04.07.2010, 18:56
ananikol
1568
Ne sum kupila kaucukova cucla ni so pogolemiot sin a ni so bebusov. Kupivme nekolku i site bea silikonski pa za sreka ja fati poslednata a veke izgubiv nadez deka ke fati cucla
04.07.2010, 23:14
baby mama
679
И купив на Јана силиконски цуцли ама никако не ги фаќа, си игра со нив, па ги фрла.Овие ги земав од Чико ама многу се тврди, сите силиконски цуцли се такви тврди? Да знам да не купувам од друга фирма.
05.07.2010, 00:13
Тања РР
2029
Да, baby mama, силиконските цуцли се потврди од качуковите ама побавно замирисуваат.
05.07.2010, 15:22
baby mama
679
Па изгледа ќе остане на каучукова цуцла. Проблем е кога ќе заспива и така се врти 10-15 мин низ кревет, па уште цуцлата да не и е погодена и ќе почне да вришти
06.07.2010, 10:03
zaklina
48
nie koristvme silikonska cucla od nuk.koga prvpat mu ja dadov na sin mi taka so slast ja prifati sto mislev deka do 5 god ke ja cuca.ama merakot mu pomina za odprilika eden mesec i sega ne saka da ja vidi