за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Не ми се верува што читам незнам дали да се смеам или да плачам ... Но подобро да се смеам ќе идеме на гости кај Богданчанка и ќе си ја посетиме кралската резиденција
Кралска резиденција на Хунзите ќе никне на Паљурци. На околу три хектари земја ќе се распостила кралскиот комплекс на потомците на Александар Велики.
Барање за изградба на дворец стигнало директно од северен Пакистан до општина Богданци. Барањето до доставила првата Македонка што ги посети Хунзите во Пакистан, Марина Дојчиновска, како официјален застапник на кралското семејство.
Покрај кралска палата, предвидена е и изградба на хотел, бизнис со кој кралското семејство се занимавало неколку години. Градоначалникот Ристо Ичков вели дека општината ги планирала и Хунзите во измените на деталниот урбанистички план. Принцот Газафар Али Кан се очекува овој месец во Македонија.
Земјиштето на кое е предвидена изградбата на кралската резиденција е на министерство за земјоделство. На почетокот на 2011 година се очекува да се отстапи на општина Богданци, а тие пак, најверојатно, бараните 3 хектари ќе им ги подарат на Хунзите. Градоначалникот очекува Паљурци да стане важен културен и историски центар на Македонија.
Резиденцијата на Хунзите ќе граничи со католичкиот манастирски комплекс, со црквата на Апостол Павле, заедно распослани околу браната Паљурци.
Принцот на Хунзите, Газафар Али Кан со титула „мир“ и неговата сопруга принцезата Рани Атика првпат дојдоа во Македонија пред околу година и половина. Ова ќе биде второ доаѓање во земјата што ја сметаат за своја прататковина.
Хунзите живеат во северен Пакистан, административно се дел од пакистанската држава од 1974 година, но го задржале кралот. Освен Хунзите кои бројат околу 50.000 за потомци на војската на Александар Македонски се сметаат и племето Калаши. За разлика од Хунзите кои се исламизирани и образовани, Калашите се неуко племе.
Токму тој факт го користи и соседна Грција која отвори културен центар кај Калашите, а донира и значајни финансиски средства, за наобразба на лозата на Александар Велики.
< Поракaта ја уредил Julie -- 6.12.2010 23:23:00 >
07.12.2010, 07:41
Палешка РР
7505
ова го има само во Македонија
07.12.2010, 12:04
majka 79
836
ИЗВОРНА ПОРАКА: Julie
Барање за изградба на дворец стигнало директно од северен Пакистан до општина Богданци.
taka ami kako
07.12.2010, 13:38
Viktori
5329
Токму тој факт го користи и соседна Грција која отвори културен центар кај Калашите, а донира и значајни финансиски средства, за наобразба на лозата на Александар Велики.
Нашето племе е писмено!
Инаку муабетов е да или за смеење или за плачење, зависи кој го гледа и од која страна. Во примерот погоре ни одговара. Ги претркавме Грците
аххх барок, дворец, Порта на тримфот...знае ли некој кој век е?
07.12.2010, 13:40
Martins mom
3342
Па да ти кажам со вакви потези...ми се мешаат бројките ( за вековите мислам )
07.12.2010, 13:43
Палешка РР
7505
Да се знае и јасно да е дека живееме во длабок среден век
07.12.2010, 13:58
Bogdancanka
5422
ИЗВОРНА ПОРАКА: Julie
Не ми се верува што читам незнам дали да се смеам или да плачам ... Но подобро да се смеам ќе идеме на гости кај Богданчанка и ќе си ја посетиме кралската резиденција
хехехехе ајде де да видиме на крај што ќе никне на Паљурци дали ќе биде кралска резиденција или нешто друго,ах и плановите им се доста големи само што незнам дали до ова се стигнале
Инаку ако се изгради ќе доагате нагости јас ќе ви бидам водич
07.12.2010, 14:07
lukas
2148
Инаку ако се изгради ќе доагате нагости јас ќе ви бидам водич
[/quote]
te zamisluvam kako so stapce ni pokazuvas...hahaha..pozz
15.12.2010, 08:13
veckasr
642
hehehe uste carevi kralevi ni falat
15.12.2010, 13:21
Anushka
1392
знам дека со целава замисла околу претците на А.Македонски и тоа како се претерува, но... ја поддржувам! Ве мола, сетете се само кога сте отишле на некое патување во странство и кога сте ги посетиле таможните музеи, знаменитости и сл., барем половината биле „ветар и магла“. Верувајте, прават музеј и од некое место каде некој си војвода (а кој знае дали тоа и бил) се напиул вино и уринирал. Од ништо направиле нешто. Кај другите народи сенсот за нација, традиција и припадност (т.е. ние сме The Best или во најмала рака Ubermenshen) е високо, високо над нашиот. Додека ние си се потсмеваме самите на себе, се омаловажуваме и напаѓаме, неко друг одамна ни ја крои историјата, а со тоа и иднината. А тие истите со своите земји прават туристички Меки, повторно од „ветер и магла“.
16.12.2010, 00:09
Viktori
5329
Од ништо направиле нешто. Кај другите народи сенсот за нација, традиција и припадност (т.е. ние сме The Best или во најмала рака Ubermenshen) е високо, високо над нашиот.
Јас имам прилично високо мислење за Македонците како народ на РА и не ми треба цар- потомок од некој војник на Александар, ниту споменици и ништо да немае јас ќе знам што сум. А на овие новокомпонирани патриоти ќе им пројде патриотизмот ко ПМС, на првата провизија.
< Поракaта ја уредил виктори -- 16.12.2010 0:12:59 >